Jump to content

Jedna mapa govori vise od rijeci

Featured Replies

Crna Gora bi trebala da bude zelena

• Replies 5.1k
  • Views 489k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Rumuni imaju jednu mnogo dobru osobinu kao narod, a to je da ne shvataju sebe previše ozbiljno i nemaju maniju sopstvene veličine i bitnosti, pa shodno tome i ne ganjaju kojekakve mitove i legende. Pr

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

nije mapa, al je maestralno      

Posted Images

2 hours ago, Ayatollah said:

image.png

Исланд му дође ‘име + очево име + додатак сон (син)’. Сигурдс-сон, Магнус-сон, Гунарс-сон, Олафс-сон.. Зато им се често и понављају презимена.

Руси од очевог имена направе презиме, дакле Јуриј Алексејевич Гагарин (отац Алексеј). Или Марија Јурјевна Шарапова (лећа Јуриј).

42 minutes ago, johan nagel said:

Исланд му дође ‘име + очево име + додатак сон (син)’. Сигурдс-сон, Магнус-сон, Гунарс-сон, Олафс-сон.. Зато им се често и понављају презимена.

Može i majčino, npr. u slučaju globalno najpoznatije Islanđanke: Björk Guðmundsdóttir.

11 minutes ago, vememah said:

Može i majčino, npr. u slučaju globalno najpoznatije Islanđanke: Björk Guðmundsdóttir.

To u slucaju da se ne zna pouzdano ko je otac? s_dj

Izvinjavam se, pogreših, -dottir je nastavak za ćerke, Bjork ima ime oca u svom da kažemo prezimenu.

Björk Guɀmundsdóttir was born November 21, 1965, in Reykjavik, Iceland. Her father, Gudmundur Gunnarsson, was an electrician and a labor leader and her mother, Hildur Hauksdóttir, was a practitioner of alternative medicine. Björk's parents divorced before she was two years old, and Björk, her three brothers, and three sisters were raised by her mother in a hippie community. Hauksdóttir married Icelandic blues guitar player Sævar Árnason.

https://www.ebsco.com/research-starters/womens-studies-and-feminism/bjork

Da, koliko ja znam, u porodici mama, tata, sin i cerka svo cetvoro imaju razlicito prezime. Mogu misliti zbuna kad se pojave negde na granici )

Po ovome, Srbi se otkidaju od posla. Svakog radnog dana u proseku rade sat i po vise od Austrijanaca. Uzas.

Screenshot_20250519_071524_Chrome.jpg

Edited by Kampokei

to je zato što radimo u proseku 6 dana nedeljno, trgovine i motaonice kablova, njihovi radnici imaju 1 vikend slobodan mesečno

• npr pon i uto od 6 do 14, sre i čet od 14 do 22, pet i sub od 22 do 6, onda im u nedelju u 6:30, ili kada već kada dođu kući, počinju 2 slobodna dana, pa onda uto i sre od 6 do 14, čet i pet od 14 do 22, sub i ned od 22 do 6 itd

• još gora je situacija u malim firmama i prodavnicama, kojih je doduše sve manje, u jednoj takvoj je jedna devojka imala bukvalno svaku drugu nedelju slobodnu, dakle 2 ili max 3 slobodna dana u mesecu, radila je za kikiriki i bila srećna kada su je primili u motaonicu kablova jer je i takav četvorosmenski način rada za nju bio unapređenje

Edited by gone fishing

U Amanu u centru grada svi zaposleni rade svaki dan, svaki vikend. Slobodni dani u godini su Uskrs, Bozic, prvi januar i Prvi maj popodne. Prva smjena 7-14, druga 14-22.

To te neko opasno slagao.

To je mali ducan, cetvoro zaposlenih. Dvoje rade ujutro, dvoje popodne. Nije me niko slagao, gledam ih svaki dan.

Ja znam curu koja radi u Pull&Bear, imaju slobodno dva dana tokom nedelje ali to su random dani, nekad ponedeljak, nekad sreda, nekad dobiju cak i jedan dan vikendom... uz to da rade malo jutarnju malo popodnevnu smenu.

Ja bih sve to ko u doba komunizma: sve da se zatvara u petak uvece i da svako ima normalan vikend.