Jump to content
IGNORED

Teroristički napad u Parizu

Nesh

Recommended Posts

Zapravo (x2) (kad već chain-postujem), pitam se kakva je konekcija između onoga što se široko shvata kao socijalna i ekonomska ekskluzija i prihvatanja kalifata™ (da grubo uprostim), tj zašto u delovanju islamskog terorizma u Evropi nema ni implicitnih zahteva za društvenom korekcijom ("hoću posao", "hoću da me prihvatite kao muslimana", "hoću socijalnu sigurnost" itd itd) u nekom socijalno-ekonomskom smislu, već se prosto radi o ratu dve društvene koncepcije, nekakvog laicizma izašlog iz judeo-hrišćanske tradicije i fundamentalističkih varijacija suni islama, i ako je ovo drugo ima li ikakvog prostora za rapproachment (ima naravno na mikro nivou mada na makro verovatno ne)?

Da se nadovežem - šta je to što Evropa treba da (u)radi a da je u domenu socijalne (civilne, ekonomske itd) sfere da bi denfovala radikalizovanu muslimansku omladinu. Ako je odgovor na nivou "da ne bombarduje po Africi i Bliskom istoku" složiću se da je to legitiman zahtev ali onda ni radikalizovana muslimanska omladina nije socijalni slučaj nego "enemy combatant" pa je to prosto onda potpuno drugačija igra koja nema veze sa socijalnom ekskluzijom.

Moguce je da si u pravu.

Sa druge strane, moguce je i da je verski fundamentalizam samo manifestacija otudjenosti. Tu je trazenje odgovora najlakse za otudjene. "Oni nas mrze" i kvit. Sta tu ima da se raspravlja.

Stoga bi verovatno  i laksi odgovor sa "evropske" strane na narativ koji si iskazao bio "Oni nas mrze, nece oni leba i posao, hoce da nas raznesu." i kvit.

A to bi bila katastrofa.

• Replies 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• borris_

173

• wall

168

• Prospero

165

• Аврам Гојић

125

Top Posters In This Topic

Posted Images

O propustima francuskih obavestajaca i snaga bezbednosti...

Po vestima i analizama koje pratim, glavni propust je - nedostatak sredstava tj ljudi.

Matematika je jednostavna : pretnja je poslednjih godina rasla, u smislu da se sto vise ljudi radikalizuje i pojavljuje na radaru (Vals upravo izjavio da ih ima ne 4.000 kao sto sam ja mislio, nego preko 10.000 koji imaju taj flag "fiche S"). Broj policajaca i sudija nadleznih da to sve prate je ostao isti.

Rišelje se u grobu okreće™.

France 24 nije nikakva desnicarska ispostava, u stvari je suprotno od toga i stavise su se polomili da posalju poruku protiv rasta nacionalizma i ksenofobije posle svega.

Problem je u necem drugom - ni kroz promociju otvorenosti, ni idealizovanog evropskog multikulturalizma ni socijal-demokratije ni solidarnosti nece biti mesta za vrednosti koje zastupaju radikalizovani islamisti. Ovo nije napad na desnu i malogradjansku Francusku nego multinacionalizovanu i laicku Francusku, i tako je u javnosti i shvacen.

TT via LG G3

Da, ali da li je ta samopercepcija elite i urbanog gradjanstva realna?

Da li ta multinacionalna Francuska postoji? (laicka da, ali mozda je i tu problem)

Da, ali da li je ta samopercepcija elite i urbanog gradjanstva realna?

Da li ta multinacionalna Francuska postoji? (laicka da, ali mozda je i tu problem)

Ne znam kako da ti odgovorim, i subjektivna istina postaje "realna" ako počne da rukovodi politikom, nekakva sholastička realnost postaje nebitna.

Otisci potvrdjuju da je onaj terorista dosao preko grcke, srbije i hrvatske (tu su mu uzimali otiske). U srbiji je zatrazio azil ali je vec sutradan bio u hrvatskoj.

Procitao sam imena poginulih (i biografiju za poneke), muka mi je.

Onaj voz sto izletio sa sina, u njemu su bile kolege iz firme, 16 njih.

Muka mi je.  

Edited by borris_

Zapravo (x2) (kad već chain-postujem), pitam se kakva je konekcija između onoga što se široko shvata kao socijalna i ekonomska ekskluzija i prihvatanja kalifata™ (da grubo uprostim), tj zašto u delovanju islamskog terorizma u Evropi nema ni implicitnih zahteva za društvenom korekcijom ("hoću posao", "hoću da me prihvatite kao muslimana", "hoću socijalnu sigurnost" itd itd)...

postoji tu jos jedan element. svi smo mi rasli uz nekakve Ramboidne filmove, neki se primali manje, neki vise. uz takav uzgoj, ide i nekakva zelja da se ode u borbu za ove ili one ideale. neki Amer ce se pridruziti svojoj vojsci, Francuz svojoj, njujorski Jevrejin ce u dzihad u IDF... 

Edited by Gandalf

Medju zrtvama je i jedna Italijanka, doktorantica od 28 godina. Ja znam neke ljude sa tog instituta, nju ne, ali dvoje kolega je nedavno upoznalo na nekoj konferenciji u Palermu.

Ево нешто краће на енглеском: http://www.bbc.com/news/world-europe-34821813

Чим сам прочитао Борисову поруку гугловао сам да видим ко су људи. Страшно. Можемо сви ми да теоретишемо о пасошима, мигрантима, џамијама и свему осталом, али оволико мртвих, младих људи... Сви редом, свако за себе, потпуна трагедија. Онај румунски брачни пар оставио бебу од 18 месеци за собом. Сви тек кренули да живе. Страшно.

kaze bbc da su putin i kameron pricali o saradnji u borbi protiv terorizma.

prica se i o nacinima da se teroristima bitno krate finansije.

за почетак, да не купују нафту од њих

Realno , koliko sam ja provrljao po netu, dok se ne nagaze saudijci nema tu leba. Možda sam i pogrešno shvatio...

0 dokaza za bilo kakve veze SAU drzave i sluzbi sa IS-om, ukljucujuci i procurelu IS internu dokumentaciju.

ali lepo deluje kao retorika.

Edited by Gandalf

postoji tu jos jedan element. svi smo mi rasli uz nekakve Ramboidne filmove, neki se primali manje, neki vise. uz takav uzgoj, ide i nekakva zelja da se ode u borbu za ove ili one ideale. neki Amer ce se pridruziti svojoj vojsci, Francuz svojoj, njujorski Jevrejin ce u dzihad u IDF...

Ma da, sve je to isto. Lepo si ovo uocio.

• Create New...