Jump to content

Jedna mapa govori vise od rijeci

Featured Replies

Just now, gone fishing said:

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da starost oca ne utiče na rođenje autističnog deteta, osim ukoliko je majka mlađa od 30 godina, prenele su svetske agencije.

Mogu misliti ko su "strucnjaci" i ko ih je finansirao MAGA ltd

Sledeci put stavi i reference na studiju i strucnjake, molim te.

Edited by Moonwalker

• Replies 5.5k
  • Views 515.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Rumuni imaju jednu mnogo dobru osobinu kao narod, a to je da ne shvataju sebe previše ozbiljno i nemaju maniju sopstvene veličine i bitnosti, pa shodno tome i ne ganjaju kojekakve mitove i legende. Pr

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

nije mapa, al je maestralno      

Posted Images

1 hour ago, J- said:

Ne kod denivelisanih raskrsnica, već kod površinskih u LA.

U širem području centra grada gde taj manevar nije zabranjen moraš da propustiš sve koji idu pravo, a kreću se u više traka. Oni koji žive tamo ističu tu operaciju kao stresnu, mnogi pribegavaju strategijom da prođu tu raskrsnicu kretanjem pravo, pa na sledećoj desno, pa desno i još jednom desno i kretanjem u pravcu prođu tu raskrsnicu gde su pre toga odustali od levog skretanja.

Isti problem kod svih gradova gde građani preferiraju svoj automobil u saobraćaju.

Nije mi ovo baš logično. U principu se ovo rešava zelenom strelicom (protected left turn) na raskrsnicama gde ima potrebe za tim. Doduše nemam iskustva vožnje u LA, bio sam vožen, ali ne vidim zašto bi se to razlokovalo od ostalih gradova u USA. Osim što je saobracaj i LA generalno u qrcu.

BTW ima na hejtu moj post od pre par dana vezan za jedan predivan bliski susret sa neprijateljem.

1 hour ago, bios said:

Nije mi ovo baš logično. U principu se ovo rešava zelenom strelicom (protected left turn) na raskrsnicama gde ima potrebe za tim. Doduše nemam iskustva vožnje u LA, bio sam vožen, ali ne vidim zašto bi se to razlokovalo od ostalih gradova u USA. Osim što je saobracaj i LA generalno u qrcu.

ovo boldovano

Za Feniks i Ostin koji su označeni u mapi nekako i da zamislim primenjivanje robot taksija. Oba grada nisu "mega gradovi", a uglavnom se širili po planskom urbanizmu što podrazumeva što jednostavniju putnu saobraćajnu mrežu.

2 hours ago, J- said:

ovo boldovano

Za Feniks i Ostin koji su označeni u mapi nekako i da zamislim primenjivanje robot taksija. Oba grada nisu "mega gradovi", a uglavnom se širili po planskom urbanizmu što podrazumeva što jednostavniju putnu saobraćajnu mrežu.

Ja ne moram sa zamišljam kako izgleda, gledam ih poprilično često. Mislim da je fora u tome što ne im sistem ne dodeljuje vožnje na čitavoj površini grada, nego samo u delovima koje su “naučili” i gde je izvodljivo. Ja ih viđam jedino u nešto širem rejonu downtown-a, dok ga recimo nisam nikad vide na autoputu, osim sa operaterom za volanom. Čak i u delu koji praktično prolazi kroz downtown ih ne puštaju, a u suburbs ne zalaze uopšte.

Sa druge strane, skretanje u levo mi se ne čini toliki problem. Obratio sam pažnju, čak i kad nije protected turn to deluje i bezbedno i prirodno. Ranije je baš upadalo u oči da takvi manevri izgledaju robotski što može da zbuni druge vozače.

Meni je veći wtf što su ih opet pustili da rade nakon dosta incidenata, između ostalog nekoliko puta su blokirali EMS, čak je bio i slučaj da je pacijent preminuo na putu do hitne zbog toga.

21 hours ago, Paul Gompitz said:

Brakovi bez zabavljanja mi takodje ne piju vodu. Tridesetih godina u Jugoslaviji nije bilo zabavljanja, ali nisu se ni mlade po selima i malim gradovima dovodile iz udaljenosti od 200km.

Moja baba je mladozenju videla nakratko na vasaru jednom i jos jednom pre svadbe. Jeste on bio iz dva sela dalje ali gde j eto pa pna mogla da ga vidja mimo vasara. Nije joj se nesto posebno ni svideo ali su je mladje sestre koje su vec imale kandidate pritisle da se udaje da ne bi one prve a ona da ivisis, i tako se ona udala. Moja rodjena prababa je imala 16 god kad je moj cukundeda svratio na spavanje kod prijatelja u selu na dan hoda od njegovog (bio na putu od 2 dana) i pitao jel devojka za udaju pa je poveo. Ova je posle kad su stigli popodbe kod svekra u selo, morala malo da priceka da vidi ko ce joj biti mladozenja, tako da je sedela na klupi i kad god udje neko u kucu (cukundeda je imao 4 sina, samo najmladji neozenjen u tom trenutku) ona gleda da joj kazu jel joj to muz. Kad je ovaj najmladji (koji nije znao da je ozenjen jer je od jutra bio na njivi) usao u kucu, prababa je to opisivala kao razocarenje jer su svi ostali mladici koji su usli u kucu bili visoki sem njega (njega je valjda uhvatio prvi svetski rat dok je jos bio u onoj fazi kad momci najvise izrastu, a on je tad upao u gladovanje i ostao onizi za razliku od brace).

Takodje imaj u vidu koliko je neurodivergencija generalno i retka, ako u selu imas 50 momaka da izaberes u trenutku kad ti treba, a pritom nemas 50 nego ako imas i 5 od tih da konsideruju brak bas sa tobom bas u tom trenutku kad tebi treba da se udajes, velika je sansa da nijedan nece imati neki poseban paket tih gena. A kad biras od xyz momaka sa svoje studijske grupe, i imas vremena da birkas godinama i provodis tone vremena van kuce u upoznavanju raznih ljudi, te sanse se povecavaju.

20 hours ago, Moonwalker said:

Mogu misliti ko su "strucnjaci" i ko ih je finansirao MAGA ltd

Sledeci put stavi i reference na studiju i strucnjake, molim te.

Mesaju se malo babe i zabe kad se o tome prica, jer ima tipova autizma koji su nastali usled novih mutacija (koje ce vrv biti korelisane sa staroscu oba roditelja) ili cak povreda mozga recimo prilikom porodjaja*, a ima i ovih genetskih, i onda sve zive kombinacije kako je doslo do simptoma i sta su sve doprinoseci faktori. Tako da u nekim grupama roditelja svakako mora da postoji trend sa staroscu roditelja, ali kod obicnih genetskih autizama to bas nije tako. Prosto se nakupe geni a i ti geni su raznorazni (ima razlicitih pojavnih oblika autizama, ja se pomalo razumem u taj neki oblik koji se ranije oznacavao kao Asperger sindrom - sto nije isto ono sto u Srbiji podrazumevaju pod tim, ali ima masa tih kombinacija i podtipova o kojima ce vise znati mozda oni koji se bas bave temom ali ne i mi iz general public ili cak ne ni iz struke u sirem smislu).

Takodje donedavno niko se ni nije bavio autizmom koji ne izaziva vece probleme u funkcionisanju, pa je onda bilo kako to od dva roditelja koji nemaju autizam dete ga ima, a roditelji ustvari Ajnstajn i Mileva da malo karikiram. Ja sam recimo jednom imala neku drugaricu kojoj je dijagnostifikovan autizam vec uveliko u 30tima, i onda smo je ja i zajednicka drugarica ubedjivali da su ti psihijatri poremeceni idioti, ne kapirajuci uopste o cemu se radi i da je ona od zdravlja do lezanja u krevetu od fantomskih bolova u kicmi dosla da bas zato sto je i autisticna a ne samo jer je imala neku manju saobracajku koja je trigerovala hronicni bol koji nije prolazio.

*Nalazila sam diskusije da neki americki lekari sve sto lici spolja gledano dijagnostifikuju kao autizam (neverbalan si -> autizam), a neki odbijaju da dete sa cerebralnom paralizom recimo dodatno dijagnostifikuju kao autisticno jer nije "pravi" autizam u pitanju nego stanje koje imitira autizam usled povrede mozga.

Most common foreign nationality in each province of the Iberian Peninsula

slika.png

Jebote kolko Rumuna covid19

Jedna mapa i nesto rijeci:

image.png

Kaže tekst 'Mashad is like Houston', a na mapi tu stoji Chicago, dok je Houston preko Isfahana.

Spoiler

Čime se ja bavim, jbm ti OCD

Isfahan je najlepsa metropola u kojoj sam bio wub