gone fishing Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Jirgen Todenhofer je prethodno posetio i Mosul, grad u Iraku koji su džihadisti držali pod kontrolom, a u Siriji je stekao pravi uvid u način funkcionisanja terorističke organizacije koja je odgovorna za širenje haosa i nasilja kako na Bliskom istoku, tako i u Evropi. “Kažu da oružje kupuju na crnim berzama... Rekli su mi da čak iako ne uspeju da zaplene oružje uvek mogu da ga kupe jer “sve ima svoju cenu“. Veći deo naoružanja dobijaju od Slobodne vojske Sirije. Njih snabdevaju Amerikanci. Da bi naudio Islamskoj državi, Zapad mora da prekine kanale za dopremanje orućja i novca iz zalivskih zemalja. Takođe, mora da se zatvori turska granica preko koje mnogi džihadisti stižu u Siriju. Tu granicu je veoma lako preći. Neophodna je inteligetna strategija za borbu protiv ID“, istakao je Todenhofer.On je u Siriji proveo desetak dana, a posetu je ugovorio preko skajpa, kontaktirajući sa liderima Islamske države.“Bilo je u njihovom interesu da ispune obećanja da ću se vratiti živ i vratio sam se živ. Proveo sam nekoliko dana sa njima, razgovarao sam sa njima, ne smeta im da ih mi nazivamo teroristima... Ulice Rake su pune ljudi, život se odvija gotovo potpuno normalno, ali se to mora uzeti sa rezervom, džihadisti su ubili sve koji nisu suniti“, rekao je Todenhofer.Ipak, on je naveo da je u nezvaničnoj prestonici Islamske države strah i dalje prisutan.“Ako napravite grešku bićete ubijeni, čak i za korišćenje pilula za spavanje, to je zabranjeno... Ljudi znaju da su u opasnosti, ali običan čovek ne mari za to, njegov život ništa nije drugačiji od prethodnog, kada su na vlasti bili šiiti“, dodao je Todenhofer.Kaže da na ulicama ima veoma malo žena, one koje se odluče za izlazak iz kuće su potpuno pokrivene, a ta obaveze se ne odnosi jedino na starije žene.“Teroristi kažu za njih da nisu više lepe i da zbog toga mogu da pokažu svoja lica... Sretao sam strance, Ruse sa Kavkaza, Nemce, Francuze, Britance... Rekli su mi da su u svojim zemljama bili građani drugog reda i da su došli u Islamsku državu kako bi učestvovali u poslednjoj borbi između dobra i zla“, naveo je Todenhofer.Prema njegovim rečima, mladim muslimanima tek u Islamskoj državi neko govori da su važni, a za učešće u ratu ih bodre rečima da će biti zvezde i heroji i da će im taj status doneti kalašnjikovi i borba protiv Amerikanaca.“Isprani su im mozgovi... To je učinjeno kombinacijom fanatizma i veoma lukavim vojnim vežbama koje sprovode nekadašnji generali vojske Sadama Huseina. Oni misle da igraju veliku ulogu... Ipak, mnogi od njih su razočarani, nemaju živote kakve su imali, recimo u Nemačkoj, ponekad nemaju hrane ni vode, a moraju da ubijaju nedužne muslimane, iako im je rečeno da će napadati Amerikance i Britance“, ističe Todenhofer.
Ryan Franco Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Samo da dodam, ta vera u američku omnipotentnost je upravo nesvesna vera u trenutni sistem u kome i nastaju ovakve anomalije. I to što se traži da Amerika sada reaguje jeste na neki način prihvatanje dosadašnjih političko-ekonomskih odnosa. Počeli smo ovu diskusiju Eraserovim pitanjem kolonijalizma. Naravno da je reč o kolonijalizmu i krizi kapitalizma i naravno da vera u američki koncept daje nadu da bi neko tamo mogao da se natera da se opameti ali to se neće desiti. Ovaj trenutni poredak fundamentalno ne funkcioniše. A neće profunkcionisati ni verom u ruski ili iranski kapitalizam.
wall Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 To uopšte ne treba isključiti kao opciju. U poslednjih 15 godina, a naročito u poslednje dve-tri, uverili smo se da vodeći svetski lideri nisu nikakvi šahovski velemajstori već više, onako, neopevani degenerici. A njihovi obaveštajci, savetnici i stratezi su takva skupina slepaca i dileja da svaki dan u kojem se probudimo a da nije počeo nuklearni holokaust predstavlja čist ćar. Ukratko, raspršila se ta iluzija o magovima koji u isto vreme kuju po tri zavere i kontrolišu još pet njih, sve nepogrešivo kreirajući lance dogadjaja i posedujući svest o svim posledicama od samog početka. Tuki oni poseduju. Da imaju tu famoznu spoznaju ništa od ovoga se ne bi dešavalo nego bi stvari bile pod kontrolom. Ukoliko nisi ironičan, potpisaću ovaj post. Upravo se o ovom radi.Nama, romantićarima je jako teško poverovati da ti dripci rade nešto tako pacerski a da nema pozadinu, po meni skoro uvek materijalnu. Jebi ga, odgajani i školovani za to, Iton, Oksford, Yale, tata, mama, guvernanta... Ako je tako, a ne tvrdim da nije, kao što Beo i ti kažete onda da slavimo svaki dan.
dillinger Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Ja mislim da ti mene zajebavaš. Sam si potegao Al Nusru kao hvaljenu pre 2014. Odnosno pre metastaze ISISa. I to potkrepljjueš člancima nakon metastaze ISISa. Od svega što si linkovao, koristan mi je jedino treći link. Četvrto samo potkrepljuje sve što sam već pisao. Da, hvaljenu, i ovo je članak hvale manje više http://www.nytimes.com/2012/12/09/world/middleeast/syrian-rebels-tied-to-al-qaeda-play-key-role-in-war.html?_r=0 itd.. a u četvrtom je jako bitno što je neko tamo poslao nekog verujući u savezništvo a ne neprijateljstvo sa Nusrom.
Sestre Bronte Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Upravo se o ovom radi. Nama, romantićarima je jako teško poverovati da ti dripci rade nešto tako pacerski a da nema pozadinu, po meni skoro uvek materijalnu. Jebi ga, odgajani i školovani za to, Iton, Oksford, Yale, tata, mama, guvernanta... Ako je tako, a ne tvrdim da nije, kao što Beo i ti kažete onda da slavimo svaki dan. na osnovu skoro neuporedljivog iskustva mislim da neke zavere postoje i da se svašta dešava izazvano i namerno, međutim u jako velikom delu toga vlada slučaj ili ako je milije - haos, što poprilično potire ovo što rekoh na početku
morgana Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) pa naravno da vlada haos, kao i u slucaju arapskog proljeca, kome smo na forumu bili naklonjeni. zivot je komplikovan, igra ima mnogo stepeni slobode, ko god da zakuvava iz sopstvenih interesa slozenost situacije ga gotovo neminovno pregazi. redukcije o americkoj krivici valjaju za film. odgovornosti, ok, ali ostalo je palamudjenje post festum, a za takve stvari imamo i domace primjere koje bolje poznajemo. tj, jel ta vasa amerika znala da ce da proizvede ovakav isis, i je li mogla da zna? Edited November 22, 2015 by morgana
dillinger Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) pa naravno da vlada haos, kao i u slucaju arapskog proljeca, kome smo na forumu bili naklonjeni. zivot je komplikovan, igra ima mnogo stepeni slobode, ko god da zakuvava iz sopstvenih interesa slozenost situacije ga gotovo neminovno pregazi. redukcije o americkoj krivici valjaju za film. odgovornosti, ok, ali ostalo je palamudjenje post festum, a za takve stvari imamo i domace primjere koje bolje poznajemo. tj, jel ta vasa amerika znala da ce da proizvede ovakav isis, i je li mogla da zna? I, jesmo li ponosni sada? Jesmo li ponosni na to što ideologiju pretpostavimo svemu drugome, bez obzira na posledice? Fundamentalistički takeover se dogodio u više država, a nije da ni tad niko nije upozoravao na takav ishod. Edited November 22, 2015 by dillinger
morgana Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) evo te opet sa istom greskom, rezonujes post festum, ali to znas i sam nego samo razigravas topik :D ne mislim, naravno, da nije moguce rezonovati o buducnosti, da ne bude nesporazuma, nego da je o neizvjesnim situacijama jako tesko predvidjati a da su one slobodne da se razvijaju Edited November 22, 2015 by morgana
harper lee Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 pa naravno da vlada haos, kao i u slucaju arapskog proljeca, kome smo na forumu bili naklonjeni. zivot je komplikovan, igra ima mnogo stepeni slobode, ko god da zakuvava iz sopstvenih interesa slozenost situacije ga gotovo neminovno pregazi. redukcije o americkoj krivici valjaju za film. odgovornosti, ok, ali ostalo je palamudjenje post festum, a za takve stvari imamo i domace primjere koje bolje poznajemo. tj, jel ta vasa amerika znala da ce da proizvede ovakav isis, i je li mogla da zna? Prvo, nismo svi bili naklonjeni. Drugo, naravno da su znali da je taj scenario itekako moguc.
dillinger Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Čekaj, u podršku demokratskim promenama bilo gde a naročito u arapskom svetu nije se išlo sa verom da će tim ljudima biti bolje za godinu, dve , deset...? Dakle mnogo smo veća govna nego što se mislilo
morgana Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) prvo, vecina jeste i to primjer cini smislenim drugo, mnogi scenariji su moguci a politike sa grade na njihovoj pretpostavljenoj vjerovatnoci u odnosu na cilj, a ne na samoj mogucnosti edit, dilinger, je li pitanje upuceno meni ili harperu? ja sam vjerovala u pozitivan ishod :D kao sto su, mislim, i mnogi cija vjera proizvodi politicke posljedice ... nismo na podrucju matematike da mozemo da stopostotno proracunavamo ishode. forumske diskusije iz nicega odu u tri pizde materine a kamoli dio svijeta sa xy politickih igraca. ko ima iluziju o savrsenoj kontrolabilnosti, taj ima problem koji je njegov problem. Edited November 22, 2015 by morgana
wall Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Sve to može i bez zvanične kontrole određene teritorije. Lepo je kad možeš da valjaš naftu za 2 miliona dnevno, ali još lakše je da neki istomišljenik valja svoju naftu i tebe tiho sponzoriše, a manje su šanse da ti padne bomba na glavu. Izvora regrutacije nikad nije manjkalo, ni vukojebina po kojima možeš da obučavaš regrute ili da se sklanjaš od rečenih bombi. Tolike terorističke organizacije su živele i radile manje-više neometano bez zvanične kontrole nad određenom teritorijom, sumanuta je fantazija da bi se ISIL raspao ako im taj element oduzmeš nekom masovnom ofanzivom. Vojni eksperti koji zagovaraju odlučnu blitzkrieg kampanju u "pobijem govna i gotova stvar" stilu sviraju penisu. Mislim da ne govorimo o nestajanju isisa tj terorizma nestankom teritorije.Ali mislim da je neupitno da bi im snaga i mogućnost delovanja bila znatno manja. Takođe mislim, da ih potcenjuješ. Imaju moć da zaključaju Brisel preko vikenda, "uvedu" vanredno stanje u Francuskoj, otkažu utakmicu u Nemačkoj... Misliš da bi to mogli bez države koju imaju?
Eraserhead Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Nadjoh ovo pre par dana. Verovatno i u ovome ima nekih uzroka naglog uspona ISISa. Deo ce pobeci za Evropu, a deo ce se radikalizovati.
Dr Arslanagić Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 Pitanje u anketi i naslov iznad se ne podudaraju.
harper lee Posted November 22, 2015 Posted November 22, 2015 (edited) Čekaj, u podršku demokratskim promenama bilo gde a naročito u arapskom svetu nije se išlo sa verom da će tim ljudima biti bolje za godinu, dve , deset...? Dakle mnogo smo veća govna nego što se mislilo Kad predmet bude podrska demokratskim promenama onda mozemo i da se delimo po tome sa koliko vere ko ulazi u tu podrsku. Do tada nam ostaje da razbijamo glavu sta cemo s posledicama "podrske demokratskim promenama" od Libije do Iraka. prvo, vecina jeste i to primjer cini smislenim drugo, mnogi scenariji su moguci a politike sa grade na njihovoj pretpostavljenoj vjerovatnoci u odnosu na cilj, a ne na samoj mogucnosti Pitala si da li je Amerika mogla znati za ovaj scenario i dobila si odgovor. Za mnogo manja ulaganja politickih resursa se rade detaljne projekcije svakog iole realnog scenarija i to rade ljudi iz vise oblasti koji se time bave kroz celu profesionalnu karijeru. Dok je Balkan bio aktuelan znam da su pojedina evropska ministarstva zaposljavala i po 70 ljudi u svojim direktorijatima za Balkan, a u tih 70 ljudi ne racunam one koji su angazovani po kratkorocnim ugovorima za tacno odredjene stvari. I pored toga se greske desavaju ali su posle Vijetnama i objavljivanja Washington Papers u SAD izuzetno retke. Na stranu sto je bio dovoljan zdrav razum da se pretpostavi da ce se religijski i etnicki duboko podeljena zemlja sa debelom istorijom sukoba i potpunim odsustvom iskustva u western-made demokratiji, koja je provela decenije pod tiranijom i ima u najmanju ruku upitno okruzenje, raspasti najstrasnije u toku onoga sto je zamisljeno kao tranzicioni period prema demokratiji. Pisali smo i ovde o tome, ne treba ne znam kakva analitika da bi se to zakljucilo. Edited November 22, 2015 by harper
Recommended Posts