Popular Post kud u maglu Simoviću Posted January 30, 2022 Popular Post Posted January 30, 2022 obožavam topografske mape 13
mlatko Posted January 31, 2022 Posted January 31, 2022 Evo i moje, obožavam je70x90cmmora su isto reljefnaInviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
Frile Posted January 31, 2022 Posted January 31, 2022 18 hours ago, kud u maglu Simoviću said: obožavam topografske mape nešto mi nije bilo jasno oko ovoga, našao sam: ovo je geološka karta, kombinovana sa topografskkom (sa senčenjem reljefa) 1
namenski Posted January 31, 2022 Posted January 31, 2022 4 minutes ago, mlatko said: Evo i moje, obožavam je Dobra je, starovremska, k'o iz kabinetatm za geografiju... I uvek kada vidim Padsku niziju, asocira me na osecaj koji imam kada u Italiju dolazim preko Brenera, iz iz onog vecitog snega i leda, za 20 minuta, silazeci ka Gardi dozivim sok ugledavsi mediteranski pejsaz u punom sjaju: podseti, ucini razumljivijim sta su svojevremeno mogle da osecaju horde likova od zla oca i jos gore majke, ugledavsi bukvalno ispod nogu obecanu zemlju... Carolija Italije. Nigde u Evropi ne moze da se dozivi taj osecaj, osim donekle kada se, narocito u kasnu jesen ili zimi, prodje Demir kapija i kada se vazduh u sekundi promeni i oset miris mora, Mediterana... Jebiga... 3 1
Popular Post omiljeni Posted January 31, 2022 Popular Post Posted January 31, 2022 sad oko nove godine/božića igramo burazerova ćerka i ja neku društvenu igru koja je na fazon kviza i ona izvuče karticu sa pitanjem za mene i ja treba da odgovorim koliko je visoka najviša planina na svetu i koliko je duboko najdublje more. ja tačno odgovorim. ona impresionirana kako njen stric sve to zna i počinje da me ispituje gde se nalazi Marjanski rov i ja joj sad pričam šta znam o tome, kako je to dosta blizu Mont Everesta, relativno gledano. I krenem da joj pričam kako bi Zemlja, da je nekom magijom umanjiš toliko da ti može stati u ruku, izgledala kao savršeno glatka lopta. čak i da prethodno isušiš sve okeane i mora. ali ne lezi vraže, tu u sobi i moj ćale, njen deda. igra šah na chess.com, ali valjda je slušao šta nas dvoje pričamo i odjednom uleće odmah u duel ošto i žustro "Nina ne slušaj ga, nema striko pojma, Zemlja je sva izbrazdana" pa spomene, između ostalog, i te plastične mape. Ja ga slušam i oću da umrem od smeha i joj objašnjavam da je prečnik zemlje skoro 13000 km. I da se to umanji na loptu prečnika npr 13 cm, onda bi to značilo da bi se ~20km razlike između Mont Everesta i Marjanskog rova smanjilo na 0,2 milimetra. i da je to nešto što naše oko ili naše čulo dodira nikako ne bi moglo da primeti. Starac fočo saslušao, pa trepće, pa uzeo list papira na koji sam joj objašnjavao tu proporciju, gleda, proverava i posle 5 min baci taj list papira u smeće i nastavi da igra šah, kao da se ništa nije ni dogodilo 3 7 2
namenski Posted January 31, 2022 Posted January 31, 2022 24 minutes ago, omiljeni said: I krenem da joj pričam kako bi Zemlja, da je nekom magijom umanjiš toliko da ti može stati u ruku, izgledala kao savršeno glatka lopta. čak i da prethodno isušiš sve okeane i mora. Steta sto si okasnio sa primerom, dobro dosao bi ovoj dvojici na primer, k'o ruski umetnicki klizaci na ledu bi to obavili, jos bi dobili poene na umjetnicki dojam...
Boycie Posted February 4, 2022 Posted February 4, 2022 Zadnji dijagram mreže auto puteva u Srbiji :-) 4
Peter Fan Posted February 7, 2022 Posted February 7, 2022 Rusija iznenadjujuce malo zaduzena. Sa $44 break even cijenom nafte, ocigledno je zasto je Putin spreman za sankcije.
vememah Posted February 11, 2022 Posted February 11, 2022 Veća mapa: Izvor: https://www.reddit.com/r/serbia/comments/spaaif/аутопутеви_и_брзи_путеви_у_државама_бивше/ 1
Recommended Posts