Jump to content
IGNORED

Tenis 2016.

Timmy

Recommended Posts

Posted

Uzela je meldonium, koji radi tako sto sprecava mitohondrije da trose masne kiseline pod naporom i umesto toga trose ugljene hidrate. To utice da se daleko manje kiseonika iz misica potrosi a dodatno se ubrza kretanje kiseonika do misica smanjenjem nekih toksina u krvi, pa se oporavak posle treninga znacajno ubrza. Koristi se za anginu i razne probleme gde je smanjen protok krvi ka srcu. Izgleda da je u severnoj Evropi uobicajeno kao lek posle srcanog udara i nekih srcanih problema, ali ne i na zapadu.

Fora je sto ga je svetska antidoping asocijacija stavila na listu od 1. januara ove godine pa se meni cini da se i ne radi o nekakvom monstruoznom prekrsaju, ali kod dopinga se uvek ide na to da je svaki takmicar duzan da se obavesti sta sme a sta ne sme. Najsmesnije je sto se konacne studije o tome da li je uopste "enhancement" kod fizickog napora tek izvode. Popularno je medju bivsim Sovjetima, ali inace dosta retka stvar (to je neka pretpostavka) bas zato sto ne postoji dokaz da nesto zaista i radi. Ako i radi, radi samo za napore krace od sat-dva, pretpostavlja se da bi jedino mogao biti efikasan kao pomoc kod oporavka od treninga (mada zenski teniski mec taman i traje dovoljno za takav efekat, tako da ko zna).

• Replies 5.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Timmy

541

• Max Morlock

453

• renne

452

• Arkadija

289

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

pa da pocrkaju svi redom?

Pa, uzimali bi valjda na sopstvenu odgovornost, niko ih ne bi terao. A amateri/rekreativci što uzimaju je posebno ludilo mozga.

Edited by miki.bg
Posted

Objasni ti menadzeru sta je sopstvena odgovornost...A eno nasta lice jadne DDDRovke na primer.

Posted (edited)

Cekaj, vi stvarno mislite da recimo teniseri i teniserke, makar ovi iz svetskog vrha, ne uzimaju nikakvu "hemiju"? Onda i dalje verujete u Deda Mraza, verovatno :D Ok, mozda ne uzimaju steroide kao balvani bez mozga po teretanama ali svakako nesto za izdrzljivost, mada verujem da ih se dosta igra i sa hormonima.

Inace, znam mali milion ljudi razlicitih godista koji su uzimali ili jos uvek uzimaju svasta od tih supstanci i niko od njih nije umro od uzimanja toga. Bilo je slucajeva da su se sjebali na neki nacin kad su uzimali prekomerno, ali stvarno ne znam nijednog koji je umro. Razlika izmedju prosecnog balvana iz teretane koji hoce da se nagruva i profi sportiste je u tome sto balvan uzima tj dozira po licnom nahodjenju a sportista ima jednog ili vise farmaceuta u svom timu i tacno zna kad i koliko cega treba da uzme, plus sto balvana uzima relativno jeftinu krdzu a ovaj drugi samo top kvalitet. Neka se lepo svi koji hoce rokaju, nece pocrkati ako to rade kontrolisano. Ovako, svi se rokaju a kao svi cisti i onda se cudimo kad neko padne, ma kako da ne :D

Majo, ne znam te od ranije s foruma ali primecujem da si u fazonu da podjebavas ljude pa bih te zamolio da me zaobidjes s tim forama, ako je ikako moguce. Priti pliz.

Edited by Zli Gli
Posted

Daj Gli citaj sta se pise :) Svesni smo da se itekako koristi sve sto nije zabranjeno, niko ne veruje bas toliko u deda mraza. Ali kad ne bi postojala granica i zabranjene supstance svi bi trpali sve i ode zdravlje sportista. Tu niko normalan nema dilemu - zabrane moraju postojati.

Posted

Majo, ne znam te od ranije s foruma ali primecujem da si u fazonu da podjebavas ljude pa bih te zamolio da me zaobidjes s tim forama, ako je ikako moguce. Priti pliz.

Cekaj, ti propagiras doping ovde a ja podjebavam ljude. Koga sam ja to podjebavao, majke ti? Bices zaobidjen u najsirem luku i bez priti pliza.

Posted

Ne propagiram doping, samo ne verujem da postoji neko ko misli da su profi sportisti eto tako prirodno iznad obicnih smrtnika, jedu jaja i slaninu za dorucak, piju vodu sa prirodnih izvora, ovo ono... Ali da, najbolje me zaobidji, ipak.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Posted

Znaci, izmedju jaja i slanine i dopinga, ne postojii citava armija sportske medicine, nutricionizma i ne znam kakvih vec savremenih kuracapalaca? I posle ja podjebavam nekoga¿

Zaobidjem te malo sutra, ovo je diskusioni forum, otvori svoj blog i pisi tamo sta hoces.

Posted

Znaci, mozes da budes ne znam kakav nutricionista i da jedes ne znam kakve kurcepalce, uvek ce baja koji se bavi nesportskom medicinom biti za bar koplje ispred. I ti mozes da biras, ili ces da radis isto sto i on, ili da mu gledas u ledja. Nemoj biti naivan, cenim da nisi neki klinac a bezveze ispadas smesan.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Posted

Doping je kad je zabranjeno. Ako je zabranjeno onda se najverovatnije ne uzima jer postoje sistemi koji su tu da te uhvate, kao sto je Sarapova primetila. Naravno, kolicina onoga sto nije zabranjeno je beskonacna, sto ovaj primer jako fino pokazuje.

Ljudi koji ne prate imaju tendenciju da misle kako se radi o ne znam kakvim genijima medicine koji prave carobne koktele za svoje prebogate klijente. Stvar je u tome da je medicina i dalje medicina - da bi dokazao da nesto nema stetne posledice ili da utice na performanse moras praviti velike studije sa puno ljudi. To i dalje ne moze ispod zita da se izvede.

Evo primer legalnih stvari koji se koriste u teretanama (znaci bez icega anabolickog), od svakakvih sranja za sada pouzdano znamo da rade ono sto kazu da rade - jedino BCAA i Kreatin. A ono sto kazu da rade nije ne znam kako puno. 

Kad smo u nelegalnim vodama, tu fali cak i tih nekih fejk studija kakve ponekad plate neki proizvodjaci suplemenata pa se ovi odrze na sprdnju nauci. Evo pomenuo sam gore da za ovaj Masin meldonijum bukvalno ne postoji dokaz da radi. Teorija kaze da bi mogao da radi, sudeci po svemu, ali prosto nema studija koja pokazuje vezu izmedju njega i pojacanih performansi. Dovoljno je da je svetska antidoping organizacija primetila da su Rusi navalili na njega i da se ne zna da li postoje nus efekti kad se tako koristi uz trening. Oni jednostavno ne zele da krenu sportisti da umiru od necega neproverenog i stave takve stvari na listu cim se primeti da postaju (relativno) popularne.

Ko brine o sebi ne bi trebalo da ceka da mu neka agencija kaze da ne guta nesto sto nije skroz provereno na velikom broju ljudi, sto standardni lekovi i dalje jesu. Samo, onaj ko brine o sebi mozda nema sta da trazi u profi sportu. Samo prikrivanje raznih anabolika je vec toliko daleko otislo da bukvalno nemas sta da trazis u konkurenciji jer ti mozes raditi sta hoces ako ovaj drugi treba dva sata odmora da bude spreman na novi trening.

Posted

Doping je u sustini na prvom mestu, nesportski i nefer nacin da dodjes do rezultata, najjednostavniji nacin da ponizis protivnika i publiku i navijace. Dok god nesto nije zbranjeno po misljenju sportske i zdravstvene organizacije, ne govorimo o dopingu, to sto ti zagovaras izlazi iz domena sporta. Na drugom mestu, u pitanju je zdravlje (uustvari trebalo bi da bude obrnuto) i istorija dopinga govori sama za sebe.

To sto tebi neko ili nesto ispada smesno, to je samo tvoj extra razvijen smisao za humor, nista vise.

Posted

a čekaj, jel se sad Gli zajebava kad kaže da ne poznaje ovog prdeža od Majouoa ¿

inače me svađa podseća na ono kad se na krv i nož ratovalo na temu sise vs dupe.

Posted

Ja bih isto rekao da ovde akcenat nije na nekoj supertajnoj formuli kojom se određeni sportisti pucaju™ - to zaista mogu da budu supstance koje su benigne u smislu posledica po organizam - već više u činjenici da njihova upotreba nekom donosi veštačku prednost na terenu. U ovom konkretnom slučaju, brži odmor, a to može da ima presudan uticaj u npr. polufinalu ili finalu nekog turnira gde protivnik dolazi izmučen od prethodnih mečeva a ti čio i oran na meldonijumu (pod uslovom da ovaj zaista deluje tako kako kažu da deluje).

Unfair advantage, jbg. Prosto i jednostavno. I nije rešenje da se to dozvoli jer onda pre svakog meča treba da gledamo u pasulj šta je uzeo jedan a šta drugi, i ko na osnovu svega toga ima veću prednost. Čisto sumnjam da bi se Zlom dopao takav scenario jer tek onda ne bi imao na čemu da zasniva svoju strategiju u kladži. Sada ima na raspolaganju statistiku, neke subjektivne utiske iz prethodnih mečeva, gut feelling i šta već kladioničari koriste - ali kako će na sve to još da računa i efekat tuceta raznoraznih preparata i suplemenata koje su dva protivnika pozobala uoči meča?

Mora da postoji neka granica. Ako je atletika prsla ne moraju i ostali sportovi.