Sludge Factory Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 On 24.12.2024. at 10:25, dunja said: Englezi i Nemci ni ne idu na odmor
Moća Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 2 hours ago, smooth.Op said: Jbg ne znam da li ti zbog nečega treba baš ta mapa ili ti treba dobra mapa da bi na osnovu nje nešto istraživao. Ove mape su odlične, detaljne i tačne. Ma hocu da odstam na papiru za slikanje i da okacim u kanc da malo osvezim prostor. Lepo mi deluju topografske mape za to.
dunja Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 2 hours ago, Sludge Factory said: Englezi i Nemci ni ne idu na odmor a zamisli tek kako bi sve ove zemlje izgledale kad bi se ovde ubacile SAD poređenja radi
namenski Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 3 hours ago, Moća said: Jeli na ovoj temi kačen sajt sa starim topografskim mapama Srbije? Znam da sam na forumu našao link pa skinuo mapu Jagodine i okoline a sad prc ne mogu da nadjem. 3 hours ago, smooth.Op said: Jeste, nedavno. https://www.topografskakarta.com/ 3 hours ago, Moća said: Hvala to sam našao ali ima još jedan sajt gde su bile mape pre drugog svetskog rata. Ovde me nervira što nema mapa gde je Jagodina tada Svetozarevo u centru mape već ima samo gde je sa strane u gornjem levom ćošku. A možda ima ali sam ja glup da nađem. 31 minutes ago, Moća said: Ma hocu da odstam na papiru za slikanje i da okacim u kanc da malo osvezim prostor. Lepo mi deluju topografske mape za to. Pa nije Jagodina centar sveta... Izvini, zezam se, mada... : nista lakse, te takozvane sekcije uparuju se rucno - na svakoj pojedinacnoj sekciji imas sa sve 4 strane naznacenu susednu kartu/sekciju, prema tome samo potrazis i uparis, slepis ih ujedno i dobijes Jagodinu u centru... Ideja je da ih se sklopi po potrebi, i da me pogresno ne razumes , sklapanje je bilo u dometu prosecnog polaznika skole rezervnih oficira JNA... Stampa moze, probavamo upravo, ali boje se bas i ne slazu po pojedinim sekcijama, OK su za gledanje, ali da li ce se dobiti bas rezultat za uramiti pa za naa zid nisam siguran. Ja upravo pokusavam da udjem u trag mogucnosti da se nabave originali, to je nekad moglo u pokojnom Vojnogeografskom institutu, ali je procedura bila da puknes od muke - samo pravna lica, pa se potpise izjava o poverljivosti (eno su jos obelezene kao poverljive ), pa obaveza da ih se cuva pod kljucem ... Sva je prilika da su zavrsile u republickom katastru, vojsku ne vredi pitati, osim ako se ne nadje neka veza, oni su raspad i nekompetencija nevidjena... Mana originala je relativno los kvalitet papira jer se radi o kartama koje se po pravilu trose brzo, na kojima se crta, pise... U svakom slucaju, ako saznam(o) gde - javicu... Tip: lokalni vojni odsek, ako to jos postoji, oni bi morali da ih imaju u kolicinama. Ako ih nisu pobacali... 1
namenski Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 @Moća Jebiga, Jagodina u centru: Potpada pod sekcije Krusevac i Lapovo I evo se, sto se eventualne stampe tice, vidi da je do kvaliteta skena... Originalni fajl je skoro 40 MB... A sto se kacenja na zid tice, to ti je brat bratu format od 1.5x1 metar... 2
Moća Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 Evo ovu sam mapu našao ovde ali izgleda nisam dobru verziju skinuo pa je mala za štampu.
Pantelija jr Posted December 27, 2024 Posted December 27, 2024 (edited) bemmumiša, ovo ne može biti tačno... ispada da je Rim imao više snijega od Beča i Berna, da ne pominjemo Beograd i Zagreb... Takođe, u drugoj liZi jugoistok, ovo da je Tirana imala više snijega od Podgorice mi takođe ne pije vodu ed. površan sam i brzoplet, tek sad kapiram da se ovo odnosi samo na 25. decembar. opet je malo vjerovatno da je tačno, ali ajde... pošto se radi o jednom jedinom danu, nešto je veća mogućnost da dođe do nekakvih nerealnih odstupanja od prosjeka Edited December 27, 2024 by Pantelija jr 1
Frile Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 22 hours ago, Moća said: Evo ovu sam mapu našao ovde ali izgleda nisam dobru verziju skinuo pa je mala za štampu. ovo je verovatno izvor tvoje karte, ali i dalje nedovoljno dobro za štampu https://digitalna.nb.rs/ib/NBS/Karte/SD_CD35FF9C8886AF4EB9054DF54F8D3D8C 1
dunja Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 15 hours ago, Pantelija jr said: bemmumiša, ovo ne može biti tačno... ispada da je Rim imao više snijega od Beča i Berna, da ne pominjemo Beograd i Zagreb... Takođe, u drugoj liZi jugoistok, ovo da je Tirana imala više snijega od Podgorice mi takođe ne pije vodu ed. površan sam i brzoplet, tek sad kapiram da se ovo odnosi samo na 25. decembar. opet je malo vjerovatno da je tačno, ali ajde... pošto se radi o jednom jedinom danu, nešto je veća mogućnost da dođe do nekakvih nerealnih odstupanja od prosjeka Meni onako laički liči da sama tabela, iako je vizuelno vrlo simpatična i (verovatno) pravljena od nekih realnih podataka, nema neko jako logičko uporište. 25. decembar je random datum, "White Christmas" je nešto kao holivudska fikcija, posebno u velikim gradovima, i nema mnogo veze sa meteorologijom. Da su oni recimo uzeli ukupne snežne padavine u nekom rasponu od dva meseca, mislim da bi drugačija slika bila. A ima i to da, usled klimatskih promena, godišnja doba i vremenske prilike sve manje liče na ono na što smo navikli, prvi sneg dolazi sve kasnije u sezoni, i ko zna šta još.
mlatko Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 19 hours ago, Tsai said: Rim mi je najveci wtf Teritorija Rimske opštine je ogromna u odnosu na SVE gradove EU jer je najveća... Peta je po veličini posle Istanbula, Moskve, S. Petersburga i Londona jer je i istoimena provincija...
Delija67 Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 6 hours ago, Shan Jan said: Fali Kuba koja vreme racuna od revolucije. Na Svetoj Gori je u zvanicnoj upotrebi julijanski kalendar, pa ce 1. januara i dalje biti 2024. Ima i onaj Srpski kalendar gde je sada 7 iljada i neka. 1
Desmond Bojčinski Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 6 hours ago, Shan Jan said: Stari srpski, aka vizantijski kalendar:
Recommended Posts