harper lee Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Bez veze se vrtite oko toga da li su Libijci imali ili nisu imali realne razloge da se pobune. Svako ima razlog da se pobuni. Kombinacija ovih i onih faktora, pa onda pobune u dve susedne države, pa podeljenost unutar same Libije koju ni švedska demokratija i standard ne bi iznivelisali a kamoli pukovnikova diktatura.. Sasvim je tu bilo dovoljno elemenata da se nešto pokrene u narodu. Ko se posle i kako umešao, to je druga priča. Ako ne racunamo jedva nekoliko zemalja na svetu lako se mogu argumentovati realni razlozi za stanovnistvo da se pobuni. Sto se mene tice, nemam ama bas nikakvu potrebu da napisem jedno jedino slovo u prilog bilo kojem od autoritarnih rezima u severnoj Africi ili na Bliskom istoku. Medjutim, ono sto me zanima je kako to da ni u jednom od predmetnih slucajeva formula "grozni diktator gubi od obicnog naroda koji zeli demokratiju" te demokratije na kraju ne bude, a ponegde se i pretvori u totalni haos, drustvenu regresiju pa, na kraju u slucaju ISIL, i u globalnu pretnju. Gde se dedose ti silni borci za demokratiju koji su rusili i srusili svoje nedemokratske rezime? Nisam bas strucan da mogu suvih nogu da prolazim kroz politicke rasprave ali moj neki laicki utisak je da je zudnja za demokratijom i podrska koju je ta zudnja dobila na zapadu nekako kidnapovana od strane nekih ljudi, grupa i pojava, za koje smo mi laici i tada tvrdili da imaju solidne kidnaperske sposobnosti. Ako je ovo sto se sada desava ono za sta su se borili ljudi koji su rusili te sisteme onda povlacim primedbu.
Takeshi Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Gde se dedose ti silni borci za demokratiju koji su rusili i srusili svoje nedemokratske rezime? egipat je savrsen primer. studenti i liberalniji deo drustva srusili diktatora, konzervativci stajali sa strane ... kada su se prebrojali na konacno pravim izborima, ispalo da ih ima najvise, krenuli da zavode red. onda uz faktor spolja stize korekcija, vracaj vojnu upravu, uz novog diktatora.
Gandalf Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 Gde se dedose ti silni borci za demokratiju koji su rusili i srusili svoje nedemokratske rezime? imaju tendenciju da nestanu kada bivaju obasuti olovom ili ih se smesti u neku celiju.
iDemo Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 Gde se dedose ti silni borci za demokratiju koji su rusili i srusili svoje nedemokratske rezime? Ostadoshe negdena dnu lagano zloupotrebljeniu od strane onih istih koji su im pratili pomoc jer isti nikad nisu ni imali ideju da nesto pomazu & razvijaju demokratiju nego su iskoristili sirotinju za svoje ciljeve pa se posle i popishali po istoj... Ukratko. . . . I ko vam je kriv sto ste optimisti... :)
harper lee Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 imaju tendenciju da nestanu kada bivaju obasuti olovom ili ih se smesti u neku celiju. Dakle, tiranin je bio bolji, je li to poruka? U tiraniji mozes da protestujes i zaradis demokratiju a onda te u toj demokratiji koju si zaradio obasipaju olovom i smestaju u celiju? Ne izgleda mi kao pametna strategija kako god okrenes. Jednostavno bode oci to da ni u jednom od tih slucajeva taj najliberalniji sloj, koji je deklarativno imao najvecu (mozda i jedinu) podrsku sa zapada, u nekim slucajevima cak i u masivnom vojnom prisustvu na terenu, nije uspeo da makar na neko vreme sacuva privid makar kakvog demokratskog napretka. Mislim da bi trebalo malo razmisliti o tome, mozda nije najbolja politika srusiti diktatora bez ikakvog plana sta ces posle toga a narocito bez ikakvog plana kako ces da sprecis da neciju zudnju za slobodom pokrade jos veci hajduk od onog protiv kojeg su se ljudi borili. Za mene je to ubedljivo najveci fail modernog intervencionizma i to fail koji kosta mnogo zivota.
Caligula Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 imaju tendenciju da nestanu kada bivaju obasuti olovom ili ih se smesti u neku celiju. To je zaista iznenadjujuc razvoj dogadjaja. Prolece je nekako drugacija rec, optimisticna, prosto ne trpi takav kraj.
Gandalf Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 Dakle, tiranin je bio bolji, je li to poruka? U tiraniji mozes da protestujes i zaradis demokratiju a onda te u toj demokratiji koju si zaradio obasipaju olovom i smestaju u celiju? nope. u Bahreinu, Egiptu, Siriji, su oni koji su nesto trazili i pokusavali smesteni iza resetaka ili lepo i kulturno streljani, ne od strane demokrata (ili "demokrata", kako kome drago). vec od ancient regime.
Gandalf Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 To je zaista iznenadjujuc razvoj dogadjaja. Prolece je nekako drugacija rec, optimisticna, prosto ne trpi takav kraj. zato valja cutati i trpeti, i ljubiti zadnjicu kome treba. i nadati se da ce naredni Vodja mozda biti lepsi i bolji.
harper lee Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 nope. u Bahreinu, Egiptu, Siriji, su oni koji su nesto trazili i pokusavali smesteni iza resetaka ili lepo i kulturno streljani, ne od strane demokrata (ili "demokrata", kako kome drago). vec od ancient regime. Znaci, isto mu dodje? Samo sto jedni streljaju a drugi zasipaju olovom, jedni budu smesteni iza resetaka a druge smeste u celiju. Drugim recima, arapsko prolece je, zapravo, napredak u semantici.
Gandalf Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 Znaci, isto mu dodje?. nope. kao sto napisah, ne od strane demokrata ili "demokrata".
harper lee Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 nope. kao sto napisah, ne od strane demokrata ili "demokrata". Now I lost you. Kako ja citam tvoje postove, ispravi me ako gresim, hoces da kazes da su neke demokrate, s podrskom citavog slobodnog sveta, srusile neke diktatore, onda su se odnekud iznenada pojavili neki treci koji nisu imali niciju podrsku a demokrate su se uljudno sklonile u stranu da ne smetaju, bez ikakve sanse da na makar jedan dan pokusaju nesto. Ne deluje mi bas logicno ali hajde kad kazes.
Caligula Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 (edited) zato valja cutati i trpeti, i ljubiti zadnjicu kome treba. i nadati se da ce naredni Vodja mozda biti lepsi i bolji. Preterujes. Mada kakva je alternativa, ovo vecni ljudi na planeti ne izgleda toliko lose. Stavise, 99% covecanstva staje upravo u ovu recenicu nego srecom (rece knjiga) blagosloveni su siromasni duhom jer je njihovo carstvo nebesko. Ljubljenje zadnjice je rastegljiv pojam, racunam da se npr. u SAD ovog trenutka voze desetine hiljada ljubitelja zadnjica u svojim Leksusima i BMW-ima gde trce da nekome lizu dupe a da o tome pojma nemaju jer razmisljaju o hipotekama, kreditima, ratama i unapred kupljenom zivotu. Hocu reci, zivot je qrva ali ti uglavnom pruza izbor. Sve dok te iz cista mira ne pogleda oko kalasnjikova, tebe i tvoju porodicu, bez da ti da izbor. Iz te perspektive je cak i usrani Gadafi dobar. A to nije moje puko seruckanje ovde po forumu, to je realan zivot i to se negde upravo desava. Edited November 23, 2015 by Caligula
Gandalf Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 (edited) Now I lost you. Kako ja citam tvoje postove, ispravi me ako gresim, hoces da kazes da su neke demokrate, s podrskom citavog slobodnog sveta, srusile neke diktatore, onda su se odnekud iznenada pojavili neki treci koji nisu imali niciju podrsku a demokrate su se uljudno sklonile u stranu da ne smetaju, bez ikakve sanse da na makar jedan dan pokusaju nesto. Ne deluje mi bas logicno ali hajde kad kazes. neki ljudi su pokusali da sruse neke diktatore. neki od tih ljudi su se digli zbog demokratije, neki drugi jer bi zeleli da oni budu kalifi mesto kalifa, ovi treci jer mrze lokalnog poreznika... pa su rezimski aparati reagovali u skladu sa mogucnostima. u Bahreinu su to suzbili uz pomoc saudijskih tenkova, u Siriji su odmah pripucali na sve sto mrda, u Egiptu su igrali strpljivo i sacekali svojih pet minuta. pa su se demokrate manje-vise izgubile. tako biva kad vlast krene da ubija i hapsi sve koji im nisu po volji. Edited November 23, 2015 by Gandalf
harper lee Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 neki ljudi su pokusali da sruse neke diktatore. neki od tih ljudi su se digli zbog demokratije, neki drugi jer bi zeleli da oni budu kalifi mesto kalifa, ovi treci jer mrze lokalnog poreznika... pa su rezimski aparati reagovali u skladu sa mogucnostima. u Bahreinu su to suzbili uz pomoc saudijskih tenkovima, u Siriji su odmah pripucali na sve sto mrda, u Egiptu su igrali strpljivo i sacekali svojih pet minuta. pa su se demokrate manje-vise izgubile. tako biva kad vlast krene da ubija i hapsi sve koji im nisu po volji. Izlazim iz ove rasprave jer se bojim da ne upadnem u cinican mod. Reci cu samo ono sto sam i tada govorio, ako nemas blueprint za posle intervencije nemoj da ga imas ni za intervenciju. Preskupo je.
Gandalf Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 Izlazim iz ove rasprave jer se bojim da ne upadnem u cinican mod. Reci cu samo ono sto sam i tada govorio, ako nemas blueprint za posle intervencije nemoj da ga imas ni za intervenciju. Preskupo je. ko uopste pominje intervenciju? ja ne.
Recommended Posts