Weenie Pooh Posted January 21 Posted January 21 Štos' tako negativan, @namenski, reko Tramp na inauguraciji da je lansiranje bilo spektakularno, a ti mračiš. Quote Neka su nam samo zivi i zdravi nenadjebivi sveti privatno preduzetnistvo i inicijativa... "Uncertain gains are privatized, but guaranteed failures remain public!" NASA koja autsorsuje ove programe zna šta radi, javnost ne brine previše jer ima utisak da Musk spaljuje sopstvene milijarde a ne njihove. Da im nije njega, ne bi (opet) videli svemira! 2
hooyadahoo Posted January 31 Posted January 31 On 21. 1. 2025. at 18:58, Weenie Pooh said: NASA koja autsorsuje ove programe zna šta radi, javnost ne brine previše jer ima utisak da Musk spaljuje sopstvene milijarde a ne njihove. Pa zar nije tako? Mislim dobili su neku sicu za moon lander i za dragona, ali to je bukvalno petoparac za spacex
Weenie Pooh Posted January 31 Posted January 31 2 hours ago, hooyadahoo said: Pa zar nije tako? Mislim dobili su neku sicu za moon lander i za dragona, ali to je bukvalno petoparac za spacex Kako siću jbt, 2.4% od budžeta im je išlo na Apolo programe, što bi preračunato na današnje cifre izašlo oko 500 milijardi dolara godišnje. SpaceX je taj za koji se izdvaja komparativna sića, ugovori su im negde na nivou desetak milijardi (plus stotine miliona po pokušaju lansiranja). Drugo vreme, drugi ljudi, nema više svemirske trke u postideološkom svetu, sad se to lepo autsorsuje. Pa tako osoba koja unutar NASA izlobira masan ugovor za SpaceX posle može lepo da napusti NASA i zabode svoj masan ugovor u SpaceX, svi srećni, svi zadovoljni. 1
hooyadahoo Posted January 31 Posted January 31 Lansiranje na Falconu 9 košta između 50 i 70 miliona, toliko naplaćuju svima koliko ja znam, uključujući i američke državne organizacije osim vojske, za njih je skuplje, ali ne zato što je spacex u pitanju, nego zato što je pipljiv posao. to je polovina sledeće najjeftinije opcije, a to je vulkan. Drugo, budžet za Apolo je po današnjim cenama bio mnogo veći nego što je budžet za autsorsing za iste stvari danas. Još nešto, nikad nije nasa pravila rakete, nego je i tada i kroz celu istoriju njenu bio neki outsorsing, Boeing, Northrop grumman, Lockheed... Znači sve poštene firme sa sve lobijima punih senatora i kongresmena, da ne pominjemo efikasnost i finansijske metrike. Kad staviš sve u perspektivu, narativ da musk pljačka američki narod i državnu kasu ne oslikava pravo stanje stvari ili je istrgnut iz konteksta u najmanju ruku.
Weenie Pooh Posted February 1 Posted February 1 On 31. 1. 2025. at 14:34, hooyadahoo said: Lansiranje na Falconu 9 košta između 50 i 70 miliona, toliko naplaćuju svima koliko ja znam, uključujući i američke državne organizacije osim vojske, za njih je skuplje, ali ne zato što je spacex u pitanju, nego zato što je pipljiv posao. to je polovina sledeće najjeftinije opcije, a to je vulkan. Drugo, budžet za Apolo je po današnjim cenama bio mnogo veći nego što je budžet za autsorsing za iste stvari danas. Bukvalno to sam i ja gore napisao. On 31. 1. 2025. at 14:34, hooyadahoo said: Još nešto, nikad nije nasa pravila rakete, nego je i tada i kroz celu istoriju njenu bio neki outsorsing, Boeing, Northrop grumman, Lockheed... Znači sve poštene firme sa sve lobijima punih senatora i kongresmena, da ne pominjemo efikasnost i finansijske metrike. Kad staviš sve u perspektivu, narativ da musk pljačka američki narod i državnu kasu ne oslikava pravo stanje stvari ili je istrgnut iz konteksta u najmanju ruku. Sitna razlika: te firme su bile plaćene da pošalju čoveka na Mesec i poslale su čoveka na Mesec; Musk je plaćen da pošalje čoveka na Mars, a šalje samo tone otpada u atmosferu. 2016. je najavljivao boots on the (red) ground do 2022. Prošle godine je revidirao pa smo sad sigurno na Marsu do 2029, znači sipaj i ne pitaj.
hooyadahoo Posted February 5 Posted February 5 Jok brate. Ne plaća ga niko za Mars. Elem, over and out.
Recommended Posts