Jump to content
IGNORED

Kako u inostranstvo...

Hamlet Strašni

Recommended Posts

Posted (edited)

Budjo, ako si upoznat, kakve su mogućnosti za nekoga iz prirodnih nauka (biologija, ekologija, biohemija) u Ekvadoru? Koliko znanja španskog je tebi bilo potrebno kada si dolazio? 

A zašto mora da se zna šta je prvi i pravi posao? Posebno u današnje vreme, kad se normalno očekuje da će svako promeniti nekoliko karijera u toku radnog veka i kada vlada (i masovno se promoviše) "fleksibilnost" rada.

Ništa to nije "normalno". Osim ako se okvir normalnog ne definiše kao ono što odgovara svemoćnom™ kapitalu.

Edited by miki.bg
Posted (edited)

mislim, ok, razumem to o kapitalu, ali nije ipak samo to u pitanju. jednostavno, stvari se menjaju brze nego ikad, citave grane industrije izumiru a nove se radjaju u periodu od 5-6 godina. i to ce tako biti i ubuduce, ne verujem da ce se ikad vise vratiti vreme sigurnog radnog mesta i sigurnog zanimanja.

Edited by aram
Posted (edited)

Miki, normalno znaci uobicajeno

EDIT Stavise, toliko se uobicajilo da kad o tome pricam ljudima ovde, svi me gledaju belo u fazonu, "i?" Bio je negde dobar tekst o tome kako je neoliberalizam pobedio svojom snagom masovne zavodljivosti i zasto je revolucija nemoguca (ako se okolnosti pod kojima zivimo drasticno ne izmene). Mozda iskopam link... evo ga:https://axonometrica.wordpress.com/2015/11/16/food-for-thought-why-revolution-is-no-longer-possible-by-byung-chul-han/

Edited by Indy
Posted

mislim, ok, razumem to o kapitalu, ali nije ipak samo to u pitanju. jednostavno, stvari se menjaju brze nego ikad, citave grane industrije izumiru a nove se radjaju u periodu od 5-6 godina. i to ce tako biti i ubuduce, ne verujem da ce se ikad vise vratiti vreme sigurnog radnog mesta i sigurnog zanimanja.

Ima struka koje su po prirodi stvari takve da je u principu sigurno zanimanje, neko je pomenuo neku specijalizaciju u medicini itd, ali naravno onako en general, znacajan deo zanimanja nestaje, transformise se znacajno i sl.

Posted

Užasan posao, jebeš te pare a i nisu neke pare. Odvojeni od prodice, tretiraju ih kao stoku...

kako cudno pises rec kapitalizam....

a nisam ja predlozio kamiondzisanje, samo sam se nadovezao....mislim da plata nije ispod soma, ne verujem da postoji u srbiji bolje placen posao bez struke...i ne mora da emigrira, da se jebe sa papirima i rastura porodicu...

Posted (edited)

@Evi

Ima negde 3 lekara po 1000 stanovnika (u Australiji, u siromasnim zemljama i 10 puta manje). Mislim da to ipak ne menja sustinu, ovo sto je aram napisao.

Edited by Indy
Posted

a nisam ja predlozio kamiondzisanje, samo sam se nadovezao....mislim da plata nije ispod soma, ne verujem da postoji u srbiji bolje placen posao bez struke...i ne mora da emigrira, da se jebe sa papirima i rastura porodicu...

Ja znam ljude koji u Srbiji voze kamon, i vise su onako na 400/500 evra.

Posted

@Evi

Ima negde 3 lekara po 1000 stanovnika (u Australiji, u siromasnim zemljama i 10 puta manje). Mislim da to ipak ne menja sustinu, ovo sto je aram napisao.

Pa i napisah bas to, da znacajan broj zanimanja ne potpada pod "sigurna" zanimanja.

Posted

voze transport u inostranstvo? ili unutar srbije? za ovo prvo sam cuo da je plata min somica

Posted (edited)

@Evi

Znam, ali u ovim raspravama o nesigurnosti zaposlenja precesto se pominju lekari. Nema ih bas toliko.

Edited by Indy
Posted

Jebote, jel svaki posao u Srbiji 400 evra sada? Ono, od rada u trafici do nacelnika generalstaba.

Posted

Kamiondžije koje voze po EU imaju oko 1000 eura (plus troškovi), ono koji voze za Rusiju između 2 i 4000.

Unutrašnji transport je oko 500.

Posted (edited)

Nije ako si direktor SMATSA, taj rad  :fantom:

Uostalom, uvek se nadje i po neki UO.

Edited by namenski
Posted

Nije to samo do kapitalizma, kamion je kamion i u socijalizmu...kada sam radio sa njima dođu kod tebe i neće da sede, samo stoje, pun im je očin sedenja. U početku mi bilo malo bezveze posle navikao. Dođe u petak u dva na utovar i maltene ti plače jer neće stići na carinu i osuđen je da dva dana bleji u fabričkom krugu u Srbiji. To iskustvo nemaju svi. Vidi ženu i decu nedelju dana u mesecu, ni time se ne može svako pohvaliti. 

Posted

a da je hamletov drugar mladji predlozio bih mu pomorsku skolu, tek tu ne bi video familiju