Shan Jan Posted September 22 Posted September 22 (edited) Jos par komada... Verovali ili ne, prakticno u svim zemljama Juzne Amerike se povecalo siromastvo u zadnjih 10 godina: Nisam imao pojma da je tako relativno skoro krenula ekspanzija brzih pruga u Kini: Mapa gde je prosao Google Street View autic, obratite paznju koje zemlje fale u Evropi: Znaci ja sam idiot, ceo zivot nisam kapirao da je ime Irak poteklo od starog grada Uruk: Butan = End of Tibet, najjace ime za zemlju Edited September 22 by Shan Jan 4 2
kud u maglu Simoviću Posted September 22 Posted September 22 (edited) … Edited September 22 by kud u maglu Simoviću 1
dunja Posted September 24 Posted September 24 Super interesantna mapa. Zanimljivo mi je kod nje da za relativno slicne brojeve u razlicitim zemljama vaze razlicite kombinacije faktora (ekonomskih, kulturoloskih, demografskih, istorijskih) koje objasnjavaju dato stanje. A prica postaje jos interesantnija kada posmatramo istorijski, gde u razlicitim zemljama imamo slican trend pomeranja starosne dobi. 1
Shan Jan Posted September 24 Posted September 24 1 hour ago, dunja said: Super interesantna mapa. Zanimljivo mi je kod nje da za relativno slicne brojeve u razlicitim zemljama vaze razlicite kombinacije faktora (ekonomskih, kulturoloskih, demografskih, istorijskih) koje objasnjavaju dato stanje. A prica postaje jos interesantnija kada posmatramo istorijski, gde u razlicitim zemljama imamo slican trend pomeranja starosne dobi. Mislim da je ta statistika misleading. Ruskinje rano radjaju pa opet Rusija ima jako nizak prirodni prirastaj. Odokativno bih rekao da sto je zemlja razvijenija, civilizovanija i liberalnija to je manji prirodni prirastaj. U Evropi ne postoji zemlja koja ima pozitivan prirodni prirastaj, mi smo jos medju boljima mada ce nas emigracija unistiti. 2
dunja Posted September 24 Posted September 24 3 minutes ago, Shan Jan said: Mislim da je ta statistika misleading. Ruskinje rano radjaju pa opet Rusija ima jako nizak prirodni prirastaj. Odokativno bih rekao da sto je zemlja razvijenija, civilizovanija i liberalnija to je manji prirodni prirastaj. U Evropi ne postoji zemlja koja ima pozitivan prirodni prirastaj, mi smo jos medju boljima mada ce nas emigracija unistiti. Statistika je uvek u neku ruku misleading . Kako je ono rekao neko (Mark Tven), postoje tri vrste laži: "lies, damned lies, and statistics." Sto se odnosa razvijenosti i prirastaja tice, u nacelu se slazem da postoji veza, s tim sto ukupni prirastaj nije isto sto i tajming imanja prvog deteta u zivotu zene. 1
Kampokei Posted September 24 Posted September 24 Na globalnom nivou i mozemo da pricamo i odnosu izmedju razvoja i nataliteta. Ali u evropskim okvirima, gde je jedino pitanje koliko je zemlja dakle od magicne cifre 2.1, stvari postaju puno komplikovanije. Nordijske zemlje u poslednje vreme beleze veliki pad nataliteta i kao da polako uvidjamo da javne i porodicne politike mozda i nisu (vise) toliko vazne. 1
Shan Jan Posted September 24 Posted September 24 Verovatno je bilo al da se podsetimo - religije Libana 5 1 1 1
Patty Lee Posted September 25 Posted September 25 (edited) Ovo je doduše dve godine staro (da, i meni je bilo sumnjivo pozicioniranje CNN-a i MSMBC-a u istoj koloni) pa sam izrovarila i ovo: Ovde ima i interaktivna mapa za 2024. Edited September 25 by Patty Lee 2
vememah Posted September 26 Posted September 26 (edited) Comparison of the Black Population in the U.S. 1900 vs 2020 Edited September 26 by vememah 1 2
bags Posted September 26 Posted September 26 Ovo mi je bas iznenadjenje. Ocekivao sam generalno da je udeo barem duplo veci.
Mel Posted September 26 Posted September 26 3 minutes ago, bags said: Ovo mi je bas iznenadjenje. Ocekivao sam generalno da je udeo barem duplo veci. Meni je interesantno kako ljudi iz celog sveta dolaze u USA za oprtinitize, a lokalni crnci ostaju u Dzordziji generacijama. 2
Recommended Posts