Jump to content
IGNORED

Jedna mapa govori vise od rijeci

borris_

Recommended Posts

Posted

Bio je mocan. Steta sto je imao tri sina.

Posted

Bio je mocan. Steta sto je imao tri sina.

Nisu problem sinovi već tradicija podele zemlje naslednicima. 

Posted

International Women's Day celebration

oho3tgJ.png

Posted

Treba ovo Milu pokazati da reaguje.

Posted

CZ4zOmaXEAA9L_b.png

da, afrika je mnogo veca nego sto se misli. mislim da je bilo price o tome na forumu da na mapama se ne vidi prava velicina afrike.

Posted (edited)

Pitersova projekcija, grubo rečeno ne preuveličava veličine teritorija bliže polovima u odnosu na ekvatorijalne kako bi sferu spakovala na 2D mapu

Gall%E2%80%93Peters_projection_SW.jpg

peters-projection-comparison-world-map.j

Edited by Prospero
Posted

Ma, nisam nija napisao baš rečito...

Interesantno je kako mi poimamo svet po tome, a ustvari, Evropa je mnogo, mnogo manja od Afrike, a Rusija ipak nije toliko ogromna kako izgleda... Mi smo naučeni na taj svet od malena, i jako je teško sebi držati u glavi neku ovakvu sliku:

worldmapper_basepeters.jpg

Ma 'ajde sto je manja, nego sto po pravilu stoji u centru sveta karte.

Retke su karte, a mi vise i ne obracamo paznju na te stvari: svojevremeno je kartograf/geograf po imenu Peters pokusao da to donekle izmeni, izasao je cak i atlas, ali su ga brzo zakopali, bice da ovde ima ljudi koji znaju vise o tome.

Inace, najinteresantniji pokusaj je bio sa Tajmsovim istorijskim atlasom koji je samo - pomerio, izmestio perspektivu, pa si tako neke stvari na Planeti gledao iz sasvim drugacije, nenaviknute perspektive.

Preporucujem kao iskustvo.

Prospero sinko, opet se petljas u stvari koje...

Pusti bre projekcije  :P

Posted

boles'

creationist_map_mobile-700x382.png

Meni ovde najludje da nema nijedne tackice ni u VA ni NC ni SC, a kamo li u MS ili AL.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Posted

How the world went from 170 million people to 7.3 billion, in one map:

https://vimeo.com/130468614

• The map begins at 1:18, showing human population a little more than 2,000 years ago, with each yellow dot representing 1 million people in an area. At this point, there are 170 million people on Earth.
  • After 4:40, you can begin to see how the world population will expand in the future — to nearly 9.6 billion.