Jump to content
IGNORED

Tenis 2016.

Timmy

Recommended Posts

Posted

moze da se gleda i ucinak. i matematika je jasna. muskarac treba da dobije 21 set da osvoji GS. zena treba da dobije 14 setova da osvoji GS. bez obzira na to koliko si dobar ili efikasan, nekako se ne cini posteno da moras da uradis 50% vise posla od tvog kolege da biste dobili istu platu, zar ne?

ti ovo stvarno? a sto onda daju duplo vise para onom koji je pobedio u finalu nego onom koji je izgubio? tu je razlika izmedju osvojenih setova uvek 1, a radili su od prilike isti "posao" samo sto ga je jedan od njih uradio malo bolje (a obicno ne duplo bolje). ucinak je ovde jasan, plasman na turniru je jedini merljiv ucinak u sportskim takmicenjima. 

• Replies 5.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Timmy

541

• Max Morlock

453

• renne

452

• Arkadija

289

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Razlika može da bude i 2 tj. 3 seta :fantom:

Sad ozbiljno, mislim da nije lako uvesti gender parity u plate profesionalnih sportista. Npr. kod mene na poslu je mnogo lakše, i radi se na tome, jer muškarci i žene rade isti posao za klijente a merila uspeha su mozak, maniri, ljudski i menadžerski kvaliteti. Čim muškarci i žene rade nešto fizički odvojeno - a profi sport je najbolji primer toga - kreće disparitet koji se manifestuje na raznim nivoima zaključno sa kintom. Teško je peglati takve stvari.

Ono što mi realno ide na jetru je kada se neko ko zaradjuje milione žali kako mu je to premalo. I tu više mislim na tenisere kojima dolari (na koje ne plaćaju porez) vire iz bulje a kukaju na rodnu ravnopravnost koja im izbija pare iz džepa, nego na teniserke koje su zapele za povišicu kao da rade u Walmartu a ne za milione dolara godišnje.

Posted

Sve je to fino, ali Đoković i Serena ne rade posao iako mnogima to tako izgleda, već se takmiče na sportskimturnirima za koje ne dobijaju platu, nego nagradu iz fonda koji su obezbedili sponzori.

Posted

Pacula razmontirala frika do matematike 1. osnovne

Đoković muflon, nisam ukačio tajming izjava, čini mi se da je Morova prva, pa Đoković, onda Mor podnosi ostavku.

Posted (edited)

Beowl je malčice dotakao poantu imo.

Ajde da za trenutak apstrahujemo pojmove "žene" i "muškarci" pa da umesto tih pojmova koristimo pojam "grupa ljudi". Šta dobijamo!? Dobijamo diskusiju o grupi ljudi koja zarađuje milione i hoće da zarađuje još deset posto više da bi se njihovi milioni izjednačili sa milionima druge grupe ljudi koji opet žele da njihovi milioni budu deset ili petnaest posto veći od miliona prve grupe ljudi. Priznaćete da, kada se stvari ovako predstave, cela ova diskusija postaje mnogo bljak, pogotovo iz perspektive nekog ko će danas da ode u dozvoljen minus da ne bi jeo gologuz pasulj nego da bi uz taj  pasulj imao i komad mesa, i to samo zato što se nije našao neko ko smatra da je pristojno na vreme uplatiti drugi deo plate. Znači nek se gone u tri lepe p.m...i jedna i druga grupa ljudi

Budimo realni, ovde nije reč o elementarnim civilizacijskim vrednostima ( pravo glasa za žene, pravo na rad, pravo na trudničko bolovanje, pravo da ne budu tučene od strane muža ili oca ....), niti tih deset ( ili koliko već posto razlike ) predstavlja razliku da li će nečije dete imati tri obroka dnevno, da li će ići u školu ili ako već ide da li će ići boso ili obuveno.

S tim u vezi podjednako su mi mnogo bljak oni koji ovu priču pokušavaju da poture kao prvu liniju borbe za prava žena, a takvih je nemali broj ovih dana. Verovatno osećaju potrebu da nešto učine a figurativno nemaju muda da se politički angažuju, lobiraju i izvrše pritisak na svoje vlade da ove opet izvrše pritisak na Saudijsku Arabiju, Jemen ili Oman, tamo gde su žene stvarno krajnje ugrožene i gde je stvarno neophodno da se nešto učini. 

Da se vratim tenisu. Mene ženski tenis smara. Subjektivna stvar.  Smara me i dosadno mi je da gledam Dulgeru i Erani kako prebacuju tri sata dok čekam da na istom terenu posle njih Dick Kirgios izbombarduje nekog od nosilaca. Smara me da mutiram ton dok igraju Azarenka i De Brito jer u  pola dva iza ponoći čekam da na USO počnu Rafa i Fognini i istovremeno ne želim da komšiluk pomisli da sam u stan doveo dve ili tri službenice iz Parka ispred Ekonomskog fakulteta. 

Znači....nemojte zaboga terati žene da igraju tri dobijena seta na slemovima ( što se koristi kao neki argument u priči oko zarada ) . Što se mene tiče i dva su previše. :D

Edited by Jean-Luc Picard
Posted

grupa ljudi koja zaradjuje milione? ok, ali ne treba zaboraviti da odmah ispod te grupe (od recimo top 20) sledi jedna grupa od njih pedesetak koji zaradjuju jedva pristojno kad poplacaju sve trenere i ostalo osoblje i troskove, a za njom i jos veca grupa od nekoliko stotina koje ili jedva sastavljaju kraj s krajem ili su cak i u gubitku...

Posted (edited)

Pa ono jeste - nije Djokovic ni Marej, koji se pre dve godine takodje oglasio slicnom prigodom i slicnim sadrzajem, kao aktuelni vimbldonski i olimpijski sampion.

Stvar je zaista jednostavna - muski sport je vazda gledaniji, sa vise sponzora, sa skupljim ulaznicama, sa vise prodatih karata i vise prodatih suvenira te samim tim donosi vise profita od zenskog. Ovo bi trebalo da znaci da teniseri zaradjuju vise od teniserki, ali op-cvrc-gevezen-zajn. Nije bas u duhu kapitalizma.

Па и зарађују. Кад погледаш спонзорске уговоре за Федерера, Ђовака и Надала, с једне стране, и за Серену и Шарапову са друге...

Рођа 58 милиона долара, Ђовак 31, Рафа 28, а Шарапова 23 и Серена 13...

Јесте да је човјек рекао да је небо плаво, али опет ко да су тенисерима наградни фондови главни приход.

Edited by CerdicLeboeff
Posted (edited)

@ aram  

i to pristojno, kako si ga nazvao su nedosanjani snovi za 99,999% svetske populacije...ali nije to bitno u ovom momentu.

Moje simpatije zaista jesu na strani nekog ko će da se bori za pravedniju raspoedelu sredstava na tour-ovima. Da malo više para ide u čelendžere i fjučurse, što bi opet značilo da bi veći broj mladih igrača dobijao realnu šansu da se probije. Mislim ono...hvalospeve dižemo ovoj eri tenisa gde imamo tri ili četiri igrača sa svojim međusobnim rivalstvima i koji dominiraju nad ostalima a malo nas zaključi da je jedan od razloga zašto je to tako možda i taj što rešeto fjučrsa i čelendžera ne prolaze oni najbolji i najtalentovaniji ( tj oni koji bi mogli ugroziti postojeći poredak ), nego oni koji su na ovaj ili onaj način u stanju da to finansijski isprate...

Međutim, cela ova priča treba da bude posao ITF-a, ATP-a i WTA-a. Sa stanovišta sponzora opet se vraćamo na liberalni kapitalizam. Neko ko će dati velike pare da bi ime njegove kompanije bilo ispisano velikim slovima na centralnom terenu dok igraju Federer i Đoković, neće dati ni prebijenu paru za fjučrs na Adi Ciganliju na kom igraju Đere i Milojević. 

Posted

grupa ljudi koja zaradjuje milione? ok, ali ne treba zaboraviti da odmah ispod te grupe (od recimo top 20) sledi jedna grupa od njih pedesetak koji zaradjuju jedva pristojno kad poplacaju sve trenere i ostalo osoblje i troskove, a za njom i jos veca grupa od nekoliko stotina koje ili jedva sastavljaju kraj s krajem ili su cak i u gubitku...

Možda grešim ali čini mi se da ove niže™ grupe daleko manje kukaju za kintom (barem u javnosti) od ovih iz creme de la creme.

Posted

ti ovo stvarno? a sto onda daju duplo vise para onom koji je pobedio u finalu nego onom koji je izgubio? tu je razlika izmedju osvojenih setova uvek 1, a radili su od prilike isti "posao" samo sto ga je jedan od njih uradio malo bolje (a obicno ne duplo bolje). ucinak je ovde jasan, plasman na turniru je jedini merljiv ucinak u sportskim takmicenjima. 

da, ja to stvarno.

ako je plasman na turniru jedino merilo, zasto onda teniseri dobijaju vise od vaterpolista? sada ces opet da me pitas "ti to stvarno" jer vaterpolo i tenis nemaju veze jedan sa drugim. news flash, ni muski i zenski tenis nemaju veze jedan sa drugim. 

i razlika izmedju onoga sto je pobedio i izgubio u finalu nije uvek 1, ali nema veze, sto bi se sada gadjali sa pravilima tenisa, jelda...

sto se mene tice, mogu zene da dobijaju i 10x vece pare od muskaraca, meni svejedno. samo me uzasno nervira ta politicka korektnost koja se stalno poteze, jer zenama nagradni fond nije povecan zbog interesovanja za zenski tenis, vec da ne bi bilo lova na vestice, posto danas ako ne vices dovoljno jako da su zene ravnopravne sa muskarcima, odmah si sovinista... a to znaci da bi organizatori izgubili pare, tako da im je lakse bilo da pristanu na klasicnu ucenu i povecaju fond zenama samo da bi ih ucutali. 

i da, ovo jeste tako. JLP je lepo rekao, njega zenski tenis ne zanima. ne zanima ni mene. i siguran sam da nas dvojica nismo jedini. dokaz za to ti je da je najvece pare od "tenisa" godinama uzimala Kournikova kojoj je najveci sportski uspeh osvajanje 7. mesta na medjumesnom takmicenju u tenisu bocarskog udruzenja... s druge strane Davenport koja je uzela 3 ili 4 GS i bila prva na WTA listi je dobila daleko manje pare od sponzora, sto pokazuje koji "kvaliteti" se traze kod vhrnuskih teniserki. hint: nisu plasmani na turnirima. 

da li je sve ovo fer ili nije je drugi par cipela... ali cinjenica je da vise para na tenis i sport generalno trose muskarci. i cinjenica je da muskarci hoce da gledaju Rafu i Novaka kako igraju tenis a Sharapovu i Anu kako poziraju u kupacem. 

Posted

Možda grešim ali čini mi se da ove niže™ grupe daleko manje kukaju za kintom (barem u javnosti) od ovih iz creme de la creme.

te nize niko ne bi slusao... ima blog nekog igraca iz Izraela koji prica o prezivljavanju teniskog profesionalca koji je 200ti na svetu... meni je bilo sjajno za procitati, iako poprilicno potresno deluje kada procitas njegov nacin razmisljanja i sta sve mora da uradi samo da bi preziveo. najtuznije u svemu, secam se teksta i price kako mora da trenira na necemu sto vise lici na njivu nego na teniski teren, ali ime mu nisam upamtio :(

Posted

Moram delimično da se složim sa freakom. Davenport je bila poslednja teniserka koju sam pratio i uvek voleo da pogledam na terenu, i sramotno je koliko je sponzori, tzv. mediji i drogirana javnost™ nisu fermali dva posto. Ja mogu da razumem da Nike iz čisto ekonomskih razloga želi da u svojim prodavnicama ima poster Kurnjikove u prirodnoj veličini pre nego poster L. Davenport ili A. Sanchez, ali ne mogu da razumem prvoborce za ravnopravnost polova kojima više smeta disparitet u zarađenim milionima nego seksistički filteri sponzora koji sipaju te milione.

Posted (edited)

te nize niko ne bi slusao... ima blog nekog igraca iz Izraela koji prica o prezivljavanju teniskog profesionalca koji je 200ti na svetu... meni je bilo sjajno za procitati, iako poprilicno potresno deluje kada procitas njegov nacin razmisljanja i sta sve mora da uradi samo da bi preziveo. najtuznije u svemu, secam se teksta i price kako mora da trenira na necemu sto vise lici na njivu nego na teniski teren, ali ime mu nisam upamtio :(

Jednom, kad bude bio prvi, svet će živeti od njegovih potresnih iskustava treniranja u Gazi sa snajperima umesto hawk-eye sistema i palestinskom ball-dječicom za koje nikad nije bio siguran da li dodaju loptu ili otkočenu ručnu granatu... :cry: Edited by Max Morlock
Posted (edited)

Ma Stahovski je imao neki ( dal intervju dal je pisao za neki blog ne mogu da se setim ) istup gde piše o teškoj borbi onih koji su oko sedamdesetog mesta na ATP listi, on je tad bio oko sedamdesetog mesta i sve je to bilo začinjeno njegovim ličnim iskustvima, ali to je prošlo maltene neopaženo u široj javnosti van teniskih foruma i tviteraša. 

Posted

kakva rasprava

umesto da budemo zadovoljni sto je nolo izasao iz dupeuvlaka moda..ah.izgleda vratio se..