Ryan Franco Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 za lišavanje teritorijie potrebna je mukotrpna kopnena intervencija praćena ogromnim gubicima. da vidim koja država je spremna da im izađe na crtu. a opet, kopnena ofanziva je ono što žele. možda je strategija čekanja i bolje rešenje. od svega mi je najstrašnija sudbina naroda pod isisom. ali urpavo ta kopnena ofanziva je njihova jedina šansa.
Ryan Franco Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 Absolutely everyone suddenly an expert on how to defeat ISIS :D
Аврам Гојић Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 ? Nikakva dublja misao, nisam ja toliko pametan. Jednostavno, sada rade upravo to sto predlazes, pogotovo Rusi koji gadjaju konvoje sa gorivom. Za par meseci bice jasno da li je to dalo rezultat ili ce se jednostavno ukopati i promeniti modus operandi.
Godfrey Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 :0.6: lepo od tebe. možda si mogao da predložiš i da odmah bacimo atomsku bombu ili desetak njih, a posle toga da ih pitamo za zdravlje i namere Paaa, u pravu si..čovek je malo preterao.. Ali razmisli još jednom..fino bi bilo
Miralem Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 a opet, kopnena ofanziva je ono što žele. možda je strategija čekanja i bolje rešenje. cekaj, mislis da ce se u nekom momentu smoriti i otici? cini mi se da smo dovoljno cekali na to i nije se desilo. naprotiv.
Eraserhead Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 Sad vise nema resenja osim da se upadne i rasturi ta kvazi-drzava, pa makar svi odatle otisli sa vrecom bombi svuda po svetu. Ideja da se sa tom gomilom fanatika moze nesto postici pregovorima i nekom dugom i sistematskom demokratizacijom je i suluda i opasna, sve sto ce se postici je da ce se jednoj nasilnoj grupi ljudi i njihovoj sumanutoj ideologiji obezbediti drzavna logistika. Sto je otprilike hiljadu puta opasnije od terorista globtrotera. To su potencijalni kandidati za demokratizaciju taman koliko i neonacisticke grupe po Evropi. Partnere treba traziti okolo, pa makar zbog nekih od njih i zapusiti osetljivi demokratski nosic zbog prirode njhove vladavine, pod uslovom da su dovoljno sekularni. Napravljena je serija katastrofalnih gresaka unistavanjem Iraka i sad tu vise nema dovoljno dobrih resenja. ali je svakako najgore dozvoliti toj nakazi od "drzave" da zivi. Mislim da bilo kakva vrsta mira sa njima ne postoji kao opcija. Ono sto ce biti izazov jeste eliminisati korene tog zla koji se kriju u radikalnom tumacenju islama. I sa ovom promenom kursa id prema teroristickim akcijama prem rusiji i zapadu to ce ostati veci problem od samog vojnog poraza te tvorevine. Onaj odlicno clnak od pre pr meseci definise kalifat kao entitet koji ceka "snage rima" da ih porazi na svojoj teritoriji. To se sada promenilo i ID je "evoluirala" (u nedoatatku bolje reci) u organizaciju koja svoju agendu sprovodi svida po svetu. Neko je pomenuo da bombardovanje od strane "nevernika" ne moze biti konacno resenje i aa time bih se slozio. Ono nemoze biti celokupno resenje i potrebno je islamski( sunitski) svet povuce svoj deo tereta ibude deo te koalicije ako nikako drugacije onda kroz nudjenje alternative na ideoloskom nivou. Bice ovo veci problem nego sto mi mislimo, na zalost.
Miralem Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 Nikakva dublja misao, nisam ja toliko pametan. Jednostavno, sada rade upravo to sto predlazes, pogotovo Rusi koji gadjaju konvoje sa gorivom. Za par meseci bice jasno da li je to dalo rezultat ili ce se jednostavno ukopati i promeniti modus operandi. ama ja sam pricao o kopnenoj intervenciji, drugacije se ne mogu lisiti teritorije. za sada nema naznaka da ce se ona i desiti. sto se "kampanje" iz vazduha tice, svi znamo koliko je (ne)efikasna.
Ryan Franco Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 (edited) @preprošli miralem da. čitav narativ isisa se zasniva na famoznom duelu s krstašima u dabiku. odlaganje tog duela je kontra onoga što se propoveda. neko je danas kačio vesti (bloomberg valjda) da je pala evakuacija miri i markoa iz rake. znači, možda će precizno peglanje uz dobar obaveštajni rad dati efekta. mislim da je opkoljavanje isisa i presecajne trgovisnkih ruta najmanji problem. verovatno se ne još uvek dešava zbog novca, birokratije i međunarodne politike. ulazak dublje u teritoriju i borbe od sela do sela u već druga stvar. a pitanje svih pitanja je kako zaštititi živalj koji će islamofašisti 101% upotrebiti kao taoce. podsećam da u ovom trenutku isis još nije proglasio opštu mobilizaciju. Edited November 19, 2015 by McCabe
Аврам Гојић Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 ama ja sam pricao o kopnenoj intervenciji, drugacije se ne mogu lisiti teritorije. za sada nema naznaka da ce se ona i desiti. sto se "kampanje" iz vazduha tice, svi znamo koliko je (ne)efikasna. A, pa to je mrka kapa. Jedino da napadnu Ameriku kao 9/11.
marv Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 za lišavanje teritorijie potrebna je mukotrpna kopnena intervencija praćena ogromnim gubicima. da vidim koja država je spremna da im izađe na crtu. nije normalno koliko se precenjuje isis, kakvi ogromni gubici, neka ozbiljna intervencija pali bi oni za nekoliko dana
FERNOUX H Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 osnovna greska je bila to sto su svi pokusavali da iskoriste id za neke svoje ciljeve (npr rusenje asada ili sjebavanje kurda) i potcenili ih. id je cisto zlo, sa kojim se ne moze pregovarati i dogovarati. zatucaniji su od saudija, ludji od gadafija i vise zli od idi amina. jedino resenje je sjebati im infrastrukturu i lisiti ih teritorije. samim tim ce ostati bez dobrog dela finansija i kampova za obuku i ispiranje mozga. ogroman deo kretena ce se jednostavno razbezati i pokusati da se vrati u normalan zivot, neki ce nastaviti gerilsku borbu neko vreme, neki se raznositi po evropi... ali to je cena koja se mora platiti. u suprotnom ce broj zrtava biti stostruko veci, i to u evropi. dakle tamo gde su te zrtve bitne. +1 za lišavanje teritorijie potrebna je mukotrpna kopnena intervencija praćena ogromnim gubicima. da vidim koja država je spremna da im izađe na crtu. +1
Gandalf Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 nije normalno koliko se precenjuje isis, kakvi ogromni gubici, neka ozbiljna intervencija pali bi oni za nekoliko dana
Аврам Гојић Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 nije normalno koliko se precenjuje isis, kakvi ogromni gubici, neka ozbiljna intervencija pali bi oni za nekoliko dana Da, rat bi sigurno bio gotov do Bozica. Sta moze da podje naopako u napadu na gerilsku vojsku koja je duboko embedovana u civilnu teritoriju.
Godfrey Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 Daj ne zanosite se, kakva kopnena intervencija.. Jedino je moguće u slučaju neke baš široke koalicije. Iskrene koalicije.
Аврам Гојић Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 Daj ne zanosite se, kakva kopnena intervencija.. Jedino je moguće u slučaju neke baš široke koalicije. Iskrene koalicije. Pa ne mislim da iko ovde veruje da je takva intervencija politicki moguca. U najmanju ruku nemoguca je do izbora u SAD.
Recommended Posts