Anonymous Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Neću reći kakvo mišljenje imam prema svim tim propovjednicima, ali šta sa već indoktriniranima? Pogotvo ako jedan dio i njih i ovih posjeduju državljanstvo evropskih zemalja. Recimo ova dječurlija su za dobre batine, kad ih već roditelji nisu dovoljno tukli. A šta s ostalim... I u Parizu je radila veza iz Brisela, a koliko ih tamo ima koji su "spremni". Ti indoktrinirani (ne pravdam ih, naravno) imaju neke korene i veoma su osetljivi na ono što se dešava u zemljama odakle su potekli. Nije čak tu mnogo bitan ni njihov trenutni socijalni status, onaj džihadi džon je dobar primer za to.
malkin Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 А шта је тачно проблем у томе што затварају милитантне салафистичке регрутне центре? pa pod tim opisom, možda ništa. ali ih čak i ovaj koji bi da ih zatvara naziva džamijama. problem je, što se mene tiče, pre svega u eroziji sloboda koja uvek prati ovakve prenagljene reakcije. ko će tačno da odredi u kojim se džamijama propagira mržnja? ministar? ili Mari Le Pen i njena ekipa? strukture moći poput državne vlasti kad uskraćuju slobode obično teže tome da odgrizu ruku pod parolom uzimanja prsta. a sve i da su umereni i obuzdani, otvaraju sezonu lova na prokažene.
malkin Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Jedno je pitanje kako gleda na omladinu iz predgrađa, a sasvim drugo kako vidi odnos koji bi levica trebala da zauzme prema svemu ovome. (Posao svakog dizel socijaliste je da pre svega gleda omladinu u Srbiji, a ne u Parizu. U svakom slučaju internacionalizam se gradi i živi na načine koji uglavnom ne podrazumevaju humanizam ili parole apstraktne solidarnosti sa ovim ili onim.) Ovde u Srbiji imamo dve tendencije među liberal-levičarima. Jedna ide ka podršci prozapadnoj politici, to već znamo. Druga, takođe podržava Zapad ali na sve to dodaje i podršku diktatorima, određenim političkim krugovima oko Putina, antiglobalizmu i dr - sve to da bi se oprala od podrške Zapadu. Tu zapravo imamo spoj svega onog najgoreg, što je rezultat nedostatka bilokakve leve teorije ovde, dakle, feminizam, gej parade, Gadafi, Putin - sve u jednom, kao da se trude da ih narod posmatra kao frikove. Za artikulisaniji odgovor na krizu Evrope, pitanje izbeglištva, rasizam i terorizam treba čitati Žižeka. hteo sam da pitam ovako nešto: šta misliš, šta bi se pisalo na nekom francuskom preuzouptch.fr? da li se samo intervjuišu navijači Anderlehta ili se divani i sa verski radikalizovanom omladinom? vide li se ovi drugi kao ciljna grupa? potencijalni saveznici? nešto treće?
mackenzie Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 (edited) Kad smo kod "duše" i "vrijednosti", kako kaže ovaj njemački gradonačelnik, svako ko se ne slaže može da putuje. Još kad čujem ovaj specifični švapski naglasak, dobijem proliv. https://www.youtube.com/watch?v=GIauG0ncYHU Edited November 16, 2015 by mackenzie
FERNOUX H Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 hteo sam da pitam ovako nešto: šta misliš, šta bi se pisalo na nekom francuskom preuzouptch.fr? da li se samo intervjuišu navijači Anderlehta ili se divani i sa verski radikalizovanom omladinom? vide li se ovi drugi kao ciljna grupa? potencijalni saveznici? nešto treće? Teško pitanje. Kao ciljna grupa, sigurno. Ono što mogu sigurno da znam je da se ne bi uspostavljalo "savezništvo" po principu "antiimperijalizma" ili nečeg sličnog. Tom omladinom bi se bavilo kao prigradskom, banlieue omladinom, slično kao u filmu La Haine. Bez otklona od fundamentalizma, ali i bez učitavanja bilo čega "antiimperijalističkog" u taj fundamentalizam. (Islamizam bi se posmatrao više kao pervertirani emancipacijski pokušaj) Uostalom, imaš Badjua i L'organisation politique pa vidi šta su oni pisali (mada je OP davno rasformirana, i tada je situacija bila dosta drugačija).
mackenzie Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 ne zameram na reakciji, samo mislim da je kasno za rešenja, bilo kakva. +1 Kako mislite kasno. U smislu gotovo je, počelo je... ? Evropa će kao morati da se suoči sa svih svojih 40 miliona muslimana, pa ko pobjedi nosi sve? Mada ne znam, možda je kasno za Brisel ili neka predgrađa Marseja... ali Pariz, hoće li hrabri pokret otpora opet morati sjeći žice ajfelovskog lifta da ovi ne postave zastavu kalifata.
mackenzie Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Ti indoktrinirani (ne pravdam ih, naravno) imaju neke korene i veoma su osetljivi na ono što se dešava u zemljama odakle su potekli. Nije čak tu mnogo bitan ni njihov trenutni socijalni status, onaj džihadi džon je dobar primer za to. Neko im mora objasniti da život nije fer, i da će biti još gore ako pokušaju na silu nametati svoja pravila pa makar bio taj pacifista ili neko ravan njima.
Anonymous Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 pa pod tim opisom, možda ništa. ali ih čak i ovaj koji bi da ih zatvara naziva džamijama. problem je, što se mene tiče, pre svega u eroziji sloboda koja uvek prati ovakve prenagljene reakcije. ko će tačno da odredi u kojim se džamijama propagira mržnja? ministar? ili Mari Le Pen i njena ekipa? strukture moći poput državne vlasti kad uskraćuju slobode obično teže tome da odgrizu ruku pod parolom uzimanja prsta. a sve i da su umereni i obuzdani, otvaraju sezonu lova na prokažene. Počinjem da se pitam, s obzirom na ovakvu količinu nesposobnosti i dugog nereagovanja na očiglednu opasnost, da li su zaista budale, ili im u stvari odgovara situacija u kojoj će napraviti eroziju sloboda?
Anonymous Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Neko im mora objasniti da život nije fer, i da će biti još gore ako pokušaju na silu nametati svoja pravila pa makar bio taj pacifista ili neko ravan njima. Pa ti indoktrinirani (koje si pominjao) upravo sad na silu nameću pravila. Nije ti dobar komentar 'da život nije fer', život treba da bude elementarno fer da bismo izbegli ovake užase.
FERNOUX H Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Pa ti indoktrinirani (koje si pominjao) upravo sad na silu nameću pravila. Nije ti dobar komentar 'da život nije fer', život treba da bude elementarno fer da bismo izbegli ovake užase. Upravo.
Anonymous Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 (edited) Upravo. Jasno mi je da sam na ivici bana, ili linča, ali da li je život jednog Jazida manje vredan od života jednog Francuza ili bilo kog građanina EU? Zašto je dopušteno da ovo metastazira? Ne sećam se da je svet pokazivao solidarnost prema Jazidima kao što je sad pokazuje. edit: i da li je iko u francuskoj vlasti ponudio ostavku zbog ovog, ja ništa slično ni u naznakama nisam video, jedino sam video da traže vanredno stanje na tri meseca. Edited November 16, 2015 by Anonymous
Prospero Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Pa ti indoktrinirani (koje si pominjao) upravo sad na silu nameću pravila. Nije ti dobar komentar 'da život nije fer', život treba da bude elementarno fer da bismo izbegli ovake užase. Niko ko ima svoj PS4 nema pravo da smatra da zivot prema njemu nije elementarno fer. TT via LG G3
Gandalf Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Niko ko ima svoj PS4 nema pravo da smatra da zivot prema njemu nije elementarno fer. ne mora da bude "prema njemu", dovoljno je da meta percipirane nepravde i/ili zrtve zlikovaca budu saplemenici u nekoj tamo zabiti u Siriji ili Iraku. ili pak u Parizu, za one kojima su stradali Parizani blizi i drazi.
dragance Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Naravno da je bilo sablasnjavanja nad Jazidima, toliko da je cak počela i ofanziva da im se napravi koridor da mogu da zbrisu kod Kurda. Niciji život nije manje ili vise vredan, ali senzibilitet je pojacan kada nešto sto je "normalno" (sukobi na BI) dovede do rata i terorizma bliže kući. Na sopstvenom primeru i iz 90-ih jedno je gledati rat u Sloveniji i Hrvatskoj, drugačije kada i sam završiš umesan. Sta tek reci o NATO bombardovanju. Jednostavno, ljudska priroda.
Anonymous Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 (edited) Naravno da je bilo sablasnjavanja nad Jazidima, toliko da je cak počela i ofanziva da im se napravi koridor da mogu da zbrisu kod Kurda. Niciji život nije manje ili vise vredan, ali senzibilitet je pojacan kada nešto sto je "normalno" (sukobi na BI) dovede do rata i terorizma bliže kući. Na sopstvenom primeru i iz 90-ih jedno je gledati rat u Sloveniji i Hrvatskoj, drugačije kada i sam završiš umesan. Sta tek reci o NATO bombardovanju. Jednostavno, ljudska priroda. Ma da, ajde da uporedimo sa ovim što će se sad desiti. Lepo si rekao, ljudska priroda. Edited November 16, 2015 by Anonymous
Recommended Posts