Jump to content
IGNORED

Split topica o novostima iz sveta automobilizma - da li nas dizeli stvarno truju?


Прслин

Recommended Posts

If a major financial services company's estimate is accurate, Volkswagen's TDI diesel emissions scandal could cost the automaker up to $86 billion.

 

Credit Suisse has advised investors that other estimates aren't adequately taking into consideration secondary costs and cascading fallout from the scandal, according to CNNMoney. "The market does not appear to be discounting negative knock-on effects," wrote Credit Suisse analysts in a report sent to clients, according to CNNMoney.

 

Credit Suisse confirmed the numbers in CNNMoney's report but declined to furnish the investor note to CNET. "We are restricting this to clients for now," said spokesperson Sofia Rehman.

Link to comment

Ovo zaista zaslužuje posebnu temu. Kako je počelo?

 

 

 

 

SAD: VW uhvaćen u prevari, moguća kazna 18 milijardi $

Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola miliona vozila na tržištu SAD. EPA navodi da je Volkwagen u svoja vozila instalirao uređaj koji značajno smanjuje emisije azotnih oksida, ali samo u slučaju kada je automobil podvrgnut strogim testovima koji služe za merenje tih emisija.

"Vozila su opremljena softverom koji isključuje kontrolu emisije u uobičajenim uslovima vožnje, a uključuje ga kada automobil prolazi testove emisije", otkriva EPA.

Ta agencija navodi da je softverski uređaj za lažiranje emisije ugrađen u 482.000 automobila marki Audi i Volkswagen koji su proizvedeni od 2009. do 2015. godine.

U pitanju su putnička vozila pogonjena četvorocilindarskim dizel motorima, a uglavnom je reč o modelima Jetta, Beetle, Golf, Passat i Audi A3.

Zahvaljujući softverskoj prevari, vozila mogu da proizvedu i do 40 puta više štetnih gasova nego što je dozvoljeno, što predstavlja opasnost po javno zdravlje, navodi EPA.

 

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2015&mm=09&nav_id=1041583

 

VW priznao prevaru:

 

 

Nakon skandala sa prikrivanjem stvarnih nivoa zagađenja dizel motora u Americi, oglasio se i prvi čovek Volkswagena, Martin Vinterkorn. Vinterkorn je saopštio da lično veoma žali što je kompanija na ovaj način izneverila poverenja kupaca i javnosti. On je dodao da će VW pokrenuti istragu i obećao da će kompanija \"učiniti sve što je neophodno kako bi ispravila nanetu štetu\".

Podsećamo, američka Agencija za zaštitiu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola miliona vozila na tržištu SAD. Reč je o četvorocilindarskim, 2.0 litatrskim TDI jedinicama koje su ugrađivane u modele Volkswagena i Audija na američkom tržištu u poslednjih 6 godina.



Ironično, ovi motori reklamirani su na sajtu proizvođača kao \"čisti\" dizelaši (clean diesel), a EPA tvrdi da zahvaljujući softverskoj prevari vozila u stvarnosti emituju 10 do 40 puta više štetnih gasova (azotnih oksida) nego što je dozvoljeno. Volkswagen je odmah obustavio prodaju vozila sa problematičnim motorima u Sjedinjenim Državama, a suočen je i sa velikom novčanom kaznom koja maksimalno može da iznosi 37.500 dolara po automobilu (do sada je u SAD prodato oko 482.000 vozila ...

http://www.automobili.rs/vesti-automobili/vw-priznao-krivicu-obustavljena-prodaja-u-sad/

Link to comment

Čuju se glasovi da su varali još neki proizvođači, a ceo skandal se polako prenosi i na Evropu. Da li su zaista dizeli zapravo veliki zagađivači i kakva je budućnost ovih motora u automobilima? :unsure:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...