Shan Jan Posted January 14 Posted January 14 E a ja ceo zivot navijam za bracu Kurde. Sta je sa ovim Francuzima?
189- Posted January 14 Posted January 14 1 hour ago, Shan Jan said: E a ja ceo zivot navijam za bracu Kurde. Sta je sa ovim Francuzima? afrikanci
Frile Posted January 14 Posted January 14 2 hours ago, Delija67 said: fale granice na Kipru nije u Evropi
vememah Posted January 14 Posted January 14 https://humanprogress.org/trends/life-expectancy-is-rising/ 1
Ivo Petović Posted January 15 Posted January 15 1 hour ago, vememah said: https://humanprogress.org/trends/life-expectancy-is-rising/ Ko bi rekao. A ja mislio da je nekad bilo bolje, srednji vek, aristokratija, tradicija...porodične vrednosti..porodica u smislu komšije ili babe uzgajaju decu, obzirom da očevi umiru u ratovima do 20-te godine, ili od upale desni do 30-te. Ja sam da se vratimo na te tradicionalne vrednosti. Konzervativizam all the way...I onako je Zemlja prenaseljena. btw pre samo 100 godina je life expectancy bio 45 godina u razvijenijim delovima sveta. Mislite o tome kad vam lupetaju kroz tastaturu kako je sve sranje, samo da bi se oni osećali buntovnički i važno. Sto godina je ništa, naše dede i babe su to živeli.
Lancia Posted January 15 Posted January 15 (edited) 40 minutes ago, Ivo Petović said: Ko bi rekao. A ja mislio da je nekad bilo bolje, srednji vek, aristokratija, tradicija...porodične vrednosti..porodica u smislu komšije ili babe uzgajaju decu, obzirom da očevi umiru u ratovima do 20-te godine, ili od upale desni do 30-te. Ja sam da se vratimo na te tradicionalne vrednosti. Konzervativizam all the way...I onako je Zemlja prenaseljena. btw pre samo 100 godina je life expectancy bio 45 godina u razvijenijim delovima sveta. Mislite o tome kad vam lupetaju kroz tastaturu kako je sve sranje, samo da bi se oni osećali buntovnički i važno. Sto godina je ništa, naše dede i babe su to živeli. Ne bih isao tako daleko, to sto na jednoj strani svet ide kroz naucna i tehnoloska dostignuca neumitno napred, ne znaci istovremeno da proporcionalno pokriva sva drustvena ocekivanja ili radost zivljenja, prosto receno. Depresija, anksioznost i samoca ce uskoro biti problem broj jedan u zdravstvu, kad duzina zivota bude pracena i kvalietom samog zivljenja, to ce biti vise nego OK, ne zaboravi da je poslednja trecina zivota uglavnom neproduktivna i zavisna od drugih a ne od samog sebe. Edited January 15 by Lancia 1
gone fishing Posted January 15 Posted January 15 statistika naša dika što poželiš to naslika - u prosečan životni vek se računaju i deca koja ne dožive dob za polazak u školu, a takvih slučajeva je bilo više od trećine, do pre sto godina - i u antička vremena i pre 200 godina, je bilo ljudi koji su živeli po 60-70-80 godina, znamo to iz istorije i umetnosti - interesantno bi bilo uporediti prosečnu životnu dob stanovništva koje je dočekalo punoletstvo, onih koji su preležali "dečije bolesti" koji su stekli imunitet na brojne viruse i bakterije... 2
Filozof manijak Posted January 15 Posted January 15 A onda da se malo osvrnemo na ekološki aspekt ovog slučaja. Svaka sličnost sa glodarima je namerna: Pacovska utopija 2
vememah Posted January 15 Posted January 15 https://ourworldindata.org/grapher/life-expectancy-at-age-15?tab=chart&time=earliest..2024&country=~SWE 7
Filozof manijak Posted January 15 Posted January 15 Jel ima neki grafikonm kako se kretala stopa fertiliteta u istom periodu? 1
namenski Posted January 15 Posted January 15 9 hours ago, Ivo Petović said: Ko bi rekao. A ja mislio da je nekad bilo bolje, srednji vek, aristokratija, tradicija...porodične vrednosti..porodica u smislu komšije ili babe uzgajaju decu, obzirom da očevi umiru u ratovima do 20-te godine, ili od upale desni do 30-te. Ja sam da se vratimo na te tradicionalne vrednosti. Konzervativizam all the way...I onako je Zemlja prenaseljena. btw pre samo 100 godina je life expectancy bio 45 godina u razvijenijim delovima sveta. Mislite o tome kad vam lupetaju kroz tastaturu kako je sve sranje, samo da bi se oni osećali buntovnički i važno. Sto godina je ništa, naše dede i babe su to živeli. Uobicajena mantra nedopecenih liberala demokratsko-humanisticke provenijencije... Na koju je moglo da se lozi negde do '90-ih proslog veka, sa sve uobicajenim podmetanjem aaaa, 'ocete aristokratiju, tradiciju, porodicne vrednosti..., desnicari i konzervativci jedni... Naravno da nema zbora da je produzenje zivotnog veka tekovina progresa, itd, itd... Samo sto se filozofija progresa po svaku cenu i nade, ubedjenja da ce progres, sam po sebi, da donese opsti boljitak u tom istom 20-tom veku zavrsila sa komada 2 Svetska rata i 1 Hladnim koji je, progresivnotm, svet doveo i vodi ivicom unistenja... I naravno da progres, sa sve produzenjem ljudskog veka, nije doneo ni delic blagodetitm koje je mogao, jer to ponajmanje zavisi od prosecnog veka trajanja: dzaba Africi, na primer, i ono malo dopalih joj lekova koji su - cinjenica - ljudski vek produzili vise nego dvostruko, kada je prakticno jedini razultat bilo povecanje broja stanovnika, ali i enormno povecanje kolicine bede na kontinentu koji nije sposoban da sam sebe ishrani... Preciznije, tehnoloski razvoj, a ljekarije i ostali elementi koji su doveli do produzetka zivotnog veka, ni izbliza nije bio pracen - kao sto nikada i nije bio - drustvenim razvojem koji bi ogromnoj vecini kojoj je produzen zivot omogucio iole ljudskog bica dostojnu egzistenciju. Tako da se, manje-vise, slika svodi na: dalitm smo ti da zivis u bedi prosecnih 70 godina, a ziveo si u bedi prosecnih 30-ak... Sta bre 'oces vise, malo li je? 1 1
dunja Posted January 15 Posted January 15 treba imati u vidu i to da žene žive duže od muškaraca, u proseku (globalno) nekih 5 godina. Btw, ne znam da li je neko naišao, ali na internetu ima nešto što se zove GBD Compare, što je svojevrsni atlas bolesti, povreda, uzroka smrti, faktora rizika, tj. prikaz "burden of disease" (kod nas je to valjda breme bolesti?) Ko voli da se igra i ima vremena, na sajtu se može napraviti mnogo baš zanimljivih vizuelizacija. Inače, institut koji ga radi (Institut for Health Metrics and Evaluation, Uni. of Washington) sedi na najsveobuhvatnijoj bazi podataka ovog tipa ikada. I redovno je ažurira, naravno. Inače, projekat sa vrlo zanimljivom instorijom, a pogodite ko ga finansira. 2
Recommended Posts