Jump to content
IGNORED

Permanentna kriza domaće ekonomije

Lord Protector

Recommended Posts

Posted

Da mi ovo pokušamo sada, tačno bi nas bombardovali dronovima.

Ne bi nas bombardovali. Kada bi pokušali sa protekcionizmom, dobili bi recipročne mere, pa bi nam se ekonomija sama urušila nakon što ne bismo više imali pristup stranim tržištima. Onda bi verovatno MMF i SB otkazali dalje aranžmane i imali bi bankrot dok si rek'o keks. Bombardovanje not required.

S druge strane, za pokušaj stvaranja lokalnih tajkunskih familija bez protekcionizma nam ne bi radili ništa, jer smo mi već imali tako nešto od 2000. Nije nas niko bombardovao što smo kroz (para)državne banke finansirali bankrotirane tajkune, što smo kroz Fond za Razvoj radili isto, što dajemo stotine miliona evra godišnje na subvencije privredi.

Dalje, ja zaista ne vidim čemu diskusija o južnokorejskom modelu u kontestku pronalaženja rešenja za srpske privredne probleme. Južnoj Koreji i Japanu je od strane Zapada, pre svega SAD, tolerisan protekcionizam dok im je u isto vreme dat pristup inostranim tržištima, jer je trebalo od tih zemalja napraviti simbole kapitalističkog uspeha u odnosu na Severnu Koreju, Kinu, Vijetnam itd. Iz kog geopolitičkog razloga bi danas Srbiji to neko tolerisao? Zašto bi Brisel tolerisao da mi možemo da prodamo na evropskom tržištu šta hoćemo, bez ili uz niske carine, u neograničenim količinima, a da EU firme to isto ne mogu kod nas?

Ova poređenja Koreje i Srbije svode se na jednu rečenicu - quod licet Iovi, non licet bovi.

Posted

Jest, baš pitao neko azijatsku bratiju sšaa oće. Smešno do koske. Koje ideje koji bakrači. Nisu imali vojne budžete, dudlali su amerima, i kolko su im dozvolili tolko su leba jeli.

Samoupravljači su bili pametniji.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Posted (edited)

U vezi Zastave:

Jer su imali zaštitne carine, stalne porudžbine od države i prirepaka, firmi i sl, slabu do nikakvu, uz to i papreno skupu konkurenciju i živo im se jebalo da žure u razvoj.

Pa je bilo dva putića, hoćeš da kažeš vi ste nesposobni i aukurac, idete na prodaju, ili evo vam još jedna šansa i pare, ako ne uspete ćao. I ovo se odnosi generalno na industrijske firme u Srbiji, ne samo na Zastavu. I mi smo "odabrali" prvo rešenje, jer to ništa nije valjalo i sve je bilo mrtvo.

Sad nas vodi nevidljiva ruka globalnoga tržišta u pravcu R&D debljine žice u dvožilnom kablu za Hyundai. Sa državnom subvencijom. :isuse:

TT tj. CZ M57

Edited by Tribun_Populi
Posted (edited)

Dupli

Edited by Tribun_Populi
Posted (edited)

Dalje, ja zaista ne vidim čemu diskusija o južnokorejskom modelu u kontestku pronalaženja rešenja za srpske privredne probleme. Južnoj Koreji i Japanu je od strane Zapada, pre svega SAD, tolerisan protekcionizam dok im je u isto vreme dat pristup inostranim tržištima, jer je trebalo od tih zemalja napraviti simbole kapitalističkog uspeha u odnosu na Severnu Koreju, Kinu, Vijetnam itd. Iz kog geopolitičkog razloga bi danas Srbiji to neko tolerisao? Zašto bi Brisel tolerisao da mi možemo da prodamo na evropskom tržištu šta hoćemo, bez ili uz niske carine, u neograničenim količinima, a da EU firme to isto ne mogu kod nas?

Ova poređenja Koreje i Srbije svode se na jednu rečenicu - quod licet Iovi, non licet bovi.

Kontekst je Razvojna banka, i uopšte poželjnost i uspešnost modela u kome država, na osnovu svoje strategije, obezbeđuje jeftine kredite za razvoj željenih grana privrede.

A Brisel je tolerisao protekcionizam ohoho, nego smo mi dobrovoljno skinuli gaće - jer je konkurencija poželjna.

Edited by Tribun_Populi
Posted

Pa je bilo dva putića, hoćeš da kažeš vi ste nesposobni i aukurac, idete na prodaju, ili evo vam još jedna šansa i pare, ako ne uspete ćao.

Ali odakle pare? To što kažeš je eventualno moglo da se uradi 1991. Odakle ta količina novca 2001.? Propalim firmama koje su većini slučajeva najstručniji i/ili najsposobniji i najpreduzumljiviji ljudi već napustili, koje su svoje već pozamašno zaostajanje za svetom iz '91. do 2001. samo produbili? Ko je bio spreman da Srbiji 2001. da par stotina milijardi dolara (jer toliko bi trebalo) da ona digne svoju industriju iz pepela?

Posted

Kontekst je Razvojna banka, i uopšte poželjnost i uspešnost modela u kome država, na osnovu svoje strategije, obezbeđuje jeftine kredite za razvoj željenih grana privrede.

A Brisel je tolerisao protekcionizam ohoho, nego smo mi dobrovoljno skinuli gaće - jer je konkurencija poželjna.

Ali mi sve to već imamo! Razvojna banka Vojvodine. Fond za razvoj. Paradržavne i državne banke (Agrobanka, Privredna banka Beograd, Univerzal banka). Subvencije za radna mesta. Nismo to skupili u jednu instituciju i nazvali ,,razvojna banka Srbije" ali u praksi razlike skoro da nema.

Rezultati? Žestoko poražavajući. U 80% slučajeva bespotrebno bacanje para.

Posted

Nije ih bilo za sve, bilo je za neke i nešto, onako kako je Kučan predlagao Đinđiću. Ako prodaješ, prodaš samo ono što možeš odmah, i tim parama osvešćuješ ove grogirane gde ima potencijala.

Ili to, ili ono o čemu sam ja pisao, evo vam akcije pa se snalazite. Ovako je duplo golo.

TT tj. CZ M57

Posted

Ako prodaješ, prodaš samo ono što možeš odmah, i tim parama osvešćuješ ove grogirane gde ima potencijala.

Pa i to je pokušano. Prodalo se odma šta je vredelo (tipa cementare), o ostatak nismo zakatančili nego održali, delom baš tim parama od privatizacije u večnom restruktuiranju. Da li je to oživelo te grogirane firme? Ili ih je pretvorilo još više u zombije?

Ti ćeš sad reći ,,ali nije restruktuiranje rađeno kako treba", ili ,,ali nije fond za razvoj davao kredite kome treba". OK, ali kada sam ja pre par strana rekao da nije problem bio model privatizacije koliko njegova izvedba, ti si rekao ako je izvedba tako loša, mora da je model loš. Ja ću sada tebi onda isto. Praksa u Srbiji pokazuje da je trošenje državnog novca na večno držanje firmi koje niko neće da kupi u restruktuiranju kao i velika državna pomoć privredI (FzR, RBV, subvencije) loš model.

Posted

Ali mi sve to već imamo! Razvojna banka Vojvodine. Fond za razvoj. Paradržavne i državne banke (Agrobanka, Privredna banka Beograd, Univerzal banka). Subvencije za radna mesta. Nismo to skupili u jednu instituciju i nazvali ,,razvojna banka Srbije" ali u praksi razlike skoro da nema.

Rezultati? Žestoko poražavajući. U 80% slučajeva bespotrebno bacanje para.

Sve je to, Hazarde, 1 kurac da isteramo oči. To nije deo smislene razvojne politike gde je urađena ozbiljna studija, pronađena oblast koja ima potencijal za rast i razvoj i usmerene pare kroz jeftine kredite u tom pravcu. Mi smo mala zemlja, sada uključeni u globalne tokove, ne možemo da proizvodimo i automobil i hemiju i tenk i hranu i tekstul i sveee, ali možemo pet proizvoda s kojima možemo da budemo konkurentni u svetu. E pošto neće Švabo da nam pokrene R&D jer je to kapital intenzivna delatnost koju čuva za sebe, niti hoće Mišković jer je trangefrange špekulant, mora država da izfinansira u startu. Jbg. Ali da se zna kuda se ide i da se taj kurs održi u tri mandata, a ne da se luta od modela do modela.

Sve te banke koje si pobrojao su poslovne banke, privatnopravne, sa nabudženim kamatama kao i ostale. Razvojna od njih nije bila ni jedna, pa ni RBV (Metals banka). Razvojna banka (EBRD, IBRD) ne posluje na tržištu.

TT tj. CZ M57

Posted

Pa i to je pokušano. Prodalo se odma šta je vredelo (tipa cementare), o ostatak nismo zakatančili nego održali, delom baš tim parama od privatizacije u večnom restruktuiranju. Da li je to oživelo te grogirane firme? Ili ih je pretvorilo još više u zombije?

Ti ćeš sad reći ,,ali nije restruktuiranje rađeno kako treba", ili ,,ali nije fond za razvoj davao kredite kome treba". OK, ali kada sam ja pre par strana rekao da nije problem bio model privatizacije koliko njegova izvedba, ti si rekao ako je izvedba tako loša, mora da je model loš. Ja ću sada tebi onda isto. Praksa u Srbiji pokazuje da je trošenje državnog novca na večno držanje firmi koje niko neće da kupi u restruktuiranju kao i velika državna pomoć privredI (FzR, RBV, subvencije) loš model.

Restruktuiranje nije isto što i isplata minimalca radnicima 15 godina, brate! Imaš kod Radulovića o tome ihaha. Restruktuiranje je oročeno, probaš, ne ide, stečaj, kraj.

Imali smo kupovinu socijalnog mira, ne restruktuiranje.

TT tj. CZ M57

Posted

A Fond za razvoj? Koja je tačno suštinska razlika između Razvojne banke i Fonda za razvoj?

Ti si u pravu kada kažeš da je to 1 kurac. Jeste. Pa o tome govorim sve vreme! Naša država je u nekoliko navrata pokazala da kada pokuša da se bavi direktno ekonomskom politikom, da privređuje, da od toga ispadne 1 kurac. Shodno tome, srpska država time ne treba da se bavi. Srpska država, dokazano, nema kapacitet da se igra sa stvarima kao što razvojna banka, jer to uvek - uvek! - završi u nekom ukrštanju korupcije i nesposobnosti.

Saseći državu u Srbiji na njene osnovne funkcije. Raditi na tome da to liči na nešto. Kada jedno 20-30 godina budemo imali krštenu državu, možemo da razmišljamo o tome da li postoje neke birokrate koje će umeti da barataju razvojnom bankom i neki političari koji će biti dovoljno odgovorni i savesni da to nadgledaju.

Opet: quod licet iovi, non licet bovi.

Posted

Pa sad i ja tako mogu da kažem - kad ja navodim da model privatizacije nije bio dobar, imajući ponajpre na umu ideju da je trebalo izbeći bilo kakvu kombinaciju u kojoj korumpirana i nesposobna država prodaje kompanije, te navodim model koji bi izmakao državu iz privatizacije i primorao je da se samoraseca i prekrpljuje - ti kažeš ne, model je bio dobar ali nije bila dobra izvedba.

E da ne bi jurili rep u diskusiji, pošto je izabran model gde korumpirana i nesposobna država prodaje firme i sa 90% realizovan, pri čemu su rezultati takvi kakvi su, sad bi bilo krajnje licimurno reći: E! Država ne valja, ona mora da se povuče iz privrede!

To je ono, posipanje soli na otvorenu ranu, još gora varijanta.

TT tj. CZ M57

Posted

Kako ćeš da izmakneš državu iz privatizacije, ko će da definiše šta je društveni kapital i ko su vlasnici svakog pojedinog društvenog preduzeća?

Posted

Vole ljudi da se prze na Juznu Koreju, a i Juzna Koreja prodaje konsultante somovima.

Evo, kod nas se Predsednik przi na "cambio de matriz productiva", izgradio univerzitet na ledini u picki materini i jos neki innovation hub pride. Spicako 100 miliona dolara ni za sta. Naravno, bili su tu juznokorejski savetnici.