MancMellow Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 Pravican, ali pre svega strog :) +1 I zato kad neki Endava ispuni zakonske uslove da dobije €1.6m subvencija to treba isto tako i prihvatiti. Ili ne?
Zupermen Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 +1 I zato kad neki Endava ispuni zakonske uslove da dobije €1.6m subvencija to treba isto tako i prihvatiti. Ili ne? Ja se nisam oko toga bunio. Prvenstveno zato sto znam da je Srbija spiskala mnogo vece pare i na mnogo gluplje stvari, a i zato sto sam svestan da je to jedna od klasicnih pljacki nasih politicara, na koju ne mogu da uticem. Ono sto mogu je da "investiram" sto manje para u taj njihov budzet za igranje Monopola i Rizika.
MancMellow Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 (edited) Ja se nisam oko toga bunio. Prvenstveno zato sto znam da je Srbija spiskala mnogo vece pare i na mnogo gluplje stvari, a i zato sto sam svestan da je to jedna od klasicnih pljacki nasih politicara, na koju ne mogu da uticem. Ono sto mogu je da "investiram" sto manje para u taj njihov budzet za igranje Monopola i Rizika. Ok, to je bar pošteno. Mada se ja lično ne slažem ni sa jednom ni sa drugom praksom, ali ok, nije bitno, naravno. Edited October 22, 2016 by MancMellow
eumeswil Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 I toga će biti sve više, prosto dinamika belosveckih događaja tera na to, pa će shodno tome i prostora za odlazak biti sve manje. Na šta misliš, počeće da zatvaraju granice?
Dagmar Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 +1 I zato kad neki Endava ispuni zakonske uslove da dobije €1.6m subvencija to treba isto tako i prihvatiti. Ili ne? Pa ovo je dobra vest za programere u Srbiji, poboljšava im se pregovaračka pozicija (dodatno), loša je koliko kapiram za vlasnike IT firmi jer će im poskupeti radnike.
Tribun_Populi Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 Na šta misliš, počeće da zatvaraju granice?Ma jok, samo mislim da će padati ozbiljno prevaspitavanje poreskih rajeva širom sveta. via CZ-M53 TT
MancMellow Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 (edited) Pa ovo je dobra vest za programere u Srbiji, poboljšava im se pregovaračka pozicija (dodatno), loša je koliko kapiram za vlasnike IT firmi jer će im poskupeti radnike. pa tako gledano verovatno da, mada, naravno, ne poznajem dovoljno konkretno tržište da bih dao neki definitivan sud. Edited October 22, 2016 by MancMellow
Dagmar Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 pa tako gledano verovatno da, mada, naravno, ne poznajem dovoljno konkretno tržište da bih dao neki definitivan sud. Pa daju firmi pare da oni otvore još radnih mesta na tržištu gde nezaposlenih programera skoro nema, onda oni da bi ih našli moraju da nude više para zaposlenim programerima da pređu kod njih, što ne bi trebalo da je problem s obzirom da će dobiti neki novac od države, a ostale firme moraju da nude više para da bi mladci kod njih ostali :D tj troškovi na agencije bi morali da skoče. U tom smislu malo mi je čudno pitanje koje si postavio nekome ko se deklariše kao programer a ne vlasnik IT firme koja upošljava programere.
MancMellow Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 Pa daju firmi pare da oni otvore još radnih mesta na tržištu gde nezaposlenih programera skoro nema, onda oni da bi ih našli moraju da nude više para zaposlenim programerima da pređu kod njih, što ne bi trebalo da je problem s obzirom da će dobiti neki novac od države, a ostale firme moraju da nude više para da bi mladci kod njih ostali :D tj troškovi na agencije bi morali da skoče. U tom smislu malo mi je čudno pitanje koje si postavio nekome ko se deklariše kao programer a ne vlasnik IT firme koja upošljava programere. pa ok, ali ja nemam pojma da li je on samo programer ili vlasnik firme ili vlasnik agencije. to jedno, drugo...ta strana firma će dobiti i neke poslove koje bi možda da nje nema dobio neko drugi. kao što rekoh - ne poznajem dovoljno tržište da bih dao neki konačan sud za svakog programera šta su plusevi a šta minusi.
Zupermen Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 pa ok, ali ja nemam pojma da li je on samo programer ili vlasnik firme ili vlasnik agencije. to jedno, drugo...ta strana firma će dobiti i neke poslove koje bi možda da nje nema dobio neko drugi. kao što rekoh - ne poznajem dovoljno tržište da bih dao neki konačan sud za svakog programera šta su plusevi a šta minusi. Te poslove sigurno nece dobiti u Srbiji, niti mnogo programera, a pogotovo onih dobrih, radi nesto za trziste iz Srbije. Na nivou zemljine kugle, ta strana firma je nevidljiva tackica, tako da, sto se tice poslova, ne vidim kako bi se ista promenilo. A ni ovo oko plata programera. Pa nije neko valjda naivan da misli da ce ovih 1.6 miliona otici na plate programera. Vecinu ce pojesti skakavci, a na trzistu ce sve ostati kako je i bilo.
MancMellow Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 Te poslove sigurno nece dobiti u Srbiji, niti mnogo programera, a pogotovo onih dobrih, radi nesto za trziste iz Srbije. Na nivou zemljine kugle, ta strana firma je nevidljiva tackica, tako da, sto se tice poslova, ne vidim kako bi se ista promenilo. A ni ovo oko plata programera. Pa nije neko valjda naivan da misli da ce ovih 1.6 miliona otici na plate programera. Vecinu ce pojesti skakavci, a na trzistu ce sve ostati kako je i bilo. U redu, ali zašto se onda diže frka? Neko sigurno ima razloga tj štete.
Zupermen Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 (edited) U redu, ali zašto se onda diže frka? Neko sigurno ima razloga tj štete. Sta znam, mozda ti sto dizu frku predvidjaju neku stetu za sebe - moguce da Startit poslovni model moze i da ocekuje malo vise teskoca zbog ovoga. Ipak mislim da se pre radi o tome da informaticari ne vole nepravdu i glupost i da cesto rasipaju resurse da drugima dokazu da je nesto bezvezno, a posto se ovde radi o oblasti IT-ja, to im je dospelo pod radar. Kazem, moguce je da je neko direktan konkurent Endavi, pa ce i imati neku znacajniju stetu, ali ceo srpski IT ne toliko znacajnu. Ili sam mozda totalno neobavesten, ali u tom slucaju javice se vec neko da iznese konkretnije informacije. Edited October 22, 2016 by Zupermen
Tribun_Populi Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 Ipak mislim da se pre radi o tome da informaticari ne vole nepravdu i glupost i da cesto rasipaju resurse da drugima dokazu da je nesto bezvezno, a posto se ovde radi o oblasti IT-ja, to im je dospelo pod radar. Čudno poimanje pravde imate, samo primećujem. [emoji4] via CZ-M53 TT
Zupermen Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 (edited) Čudno poimanje pravde imate, samo primećujem. [emoji4] via CZ-M53 TT Nepravde. Nepravda je da uzimaju od sirotinje i Lutera i daju engleskoj firmi pare. Uzimaju i od mene, al sta da radim. Da barem to ide u plate programera, pa da mi bude drago, ali ovde ce na kraju zavrsiti u dzepovima politicara i nekakvih engleza. Al dobro, gde ima, tu se i rasipa :) Edited October 22, 2016 by Zupermen
Tribun_Populi Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 Nepravde. Nepravda je da uzimaju od sirotinje i Lutera i daju engleskoj firmi pare. Uzimaju i od mene, al sta da radim. Da barem to ide u plate programera, pa da mi bude drago, ali ovde ce na kraju zavrsiti u dzepovima politicara i nekakvih engleza. Al dobro, gde ima, tu se i rasipa :) Pa tu je korelacija, da bi bilo nepravde mora da bude i pravde, kao suprotnog pojma. U tom smislu, pravda za Peru knjigovođu! :) via CZ-M53 TT
Recommended Posts