Jump to content
IGNORED

Teroristički napad u Parizu

Nesh

Recommended Posts

Posted

Ta ludačka opsesija teritorijom koju drži ISIS meni je potpuno neshvatljiva. Kao da terorističke organizacije ne mogu da funkcionišu sasvim normalno bez teritorije - to što ova uopšte ima potrebu da simulira nekakve elemente državnosti ne znači da su joj oni neophodni da bi opstala i delovala.

• Replies 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• borris_

173

• wall

168

• Prospero

165

• Аврам Гојић

125

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

Pa ne mogu da funkcionišu "sasvim normalno" bez teritorije, to je potpuno drugačija situacija kad kontrolišeš poveći komad zemlje sa naftom i par ozbiljnijih gradova i par miliona stanovnika, i kad obitavaš u pojedinim zgradicama i rasturenim stanovima i kampovima.

Edited by Prospero
Posted

U, jaki generali. Bojim se jedino da nikog ozbiljnog u stvari ne interusuje da razjebava tu tvorevinu, u stvari počinjem da mislim da ta pojava odgovara ekipi koja je zaista može razjebati.

Ovakvi stavovi su druga strana novčića koji nam je inače poznat kao "ma to su amerikanci napravili, to ni ne postoji".

Posted

cek. mislis da ameri bas nemaju nikakve veze sa pravljenjem toga?

Posted

Ta ludačka opsesija teritorijom koju drži ISIS meni je potpuno neshvatljiva. Kao da terorističke organizacije ne mogu da funkcionišu sasvim normalno bez teritorije - to što ova uopšte ima potrebu da simulira nekakve elemente državnosti ne znači da su joj oni neophodni da bi opstala i delovala.

Osim finansiranja, logistiea, centara za obuku, izvora regrutacije, sigurnih utočišta.

Sasvim drugačije.

Posted

Replicirao sam na ovo:

Cela prica o kolonijalizmu u ovom kontekstu je deo "FB filozofije" koja se razvija preko saljivih slika koje mahom prave stupidne simplifikacije, lazne argumente ili nesmesne doskocice sa ciljem da atakuje paznja publike koja svemu posvecuje taman onoliko vremena koliko je potrebno da preskoluje sliku preko ekrana i ima isto toliki attention-span. Cija se vrednost meri brojen shareova i lajkova a ne time da li su bazirane na cinjenicama i logici. Tako imamo celu generaciju koja odrasta na laznim citatima i pogresnim mapama. Ovo su ubice i manijaci, koji, kao sto indy rece i u pravu je cak ni sa religijom na koju se pozivaju nemaju vremena, da li ce se vaditi na bogom dano pravo ili na "ugnjetavanje" samo zavisi od publike. To na kraju krajeva devalvira i samo legitimno pitanje kolonijalizma i njegovog nasledja.

Ne znam u kom kontekstu ljudi koji pominju kolonijalizam upotrebljavaju reč i verujem da mnogo njih papagajiše po društvenim mrežama ali mislim da možemo govoriti o kolonijalnim odnosima kada sagledamo preplet savremenog kapitalizma, militantnog islama kao alternative, davanja socijalnih pomoći, getoizacije po evropskim gradovima, evropske islamofobije i svega onog o čemu parcijalno prdimo deset godina unazad.

Posted

cek. mislis da ameri bas nemaju nikakve veze sa pravljenjem toga?

mislim da je nastanak isisa direktna posledica napada na irak 2003. 

Posted

mislim da je nastanak isisa direktna posledica napada na irak 2003.

A misliš da je razvoj prošao neopaženo ili da se nije dobro procenilo šta će nastati?
Posted (edited)

Ne znam u kom kontekstu ljudi koji pominju kolonijalizam upotrebljavaju reč i verujem da mnogo njih papagajiše po društvenim mrežama ali mislim da možemo govoriti o kolonijalnim odnosima kada sagledamo preplet savremenog kapitalizma, militantnog islama kao alternative, davanja socijalnih pomoći, getoizacije po evropskim gradovima, evropske islamofobije i svega onog o čemu parcijalno prdimo deset godina unazad.

Sve je to tako kad se skupe glavni faktori, ali kolonijalisticka zaostavstina jeste jedna od majki islamistickog terorizma. Francuska je mozda i najbolji primer za to, s obzirom da se ona ponosi svojom gradjanskom tradicijom - integracija muslimana, posebno iz severne Afrike, puna je faulova koji se sada vracaju kao bumerang.

@Wall: Nemojmo da precenjujemo neokons ansambl, koji je obicno dobacivao do novih naftnih talova pod plastom borbe za neohristijanizaciju sveta, a sve pod zezlom Dablabudaletine.

Edited by Yoda
Posted (edited)

Pa ne mogu da funkcionišu "sasvim normalno" bez teritorije, to je potpuno drugačija situacija kad kontrolišeš poveći komad zemlje sa naftom i par ozbiljnijih gradova i par miliona stanovnika, i kad obitavaš u pojedinim zgradicama i rasturenim stanovima i kampovima.

Da ne pričamo o simboličkom značaju, i da bez teritorije nema ni dosledne primene šerijata. Teritorija im obezbeđuje i veći priliv džihadista iz celog sveta. Na kraju krajeva, krajnji cilj Al Kaide je takođe bio kalifat samo je to pre 10ak godina izgledalo suludo, verovatno i sam bin Laden nije verovao da će kalifat i njegova deca doživeti

Edited by dillinger
Posted

@wall

Verovatno sve po malo plus ono još ponešto:

Zamislimo stambeni blok. I u tom stambenom bloku je neki psihopata rešio da zapali zgradu. Neko se tom psihopati pridružio jer očekuje da uzurpira komšijinu susednu terasu, a neko pak očekuje pare od osiguranja. I sad ta zgrada polako gori. 

U stambenom bloku se veća šta učiniti pa se orgnizuju sastanci kućnih saveta, pa predstavnika kućnih saveta, pa se odvojeno prilazi zgradi da se polije vodom, pa se ispostvalja da je neko kupio od psihopate nameštaj iz zgrade i tako dalje. 

E zato ISIS još postoji. Zato što je nus pojava svih trenutnih poznatih međunarodnih odnosa i načina kako se odnosi uspostavljaju. Rat u Siriji bi bio samo još jedan običan rat da nije njih. 

Onda prosečan čovek kaže, ma nema šanse, i oni su deo tih odnosa i to je samo nečiji alat za neke ciljeve. Ali ljudi i danas tripuju da je nastanak fašizma nečiji izum. Ni ovi islamofašisti nisu nastali u epruveti.

ISIS je nastao kao posledica i sasvim je moguće da i njegov nastanak duguje zahvalnost neki kasnijim pogrešnim procenama. Ali sve upućuje da je ISIS danas potpuno nezavisan od svih poznatih kanala i ono u čemu je zasada njihova najveća pobeda je što ratuju protiv zapada koristeći njegova sredstva. Znamo da nije niko njih uzeo da sponzoriše nego da oni valjaju naftu ispod cene i "kupuju" ostale zemlje. Oni su dop, ostali su džankiji. 

Posted

@wall

Verovatno sve po malo plus ono još ponešto:

Zamislimo stambeni blok. I u tom stambenom bloku je neki psihopata rešio da zapali zgradu. Neko se tom psihopati pridružio jer očekuje da uzurpira komšijinu susednu terasu, a neko pak očekuje pare od osiguranja. I sad ta zgrada polako gori. 

U stambenom bloku se veća šta učiniti pa se orgnizuju sastanci kućnih saveta, pa predstavnika kućnih saveta, pa se odvojeno prilazi zgradi da se polije vodom, pa se ispostvalja da je neko kupio od psihopate nameštaj iz zgrade i tako dalje. 

E zato ISIS još postoji. Zato što je nus pojava svih trenutnih poznatih međunarodnih odnosa i načina kako se odnosi uspostavljaju. Rat u Siriji bi bio samo još jedan običan rat da nije njih. 

Onda prosečan čovek kaže, ma nema šanse, i oni su deo tih odnosa i to je samo nečiji alat za neke ciljeve. Ali ljudi i danas tripuju da je nastanak fašizma nečiji izum. Ni ovi islamofašisti nisu nastali u epruveti.

ISIS je nastao kao posledica i sasvim je moguće da i njegov nastanak duguje zahvalnost neki kasnijim pogrešnim procenama. Ali sve upućuje da je ISIS danas potpuno nezavisan od svih poznatih kanala i ono u čemu je zasada njihova najveća pobeda je što ratuju protiv zapada koristeći njegova sredstva. Znamo da nije niko njih uzeo da sponzoriše nego da oni valjaju naftu ispod cene i "kupuju" ostale zemlje. Oni su dop, ostali su džankiji.

Jesam glup ali imam dobru dušu, nisi morao baš ovako slikovito. :D

Malo je teško prihvatiti da je isis nusprodukt, mislim ako jeste šta je onda produkt?

Posted (edited)

Nije ti lose ovo, Mekejbe, ali realno je Zapad strasno odgovoran za nastanak ISIS-a, posebno Ameri, jer se zarad ostvarivanja svojih ciljeva odavno zajebavaju sa radikalnim sunitskim islamom, guraju ga i podsticu takticki gde god im to odgovara i to traje decenijama, bez prestanka. Naravno da su i drugi odgovorni, ali je odgovornost Zapada za nastanak ovog cuda najveca.

Sve je to fino sto je ISIS bombardovan vec dve godine, ali je Asad za Zapad bio najvece zlo u Siriji. Do Pariza.

Edited by Yoda
Posted (edited)

Nije ti lose ovo, Mekejbe, ali realno je Zapad strasno odgovoran za nastanak ISIS-a, posebno Ameri, jer se zarad ostvarivanja svojih ciljeva odavno zajebavaju sa radikalnim sunitskim islamom, guraju ga i podsticu takticki gde god im to odgovara i to traje decenijama, bez prestanka. Naravno da su i drugi odgovorni, ali je odgovornost Zapada za nastanak ovog cuda najveca.

Sve je to fino sto je ISIS bombardovan vec dve godine, ali je Asad za Zapad bio najvece zlo u Siriji. Do Pariza.

Upravo tako izgleda. Edited by wall
Posted (edited)

Ma ja se slažem da je odgovornost zapada najveća. To apsolutno stoji. U krajnjoj liniji, ko drugi ima odgovornost nego najjači igrač na BI? Samo tvrdim da nema neke smislene agende ili koncepta iza nastanka i razvoja ISISa.

@wall

Ma meni samom je lakše da tako pišem i da izrazim misao. :)

Nego, produkt je okupacija Iraka. Nusprodukt je neprirodna koalicija baatista i salafista. 

Edited by McCabe
  • Create New...