June 21Jun 21 Da, razlike u visini po zemljama se i te kako menjaju. Mapa kaze da su Spanci jako porasli, a meni je tamo pre 15-20 godina to bilo vidljivo golim okom. Izuzetno niski penzioneri, a X-eri i milenijalci vec ne toliko. U 19. veku su mislim najvisi bili Ameri i to navodno jer su jeli najvise mesa. Za Holandjane se pricalo da su izdjikljali zbog enormne kolicine mlecnih proizvoda, ali ko zna. Sigurno postoji i genetski faktor, ali mozda mu trebaju i druge okolnosti da bi dosao do izrazaja.
June 21Jun 21 15 minutes ago, Kampokei said:HolandjaneOd ono malo što sam ih video, bar trećina izgleda cirkus smešno - visoki ljudi sa velikim telima, udovima i glavama - osim lica (oči, nos, usta, obrve) koje izgleda dva broja manje. I onda kad izleti neki dvometraš pa ga pogledam u facu, a njemu čelenka kao avio pista a nosić, oči i usta em mala em smaknuta na dole 😂
June 21Jun 21 Kod nas su klinci suludo visoki a posebno je izrazeno kod cura koje su jos malo ko momci. Rekao bih da hormoni kojim se kljuka zivina rade svoj posao.
June 22Jun 22 16 hours ago, vememah said:Hrvatsku ozbiljno "pojela" inflacija. Secam se kada su krenuli da dizu plate pre par godina da bi povecali potrosnju i bdp, inflacija nije jos potpuno usla u cene, bilo su znacajno jaci. Sada paritet kupovne moci na dnu EU i Evrope.
June 22Jun 22 9 hours ago, Shan Jan said:Kod nas su klinci suludo visoki a posebno je izrazeno kod cura koje su jos malo ko momci. Rekao bih da hormoni kojim se kljuka zivina rade svoj posao.Dobar deo populacije Srbije ima genetske predispozicije za rast. I za razliku od Holandjana, jos moze znacajno da raste prosecnma visina u Srbiji jer je ishrana i zdravje i dalje na manjem nivou u odnosu na najrazvijenije zemlje. Srbi su i pre jednog veka bili medju visim narodima po proseku.Amerika je napocetku dvadesetog veka bila zemlja u vrhu po prosecnoj visni, danas vise nije. Jedan od razloga je menjanje imigracione strukture populacije iako se Amerikanci najvise hrane geentski modifikovanom hranom. Sa druge strane, Holandjani nsu, sto ce reci da je neka promena u ishranu Holandjana uticala na znacajan rast ali su imali genetske predispozicije.Juzna Koreja je puno "porasla" u proseku ali su i dalje dosta iza Srbije.What happened to the United States?Meanwhile, Americans aren’t quite as tall compared with the rest of the world anymore.A century ago, American men ranked as the third tallest in the world, standing at 171 centimeters (5 feet 7 inches). Now, they place as the 37th, with an average of 177 centimeters (5 feet 10 inches).Similarly, American women had ranked as the fourth tallest in the world at 159 centimeters (5 feet 3 inches). Now, they stand as the 42nd tallest in the world with an average of 163.5 centimeters (5 feet 4 inches).While Americans didn’t experience big gains in height, their body mass index “increased a great deal,” the report found.https://edition.cnn.com/2016/07/26/health/human-height-changes-century/index.htmlPojacana ishrana nije rezultirala visim rastom, dakle, genetske prdeispozicije igraju ulogu.
June 22Jun 22 @Emerald opet mi je nekako prevelika razlika u odnosu na prethodnu generaciju. Moja nije bila toliko visa od nasih roditelja. A nije da smo jeli samo kacamak na vodi.
June 22Jun 22 11 hours ago, Desmond Bojčinski said:Od ono malo što sam ih video, bar trećina izgleda cirkus smešno - visoki ljudi sa velikim telima, udovima i glavama - osim lica (oči, nos, usta, obrve) koje izgleda dva broja manje. I onda kad izleti neki dvometraš pa ga pogledam u facu, a njemu čelenka kao avio pista a nosić, oči i usta em mala em smaknuta na dole 😂Ja sam ih video puno, i skupa sa Skandinavcima (minus Finci možda) su verovatno u proseku najlepši ljudi. I svi isti jbt, herrenmensch-i.
June 22Jun 22 13 hours ago, Emerald said:Hrvatsku ozbiljno "pojela" inflacija. Secam se kada su krenuli da dizu plate pre par godina da bi povecali potrosnju i bdp, inflacija nije jos potpuno usla u cene, bilo su znacajno jaci. Sada paritet kupovne moci na dnu EU i Evrope.Tebi se nešto krivo posložilo u glavi nakon gledanja ove slike, Hrvatska je od '19 krenula uzlazno i od prije koju godinu prvi put počela prestizati članice EU-a, po ovom samom grafu vidi se da je preskočila Slovačku, dio Balta, nadomak je Mađarske koju je vjerojatno u međuvremenu i prestigla. Da ne govorimo o tome da to što je PPS nadesno znači da su cijene niže
June 22Jun 22 Zvučao kao Vučić ili ne zvučao, Hrvatska niti je bila ''značajno jača'', niti je sada ''na dnu''. Ni po podacima ni po ''vibri''. Nije na dnu čak ni po samom ovom loše napravljenom grafikonu. Samo mili nagore malo po malo, od druženja na dnu s Bugarskom negdje cca 2015.