JozoMujica Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Svasta. Naravno da sam bio naklonjen arapskom prolecu. Jok, nego cu da budem naklonjen Mubaraku, Gadafiju, Ben Aliju i Asadu Problem je kad je arapsko prolece iz relativno organizovanog procesa uz nudge zapada koji je zapoceo Obaminim govorm na kairskom univerzitetu prerastao u klasican intervencionisticki poduhvat, najpre usled neodrzavanja kanala komunikacije sa Gadafijem, a zatim istom greskom u vezi Sirije da bi slag na torti bio nudge egipatskoj vojsci da izvrsi puc. Ovo sto danas gledamo nije krivica arapskog proleca i legitimne, normalne zelja ljudi da zive slobodno vec niza gresaka zapada i SAD u pracenju i upravljanju krizama. Ono što mene zbunjuje je kako to građani bliskog istoka nikako da se pobune u Saudijskoj Arabiji pa da ih Ameri podrže. Cveta demokratija, šta li?
Аврам Гојић Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 mozda zato sto je tamo ekonomska slika daleko povoljnija nego sto je bila u svim zemljama Arapskog proleca? tamo postoje negativni trendovi ali sve je to limunada u odnosu na stepen nejednakosti koji je postojao u Siriji i drugde. naravno da ih USA ne bi podrzala
JozoMujica Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 mozda zato sto je tamo ekonomska slika daleko povoljnija nego sto je bila u svim zemljama Arapskog proleca? tamo postoje negativni trendovi ali sve je to limunada u odnosu na stepen nejednakosti koji je postojao u Siriji i drugde. naravno da ih USA ne bi podrzala Ja sam do sada bio ubeđen da je bar Libija najebala zbog ugroženih ljudskih prava a ne siromaštva.
Аврам Гојић Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Ja sam do sada bio ubeđen da je bar Libija najebala zbog ugroženih ljudskih prava a ne siromaštva. Libija je 2010. imala stopu nezaposlenosti mladih vecu od 50 procenata. To je ogroman drustveni pritisak.
Аврам Гојић Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Dodacu i da je ukupna nezaposlenost bila visa od 20 posto. Zemlja je bila unakazena klijentizmom. Oni faktoidi koji plutaju po digitalnom moru, o Libiji kao zemlji Dembeliji, jednostavno su glupost.
JozoMujica Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) Libija je 2010. imala stopu nezaposlenosti mladih vecu od 50 procenata. To je ogroman drustveni pritisak. Kako je sada, radi li se (iako zvuči kao sarkazam, stvarno ne znam kako stvari sada stoje)? Čuj, "stopu nezaposlenosti mladih". Pa što da rade kad mogu da se zezaju. Libija je 2010. imala stopu nezaposlenosti od oko 20% što ima i Srbija danas,a ja ne primećujem nikakav društveni pritisak osim kad izbije frka da će Kristijana da izbace sa Farme i ubace u bajbok. Ima mnogo zemalja sa velikim stopama nezaposlenosti, pogledaj samo u Evropi Španiju, Grčku, Makedoniju... Ali izgleda da nemaju nešto drugo. :) Dodacu i da je ukupna nezaposlenost bila visa od 20 posto. Zemlja je bila unakazena klijentizmom. Oni faktoidi koji plutaju po digitalnom moru, o Libiji kao zemlji Dembeliji, jednostavno su glupost. Faktoidi o zemlji Dembeliji su naravno glupost, imam nekoliko bliskih prijatelja koji su jedno vreme tamo živeli i radili. Edited November 22, 2015 by JozoMujica
Takeshi Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 a mozda im se samo nije svidjao diktator gadafi?
morgana Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) ^^a jebga, srbija nije dizala revolucije ni kad je stojala gore nego grcka koja je na ulici nom-stop, tako da bice da nema i nesto trece, uz to drugo. a i kad u srbiji jeste bilo protesta zbog lose ekonomske situacije, bili su ograniceni na drustvene grupe koje su po svojoj prirodi kohezivne a po svojoj djelatnosti imaju dobru pregovaracku poziciju i nizak rizik za posao. vise je tu faktora i nemaju nuzno svi svuda istu tezinu. Edited November 22, 2015 by morgana
Аврам Гојић Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) Libija je bila zemlja sa sa gomilom nezaposlenih ljudi koji su se vrzmali ulicama bez jasnog cilja, velikim brojem fakultetski obrazovanih ljudi koji nisu mogli da nadju posao, diktatorom koji je pravio privid zemlje Dembelije i ciji su minioni vladali zemljom u feudalnom maniru, i za koje je susedni Egipat, iako siromasniji, predstavljao Pijemont civilizacije i sarenila. Ne, nije im se svidjao diktator Gadafi iz mnogih razloga, i kada su se oni sabrali u fokus, doslo je do ustanka. Sta je bilo kasnije, sasvim je druga stvar, od toga da je Zapad cekao 30 dana pre ulaska u sukob i onda je pokazao svu silinu svoje nekompetencije u toj intervenciji, Inače mrzelo me je do sada da debunkujem ceo onaj spisak divota iz Libije ali evo. 1. Nisu placali struju. Jesu, kao i ostale komunalije. 2. Nije se placala kamata. Kamata se placala na sve pozajmice. 3. Nema beskucnika. Ovo je uglavnom tacno, svaka cast Gadafiju koji je za samo dve decenije. 4. Svi mladenci dobijali su 50.000 dolara od drzave. Potpuna izmisljotina. 5. Obrazovanje i zdravstvo bili su besplatni. Jesu, i pre Gadafija i za njegovo vreme. Bolnice su bile na nivou najgorih srpskih bolnica, bez adekvatne hrane i drugih potrepstina, u zemlji od 6 miliona ljudi koja pliva u nafti. 6. Ko je zeleo da se bavi poljoprivredom, dobijao je farme i opremu od drzave. Izmisljotina. 7. Drzava je placala lecenje u inostranstvu. Ovo je potpuna istina, osim sto drzava nije placala nego su banke pozajmljivale novac, isto kao i u bilo kojoj drugoj zemlji. 8. Kupujes auto, drzava ti da pola para. Automobili su bili veoma skupi i prodavali su ih korumpirani drzavni namestenici sa monopolom na prodaju. Prvo platis mito, pa marginu na monopol, pa onda dodjes do cene automobila. 9. Ako ne mozes da nadjes posao, drzava ti daje novac u visini plate za tvoju struku. Trecina diplomaca bila je bez posla, i izdrzavale su ih porodice, jer u Libiji nije bilo apsolutno nikakve naknade za nezaposlene. 10. Za svako dete drzava je placala 5.000 dolara. Nije. Edited November 22, 2015 by Аврам Гојић
3opge Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 da, uglavnom plemenski organizovana Libija je zudela za demokratijom i Starbucksom u svakoj ulici kako bi kozari mogli da se okace na free wifi i citaju WSJ.
Aleksandar88 Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) Bilo je jos nekih mitova. Tipa student si dobijes 'iljadu evra od drzave bajo moj ! Edited November 22, 2015 by Aleksandar88
Аврам Гојић Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) plemenski organizovana Libija ovo je smejurija koja se cesto poteze. ponovicu da je Libija imala 30 posto fakultetski obrazovanih ljudi. ima jedan kratak ali dobar tekst na temu plemenske Libije. Edited November 22, 2015 by Аврам Гојић
Sestre Bronte Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 kako god da im je bilo, sada se verovatno sa setom sećaju druga tite
aram Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 ponovicu da je Libija imala 30 posto fakultetski obrazovanih ljudi. pa znaci 70% kozara. zna zorge.
Аврам Гојић Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Ma nesto mi sumnjiva i ova brojka od 30 posto, mozda se odnosi na mladje ljude.
Recommended Posts