Jump to content
IGNORED

Jedna mapa govori vise od rijeci

borris_

Recommended Posts

Posted

Which country is across the ocean?

what-country-is-across-the-ocean-v0-p4h6e3hruela1.thumb.jpg.e9673680a28d711e4886c818b3603271.jpg

db86fe9bfb61eadc1e6e0131dd4cc241.thumb.jpg.f4b94503bbd0afacf0bda02526bcfc1a.jpg

• +1 8
  • Hvala 1
Posted

Nema ova mapa mnogo smisla, bar kada je Srbija u pitanju. Verovatno su računali samo državni sektor.

Iz teksta iz Danasa iz marta ove godine:

Upitan [Draško Karađinović, stomatolog iz NVO Doktori protiv korupcije] da li smatra da u Srbiji imamo dovoljan broj stomatologa za potrebe lečenja svih građana, on navodi da Srbija sa 6,6 miliona stanovnika ima oko 9.500 stomatologa sa licencom.

U državnom sektoru radi oko 1.700 stomatologa i još 3.300 njih u privatnim ordinacijama. U EU na 100.000 stanovnika dođe 89 stomatologa, dok u Srbiji ima, a ovi podaci to pokazuju, mnogo više stomatologa na 100.000 stanovnika. Jasno je da je model stomatološke zaštite pogrešno postavljen i potpuno se uklapa u zastareli model primarne zdravstvene zaštite organizovane oko državnog doma zdravlja iz vremena socijalističkog državnog uređenja“, ocenjuje Karađinović.

Jedino mi nije jasno kako je od 1.700 u državnom sektoru i 3.300 u privatnom došao do 9.500 za celu zemlju :blink:

• +1 1
Posted
3 minutes ago, dunja said:

Nema ova mapa mnogo smisla, bar kada je Srbija u pitanju. Verovatno su računali samo državni sektor.

Iz teksta iz Danasa iz marta ove godine:

Upitan [Draško Karađinović, stomatolog iz NVO Doktori protiv korupcije] da li smatra da u Srbiji imamo dovoljan broj stomatologa za potrebe lečenja svih građana, on navodi da Srbija sa 6,6 miliona stanovnika ima oko 9.500 stomatologa sa licencom.

U državnom sektoru radi oko 1.700 stomatologa i još 3.300 njih u privatnim ordinacijama. U EU na 100.000 stanovnika dođe 89 stomatologa, dok u Srbiji ima, a ovi podaci to pokazuju, mnogo više stomatologa na 100.000 stanovnika. Jasno je da je model stomatološke zaštite pogrešno postavljen i potpuno se uklapa u zastareli model primarne zdravstvene zaštite organizovane oko državnog doma zdravlja iz vremena socijalističkog državnog uređenja“, ocenjuje Karađinović.

Jedino mi nije jasno kako je od 1.700 u državnom sektoru i 3.300 u privatnom došao do 9.500 za celu zemlju :blink:

Moguce da nasi dentisti imaju vise pacijenata dnevno da bi sastavili profitabilnost, ali takodje ima ili je bar bilo ranije jako jako puno dentalnog turizma. Organizovane ture su im dolazile i to ne ovih nasih dijasporaca. Moguce da se to zadnjih godina promenilo.

Inace sam jednom kod zubara poznala najskockaniju Hrvaticu zenu od 50 max godina koja izgleda kao avion, i koja je neku protetiku radila negde blizu Autokomande (vrlo moguce u istoj orinaciji gde i moja majka).

Dolaze ljudi i u solo reziji jer su cene povoljnije a reputacija ok.

• +1 1
Posted

Znam za jedno mesto u Srbiji od 20 000ak hiljada ljudi gde se broj privatnih stomatologa u poslednjih 15ak godina bar utrostručio. Ako sad nije i 4 puta više...

• +1 1
Posted

Ovo me je iskreno zacudilo, Balkan je donosio vise u Sultanovu kasu nego Mala Azija ili Egipat:

g1hir7ra5wxd1.png

Ako ste se pak pitali gde da se penzionisete, samo PIGS braco, jos je tu more i sunce :surfing:

1naw5kd65oxd1.jpeg

Opsednutost belom kozom i preplanulim tenom:

5jd2twftrwwd1.jpeg

Zemlje bez vecinskog narod. Objasnjava zasto su konstantni ratovi u Africi i zasto je Indija uvek bila ujedinjavana tek kad je neko drugi pokori.

zsic7dvahexd1.png

I pasos kakav svet vise nece videti :ziga:

bwoti35bj9wd1.png

• +1 1
  • Hvala 2
Posted

Kako su mom faličnom vidu nerazlučive ove nijanse zelene/cijan/sive...

• +1 2
Posted
6 hours ago, Shan Jan said:

Ovo me je iskreno zacudilo, Balkan je donosio vise u Sultanovu kasu nego Mala Azija ili Egipat:

g1hir7ra5wxd1.png

postoji razlog zasto se srpska despotovina odrzala toliko dugo i bila u mogucnosti da placa dva danka istovremeno. negde sam svojevremeno naisao na podatak da su novo brdo i srebrenica pokrivali vise od pola ukupne proizvodnje srebra u evropi na godisnjem nivou.

• +1 3
  • Hvala 1
Posted
8 hours ago, papapavle said:

Kako su mom faličnom vidu nerazlučive ove nijanse zelene/cijan/sive...

Možda ti je samo loš monitor.

• +1 1
Posted
9 hours ago, Њујоркер said:

postoji razlog zasto se srpska despotovina odrzala toliko dugo i bila u mogucnosti da placa dva danka istovremeno. negde sam svojevremeno naisao na podatak da su novo brdo i srebrenica pokrivali vise od pola ukupne proizvodnje srebra u evropi na godisnjem nivou.

Jesmo i dalje protiv rudarenja, m, m? :angry:

Posted
31 minutes ago, Filozof manijak said:

Jesmo i dalje protiv rudarenja, m, m? :angry:

Biće isto, rudarićemo i plaćati danak, samo će ovog puta biti 97%.

• +1 2
Posted

Ali su bar velmože lepo živele :covid19:

• Vojvodo,serdare 1