dunja Posted October 23 Posted October 23 Nema ova mapa mnogo smisla, bar kada je Srbija u pitanju. Verovatno su računali samo državni sektor. Iz teksta iz Danasa iz marta ove godine: Upitan [Draško Karađinović, stomatolog iz NVO Doktori protiv korupcije] da li smatra da u Srbiji imamo dovoljan broj stomatologa za potrebe lečenja svih građana, on navodi da Srbija sa 6,6 miliona stanovnika ima oko 9.500 stomatologa sa licencom. „U državnom sektoru radi oko 1.700 stomatologa i još 3.300 njih u privatnim ordinacijama. U EU na 100.000 stanovnika dođe 89 stomatologa, dok u Srbiji ima, a ovi podaci to pokazuju, mnogo više stomatologa na 100.000 stanovnika. Jasno je da je model stomatološke zaštite pogrešno postavljen i potpuno se uklapa u zastareli model primarne zdravstvene zaštite organizovane oko državnog doma zdravlja iz vremena socijalističkog državnog uređenja“, ocenjuje Karađinović. Jedino mi nije jasno kako je od 1.700 u državnom sektoru i 3.300 u privatnom došao do 9.500 za celu zemlju 1
Mel Posted October 23 Posted October 23 3 minutes ago, dunja said: Nema ova mapa mnogo smisla, bar kada je Srbija u pitanju. Verovatno su računali samo državni sektor. Iz teksta iz Danasa iz marta ove godine: Upitan [Draško Karađinović, stomatolog iz NVO Doktori protiv korupcije] da li smatra da u Srbiji imamo dovoljan broj stomatologa za potrebe lečenja svih građana, on navodi da Srbija sa 6,6 miliona stanovnika ima oko 9.500 stomatologa sa licencom. „U državnom sektoru radi oko 1.700 stomatologa i još 3.300 njih u privatnim ordinacijama. U EU na 100.000 stanovnika dođe 89 stomatologa, dok u Srbiji ima, a ovi podaci to pokazuju, mnogo više stomatologa na 100.000 stanovnika. Jasno je da je model stomatološke zaštite pogrešno postavljen i potpuno se uklapa u zastareli model primarne zdravstvene zaštite organizovane oko državnog doma zdravlja iz vremena socijalističkog državnog uređenja“, ocenjuje Karađinović. Jedino mi nije jasno kako je od 1.700 u državnom sektoru i 3.300 u privatnom došao do 9.500 za celu zemlju Moguce da nasi dentisti imaju vise pacijenata dnevno da bi sastavili profitabilnost, ali takodje ima ili je bar bilo ranije jako jako puno dentalnog turizma. Organizovane ture su im dolazile i to ne ovih nasih dijasporaca. Moguce da se to zadnjih godina promenilo. Inace sam jednom kod zubara poznala najskockaniju Hrvaticu zenu od 50 max godina koja izgleda kao avion, i koja je neku protetiku radila negde blizu Autokomande (vrlo moguce u istoj orinaciji gde i moja majka). Dolaze ljudi i u solo reziji jer su cene povoljnije a reputacija ok. 1
Milošica Posted October 23 Posted October 23 Znam za jedno mesto u Srbiji od 20 000ak hiljada ljudi gde se broj privatnih stomatologa u poslednjih 15ak godina bar utrostručio. Ako sad nije i 4 puta više... 1
Shan Jan Posted October 30 Posted October 30 Ovo me je iskreno zacudilo, Balkan je donosio vise u Sultanovu kasu nego Mala Azija ili Egipat: Ako ste se pak pitali gde da se penzionisete, samo PIGS braco, jos je tu more i sunce Opsednutost belom kozom i preplanulim tenom: Zemlje bez vecinskog narod. Objasnjava zasto su konstantni ratovi u Africi i zasto je Indija uvek bila ujedinjavana tek kad je neko drugi pokori. I pasos kakav svet vise nece videti 1 2
papapavle Posted October 30 Posted October 30 Kako su mom faličnom vidu nerazlučive ove nijanse zelene/cijan/sive... 2
Њујоркер Posted October 30 Posted October 30 6 hours ago, Shan Jan said: Ovo me je iskreno zacudilo, Balkan je donosio vise u Sultanovu kasu nego Mala Azija ili Egipat: postoji razlog zasto se srpska despotovina odrzala toliko dugo i bila u mogucnosti da placa dva danka istovremeno. negde sam svojevremeno naisao na podatak da su novo brdo i srebrenica pokrivali vise od pola ukupne proizvodnje srebra u evropi na godisnjem nivou. 3 1
JozoMujica Posted October 31 Posted October 31 8 hours ago, papapavle said: Kako su mom faličnom vidu nerazlučive ove nijanse zelene/cijan/sive... Možda ti je samo loš monitor. 1
Filozof manijak Posted October 31 Posted October 31 9 hours ago, Њујоркер said: postoji razlog zasto se srpska despotovina odrzala toliko dugo i bila u mogucnosti da placa dva danka istovremeno. negde sam svojevremeno naisao na podatak da su novo brdo i srebrenica pokrivali vise od pola ukupne proizvodnje srebra u evropi na godisnjem nivou. Jesmo i dalje protiv rudarenja, m, m?
JozoMujica Posted October 31 Posted October 31 31 minutes ago, Filozof manijak said: Jesmo i dalje protiv rudarenja, m, m? Biće isto, rudarićemo i plaćati danak, samo će ovog puta biti 97%. 2
papapavle Posted October 31 Posted October 31 50 minutes ago, JozoMujica said: Možda ti je samo loš monitor. Nope, ne vidim uopšte brojeve u krugovima E i F, a A i B samo nazirem: https://clevelandeyeclinic.com/2023/05/13/color-vision-test/ 1
Recommended Posts