Jump to content
IGNORED

Jedna mapa govori vise od rijeci

borris_

Recommended Posts

Posted
On 11.12.2021. at 13:44, Lancia said:

plagas-espana.jpeg

Posteno su podelile ostrva :laugh:

• Haha 1
Posted
On 10.12.2021. at 22:38, jms_uk said:

mxoeddoupr481.jpg

sviđa mi se kako se međusobno nadopunjuju češka i slovačka, a posebno trio fantastikus - finska, estonija i letonija... :lolol:

• +1 1
Posted (edited)

a tek slovenija-hrvatska-srbija-bosna-cena gora-makedonija

:lolol:

Edited by kud u maglu Simoviću
  • 2 weeks later...
Posted

Ma kako da ne, sve imperijalne i kolonijalne sile okupane u skromnosti :lolol:

• +1 3
Posted

preteruješ, baltičke zemlje i švedska nisu nikakvi kolonijalisti.

misli daova mapa ima veze sa zastupanjem tradicionalnih vrednosti, jezika, manjeg "uvoza" drugik kultura. i drugog.

Posted

šteta što nisu obuhvaćene slovenija, albanija i makdonija. mislim da se iz grafikona vide posledice real-socijalizma.

Posted
16 minutes ago, djordje geprat said:

....mislim da se iz grafikona vide posledice real-socijalizma.

Kada stignes i ako stignes: kako se to vide posledice real-socijalizma?

Posted

pa mislio sam na povećanu religioznost kao posledicu nametanja ateizma, na neke uske vidike (otvornost ka razlikama) kao posledicu ograničavanja kretanja. jeste da je prošlo 30 godina od rušenja onog zida ali da još uvek nisu otklonjene posledice.

tačno je da ovo nije pravilo koje bi važilo za sve zemlje u svim aspektima. utisak mi je uopšten pa, možda i pogrešan. možeš li ti da objasniš ovakve razlike po svim pitanjima kada se pogledaju oni štapići, polarizovani.

Posted

kako ide onaj grafit, Srbija i Rusija vodeće po kulturi, tako nešto

Posted
36 minutes ago, djordje geprat said:

pa mislio sam na povećanu religioznost kao posledicu nametanja ateizma, na neke uske vidike (otvornost ka razlikama) kao posledicu ograničavanja kretanja. jeste da je prošlo 30 godina od rušenja onog zida ali da još uvek nisu otklonjene posledice.

tačno je da ovo nije pravilo koje bi važilo za sve zemlje u svim aspektima. utisak mi je uopšten pa, možda i pogrešan. možeš li ti da objasniš ovakve razlike po svim pitanjima kada se pogledaju oni štapići, polarizovani.

Ono, najlakse je sve natovariti na (real)socijalizam, a i zgodan je alibi za opsta sranja u koja su ta drustva gurnuta: od crkvi podivljalih posle pada komunizma, preko gajenih i generisanih ekstremnih nacionalizama kao zamene za 'leba i s'leba, do opsteg i pomodnog skretanja drustava u desno, raznih revizionizama, SANU-a i slicnih obora...

Buni me samo sto recimo niko ne da tabelu mesovitih brakova, koje po etnickom, koje po religijskom poreklu, da se zadrzimo samo na pokojnoj Jugoslaviji, odnosno nazovi drzavama nastalim na njenim ostacima...

Posted (edited)

mene tu najvise buni razlika izmedju svedske i norveske/finske

uz ogradu da nisam gledao vememahov link

edit: i bosna ... u cemu i cija je to kultura superiorna

image.png.e5a3042c1e79e180f0480c8df130d977.png

Edited by cedo
Posted
7 hours ago, djordje geprat said:

preteruješ, baltičke zemlje i švedska nisu nikakvi kolonijalisti.

misli daova mapa ima veze sa zastupanjem tradicionalnih vrednosti, jezika, manjeg "uvoza" drugik kultura. i drugog.

Koju grupu su pitali, mlade i politički korektne, stare, dizelaše, gastose, lordove, radničku klasu?

Doslovce možeš da dobiješ odgovor kakav želiš u odnosu na koju grupaciju pitaš i gde. Da ne pričam što je trenutno osnovna kulturna diferencijacija izmedju istoka i zapada upravo u tome što jedni znaju šta sme da se priča naglas, a šta ne. 

• +1 1