Jump to content
IGNORED

Sean & Zander (Palm Springs, California / St. Louis, Missouri)


bad music for bad people

Recommended Posts

Nedelja, 18. oktobar | 21:00 @ Peron (Braće Krsmanović 12)

 

Sean%20Wheeler%20amp%20Zander%20Schloss%

 

 

Sean Wheeler & Zander Schloss

amerikana po formuli panka i pustinje
 
Sean Wheeler (Šon Viler) jedno je od zaštitnih lica po dobru i zlu poznatog Salton Sea-a, greškom napravljenog, ogromnog i umirućeg veštačkog jezera u sred kalifornijske pustinje. Njegov glas bi se najbolje mogao opisati kao prozvukli, pustinjski blues vibrato velikog raspona, do skoro najčešće korišćen u punk, desert rock i psychobilly vodama. Kako je sredina iz koje je potekao neraskidiva od njegove pojave i vokala, on unosi dašak vreline, propasti i ekscentričnosti u svaki muzički projekat u kome učestvuje: od matičnog punk'n'roll benda Throw Rag, sporednih projekata Sun Trash i Charley Horse, do brojnih saradnji. Baš kao pustinjski pesak, Šon je uvek u pokretu.
 
Zander Schloss (Zender Šlos) je svestrani instrumentalista, kao basista veteran kalifornijske pank i hardkor pank scene. Višedecenijski je član legendarnih The Circle Jerks. Svirao je sa Joe Strummer-om na četiri ploče, sarađivao i sa The Weirdos, Mike Wattom, Scott Weilandom, Die' Hunns i drugima. Entuzijasta je nezavisnog filma, pa se pojavio u desetak naslova nezavisne američke produkcije (debitujući u „Repo Man“) i komponovao je muziku za mnoge kultne filmove. 
 
Viler i Šlos se upoznaju na zajedničkoj turneji Circle Jerks i Throw Rag. Nedugo potom, Šon se obraća Zenderu povodom saradnje na solo projektu. Posle par proba zadivljeni su koliko im je lako i prirodno da zajedno pišu pesme. Tako su se pravi muzičari našli u pravom trenutku. Njihov duo za obojicu postaje glavni fokus njihove umnožene kreativnosti. 
 
Uprkos onome što bi očekivali zbog glasnih pank biografija, Šon i Zender vratili su se muzici korena; tišoj, ali jednako snažnoj. Skladna mešavina folka, bluza, gospela, stare škole kantrija i western swinga. Amerikana protkana i crnom i belom Amerikom, zvuk koji spaja i stapa prostranstva jugozapadnih pustinja i jugoistočnih močvara.
 
Međutim, koreniti zaokret ne znači i gubitak pank duha. Njihovi scenski nastupi su nepredvidljivi, mimični i razigrani, prožeti humorom i komičnim tongue-in-cheek izjavama. Dok Šlos savršeno drži energiju i emociju žicama, Viler se bezrezervno glasom i telom unosi u pesme – uvek do znoja, a ponekad čak i do suza. Iskusni i vešti sa vokalima, instrumentima, melodijama, ali i sa šarmom, Šon i Zender su u stanju da naprave pesme koje poseduju neposrednost i prijemčivost folka, prodornost panka i osećajnost amerikane. 
 
Prvenac „Walk Thee Invisible“, izašao je 2011. godine. Prošle, 2014. godine izašao je  drugi i aktuelni „Other Desert Cities“. Za razliku od debija, koji krase jednostavnije forme više u maniru tradicionalnih stilova, „Other Desert Cities“ je slobodniji u aranžmanima i po melodijama više „vuče“ na savremenu amerikanu i alt-kantri. A sve uvek uz pečat pustinje.
 
Od prvog trenutka živi nastupi su veliki, a možda i ključni deo njihove karijere. Osim jako brojnih samostalnih i festivalskih koncerata, nastupali su i kao predgrupa za The Pogues, Masters of Reality, Flogging Molly i čuvene X (Eks). 
Prošle godine, kvalitete dvojca prepoznao je i Mark Lanegan, pa su mu bili podrška tokom prvog dela „Phantom Radio“ turneje (što nažalost nije uključivalo i njen balkanski deo). 
 
Sean Wheeler i Zander Schloss su i spadala i gospoda, i tradicionalisti i anarhisti, i lakrdijaši i emotivci. Neozbiljni u plesovima i šalama, ali itekako ozbiljni u izvođenju i posvećenosti muzici, u poštovanju prema publici i energiji koju joj poklanjaju. Opojni koktel suprotnosti čini da sa njihovih koncerata zadovoljni odlaze i nepopravljivi pankeri i ozbiljni ljubitelji „ozbiljne“ amerikane, kao i svi oni između.
 
Ovu tvrdnju beogradska publika će imati priliku da proveri u klubu Peron – Savamala, 18. oktobra u 21h. 
 

Karte u pretprodaji @ Pinball Wizard Records – 700 din, na ulazu 1000 din.

 

 

http://www.seanandzander.com/

https://www.facebook.com/SeanWheelerandZanderSchloss

https://en.wikipedia.org/wiki/Zander_Schloss

http://coachellavalleyweekly.com/the-evolution-of-sean-wheeler-zander-schloss/

http://www.badmusicforbadpeople.com/2015/09/sean-zander-palm-springs-california-st-louis-missouri/

Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...