Jump to content

Jedna mapa govori vise od rijeci

Featured Replies

20 minutes ago, Lo Zingaro said:

Ali bi te i zaskakali zloglasni bosanski gusari.

Bosanski trougao?

Pirati sa Dinarida?

D

• Replies 5.3k
  • Views 505.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Rumuni imaju jednu mnogo dobru osobinu kao narod, a to je da ne shvataju sebe previše ozbiljno i nemaju maniju sopstvene veličine i bitnosti, pa shodno tome i ne ganjaju kojekakve mitove i legende. Pr

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

nije mapa, al je maestralno      

Posted Images

image.png

A evo i malo šire perspektive

image.png

Kako samo dolaze do toga da su ovi na severu srecni. Kad ih vidim kako se vesele dodje mi ih zao.

Možda mi ne dobacujemo do tog nivoa, jbm li ga

17 minutes ago, Delija67 said:

Kako samo dolaze do toga da su ovi na severu srecni. Kad ih vidim kako se vesele dodje mi ih zao.

Pa realno u onakvim prirodnim (ne)uslovima nisu mogli bolje drzave da naprave. I zato jesu sretni.

imaju oni dobre drzave, dobre uslove zivota i rada, vise para, ali za mene to nije sreca. To je neka ekonomija. Prosecan Senegalac je srecniji od prosecnog Danca. Jednom sam se zatekao u Kopenhagenu kad je Kopenhagen igeao poslednji krug kvalifikacija za ligu sampiona. Bio sam sa nekim drugovima u kafani i nismo gledali utakmicu. Kad smo krenuli u smestaj taman se utakmica zavrsila i vidimo svuda po gradu ljude u dresovima. Niko ne progovara, svi nesto smoreni, gledaju u pod. Prvu utakmicu su dobili u gostima i bili su favoriti da prodju i zacudilo nas je da su ispali. Nista nikog nismo pitali da im ne stajemo na muku. Dolazimo u smestaj i pogledamo rezultate i vidimo da su pobedili i usli u ligu sampiona.

Srbija najsrecnija na Balkanu, hvala Vucicu!

Večna je to misterija. Mada, moguće da za Mediteran važi - highs are high, lows are low. Petak, subota i avgust u Grčkoj su sreća nedostižna u Finskoj i Danskoj, al je prosečni utorak vrv podnošljiviji u uređenom sistemu. A možda je i (secero-)zapadnjački bulšit.

10 hours ago, Milošica said:

Pa realno, kako

10 hours ago, radisa said:

napravili nasipe i kanale... fantom

Takodje bilo pumpnih stanica sa parnim masinama, po Banatu se jos da ju po gdegod videti visoki zidani dimnjaci usred nicega ili ukraj nekog kanala. Ispravljali su se meandri na rekama da ubrzaju oticanje vode, i svasta jos nesto. Ucestvovale su u tome i mnoge svetski poznate inzenjerske face tog vremena pa i onaj Ajfel sto je toranj napravio...

46ee552c-827e-4e37-b437-d88bd7ae2271.jpg

09a8f9f3-6308-4559-a422-a6bb6889dc19.jpg

Ova poredjenja nacija po sreci su besmislena, pre svega iz kulturoskih i jezickih razloga. Prvo, ova mapa (i ne samo ona, to se rutinski radi kad se pise o ovim stvarima) mesa srecu i zadovoljstvo vlastitim zivotom. Ovo prvo je gotovo afektivno i prolazno stanje, ovo drugo (a sto ova mapa prikazuje) je trajnije i stabilnije. Drugo, mislim da nordijske zemlje kidaju na ovom polju iz nekih razloga koje se ticu religije. U protestantizmu bi trebalo da budes zahvalan na onome sto imas i nije drustveno prihvatljivo da se previse zalis. Takav kod biva duboko usadjen odmalena, pa se manifestuje i kad ljudi popunjavaju upitnike o sreci/zadovoljstvu. Trece, moj strogi licni utisak, ali ne bi me cudilo da ovim rezultatima malcice doprinosi i juznjacko sujeverje. Tipa, ako kazes da si prezadovoljan zivotom i zaokruzis 10 na skali, izbaksuziraces, nesto ce ti se desiti.U Skandinaviji pak sujeverje gotovo da ne postoji (npr. moja bivsa bi crkavala od smeha kad ja kucnem u drvo).

Ovo sve ne sprecava nordijske zemlje (a i zasto bi) da nemilosrdno koriste ove rezultate u PR svrhe. Bogatije zemlje ulazu ozbiljnu kintu u soft power, a na ovim istrazivanjima ga Nordijci dobijaju besplatno.

image.png

Opa, cestitke bags D Ali kako ovo objasniti? Jer ne verujem da je Austrija ispred Svajcarske i Norveske u drugim starosnim grupama, sve ako i uzmemo u obzir PP.