Engineer Posted Friday at 11:17 Posted Friday at 11:17 Sad znam koja bi mi želja bila da upecam zlatnu ribicu ili nađem čarobnu lampu
Ivo Petović Posted Saturday at 01:09 Posted Saturday at 01:09 On 15. 1. 2025. at 1:40, Lancia said: Ne bih isao tako daleko, to sto na jednoj strani svet ide kroz naucna i tehnoloska dostignuca neumitno napred, ne znaci istovremeno da proporcionalno pokriva sva drustvena ocekivanja ili radost zivljenja, prosto receno. Depresija, anksioznost i samoca ce uskoro biti problem broj jedan u zdravstvu, kad duzina zivota bude pracena i kvalietom samog zivljenja, to ce biti vise nego OK, ne zaboravi da je poslednja trecina zivota uglavnom neproduktivna i zavisna od drugih a ne od samog sebe. Kvalitet življenja je subjektivna i anegdotalna stvar. I puna recency biasa, nostalgije, predrasuda i svega ostalog. Uključujući i društvena očekivanja, kako si lepo formulisao...jer logično je da sa tehnološkim i društvenim napretkom idu i veća očekivanja. U tome i jeste sva suština - očekivanja, tj svet nije u skladu sa mojim i tvojim očekivanjima, makar ne u poslednjim 20ak godina. Ali to su samo naša očekivanja i naše predrasude i biasi. Ti kvalitet življenja gledaš iz ugla šezdesetogodišnjeg belog muškarca koji je mladost proveo u SFRJ i novotalasnom Beogradu, a zrele i sadašnje godine u Španiji. Ja isto iz ugla nekoga ko je vaspitan u SFRJ i trenutno ima skoro sve što poželi. Ja, medjutim, imam svoje lične rezerve prema sadašnjosti, i mnogo sam bliže tvom stavu, i u smislu kvaliteta življenja i u smislu da se, makar na zapadnoj hemisferi, točak progresa zaustavio, a možda i počeo da vrti unazad..i takav rizik je sve veći kako je drugi svetski rat sve dalje i kako ljudi sve manje znaju o njemu i kako smo do njega došli. Ali na svakog Evropljanina, tebe ili mene, koji možda imaju neku nostalgiju za prošlošću, ide objektivno 10 Azijata koji su život kao ovaj sad mogli samo da sanjaju pre 30 godina. I barem još 5 takvih Afrikanaca. Moja i tvoja perspektiva nije dominantna brojčano u svetu. Svi mi imamo svoje predrasude i polazne osnove zašto nam je nešto sranje ili nam nije sranje..ali to nije merodavno za empiriju na opštem nivou. To je cela poenta. A ko misli da je svet globalno lošije mesto za život nego pre 50 godina...jbg...ne znam šta reći a da ne zvuči patronizirajuće. I to kažem kao neko ko zaista misli da nas nenaučene lekcije o 30-im prošlog veka mogu ponovo vratiti u šume i gerilu..tj našu decu da vrate u šumu. 2
Shan Jan Posted yesterday at 03:38 Posted yesterday at 03:38 Nekako mi je neverovatno da se Turci ovako dobro drze uprkos onoj suludoj inflaciji. Maltene na nivou Hrvatske?
namenski Posted yesterday at 06:22 Posted yesterday at 06:22 (edited) On 18. 1. 2025. at 2:09, Ivo Petović said: ... Ali na svakog Evropljanina, tebe ili mene, koji možda imaju neku nostalgiju za prošlošću, ide objektivno 10 Azijata koji su život kao ovaj sad mogli samo da sanjaju pre 30 godina. I barem još 5 takvih Afrikanaca. Moja i tvoja perspektiva nije dominantna brojčano u svetu. Svi mi imamo svoje predrasude i polazne osnove zašto nam je nešto sranje ili nam nije sranje..ali to nije merodavno za empiriju na opštem nivou. To je cela poenta. A ko misli da je svet globalno lošije mesto za život nego pre 50 godina...jbg...ne znam šta reći a da ne zvuči patronizirajuće. I to kažem kao neko ko zaista misli da nas nenaučene lekcije o 30-im prošlog veka mogu ponovo vratiti u šume i gerilu..tj našu decu da vrate u šumu. Kako bi ovo lepo zvucalo iz usta demoliberala entuzijaste sa kraja 19. i prve decenije 20. veka... Previdja, doduse, empiriju na opstem nivou koja smece sa uma da je prikazana idilicna slika, izmedju ostalog, i slika 1 biologije koja kaze da parazit koji zeli da zivi i ostane uspesan parazit ne sme nikako da - ubije svog domacina... Previdja i da, i pored svih poboljsanja cuvenog kvaliteta zivota tih nekoliko i sve vise boljezivecih Azijata i Afrikanaca ostaje kljucno pitanje raspodele. Raspodele u kojoj je % onih koji imaju mnooogo sve manji, a da je sve veci % svake vrste moci u njihovim rukama... Ali smose zato pobrinuli da sacuvaj boze nasilje onih koji nemaju i kojima bi jednog trenutka moglo da padne na pamet da dodju i nasiljem uzmu ono sto im pripada vise nije - politicki korektno... Da ne postoji ni minimalna, teorijska mogucnost da se neprekidni rast, opsti progres i sve ostale liberalisticketm sarene laze/cigle nikako, ama bas nikako nece moci da zadovolje ciljeve koje je sistem prodao svima, svima, svima... Da covecanstvo sa gadjanim standardom, kvalitetom zivota u kojem svako ima kucu, sa bazenom naravno, 2 (naravno elektricna) automobila - naprosto ne moze da ne samo postoji nego ni prezivi... I da nema, ne postoji niti ce postojati tenologija koja bi to oogucila, a da je neograniceno poverenje u tehnologiju kao panaceju svih ljudskih problema dospelo i u golim okom vidljiv ћорсокак... Da tehnologija nije cilj nego sredstvo, tvrdnja koja je koliko do juce zvucala upozoravajuce, sve vise zvuci - jezivo. Ali, sve je luk i voda: pitanje je samo (kratkog) vremena kada ce se neko setiti, ako vec nije, da je stari dobri Maltus mozda bio u pravu, a da Ausvic mozda i nije bio tako losa ideja, obaska sto sada imamo mnogo produktivnije tehnologije... A da je mladuncima svakih par generacija zagarantovan 1 propisan Rat, koji obavezno nosi uzvisenost, vitestvo , znajutm tamo na Ukrajini... A najvaznije i najizbegavanije od svega, jer je to no-no u modernom svetu: sa kojom ce to Ideologijom i ko nasu decu da povede u sume i gerilu... U koju se, od kako je sveta i veka, ne ide bez odlucnosti da se istrpi sve i ko zna sta jos sve novo, jer tehnologija... Ono, i svet Лудог Макса je neka Ideologija... Edited yesterday at 06:28 by namenski
Ivo Petović Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 16 hours ago, namenski said: Kako bi ovo lepo zvucalo iz usta demoliberala entuzijaste sa kraja 19. i prve decenije 20. veka... Previdja, doduse, empiriju na opstem nivou koja smece sa uma da je prikazana idilicna slika, izmedju ostalog, i slika 1 biologije koja kaze da parazit koji zeli da zivi i ostane uspesan parazit ne sme nikako da - ubije svog domacina... Previdja i da, i pored svih poboljsanja cuvenog kvaliteta zivota tih nekoliko i sve vise boljezivecih Azijata i Afrikanaca ostaje kljucno pitanje raspodele. Raspodele u kojoj je % onih koji imaju mnooogo sve manji, a da je sve veci % svake vrste moci u njihovim rukama... Ali smose zato pobrinuli da sacuvaj boze nasilje onih koji nemaju i kojima bi jednog trenutka moglo da padne na pamet da dodju i nasiljem uzmu ono sto im pripada vise nije - politicki korektno... Da ne postoji ni minimalna, teorijska mogucnost da se neprekidni rast, opsti progres i sve ostale liberalisticketm sarene laze/cigle nikako, ama bas nikako nece moci da zadovolje ciljeve koje je sistem prodao svima, svima, svima... Da covecanstvo sa gadjanim standardom, kvalitetom zivota u kojem svako ima kucu, sa bazenom naravno, 2 (naravno elektricna) automobila - naprosto ne moze da ne samo postoji nego ni prezivi... I da nema, ne postoji niti ce postojati tenologija koja bi to oogucila, a da je neograniceno poverenje u tehnologiju kao panaceju svih ljudskih problema dospelo i u golim okom vidljiv ћорсокак... Da tehnologija nije cilj nego sredstvo, tvrdnja koja je koliko do juce zvucala upozoravajuce, sve vise zvuci - jezivo. Ali, sve je luk i voda: pitanje je samo (kratkog) vremena kada ce se neko setiti, ako vec nije, da je stari dobri Maltus mozda bio u pravu, a da Ausvic mozda i nije bio tako losa ideja, obaska sto sada imamo mnogo produktivnije tehnologije... A da je mladuncima svakih par generacija zagarantovan 1 propisan Rat, koji obavezno nosi uzvisenost, vitestvo , znajutm tamo na Ukrajini... A najvaznije i najizbegavanije od svega, jer je to no-no u modernom svetu: sa kojom ce to Ideologijom i ko nasu decu da povede u sume i gerilu... U koju se, od kako je sveta i veka, ne ide bez odlucnosti da se istrpi sve i ko zna sta jos sve novo, jer tehnologija... Ono, i svet Лудог Макса je neka Ideologija... Ne znam sa kim se ti svadjaš. Koja tehnologija, kakvi bakrači. Što se tiče opšte empirije, stvarno treba da se apdejtuješ sa podacima...ili možda da proputuješ malo. Šokiraćeš se, ali ono što ćeš saznati čitajući (znam da nećeš jer takvi kao ti brišu iz memorije informacije koje ne odgovaraju njihovom narativu), malo će te iznenaditi. A za ovo što si me nekako povezao sa Aušvicem nakon tri reda teksta, pa reći ti da pušiš kurac bilo bi suviše jednostavno. Zato ću ri reći da budeš i dalje ti, to je mnogo gore.
Recommended Posts