Jump to content
IGNORED

Trump this!

Њујоркер

Trump this!  

68 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

A sto se slobodne trgovine i poslova tice, videti najnoviji The Economist i citirane clanke D. Autora i Acemoglua.

Odlican pregled.

David Autor of MIT, David Dorn of the University of Zurich and Gordon Hanson of the University of California, San Diego, provide convincing evidence that workers in the rich world suffered much more from the rise of China than economists thought was possible. In their most recent paper*, published in January, they write that sudden exposure to foreign competition can depress wages and employment for at least a decade.

http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21690073-globalisation-can-make-everyone-better-does-not-mean-it-will-trade

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Eraserhead

649

• Budja

616

• Weenie Pooh

576

• 3opge

342

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Svaka vama (lično) čast, ali zašto ovde tako dominiraju ekonomisti (i srodne branše, finansije, etc.) :P Rizikujući da zvučim predvidljivo, gledanje na stvari iz ugla ekonomske ili finansijske struke nije i jedino moguće i jedino ispravno, a svakako ne dovoljno (c/o Eraser).

Posted

Svaka vama (lično) čast, ali zašto ovde tako dominiraju ekonomisti (i srodne branše, finansije, etc.) :P Rizikujući da zvučim predvidljivo, gledanje na stvari iz ugla ekonomske ili finansijske struke nije i jedino moguće i jedino ispravno, a svakako ne dovoljno (c/o Eraser).

Svakako da se drustvena pitanja ne mogu gledati samo iz tog ugla.

Ali ako se postavi pitanje odnosa slobodne trgovine i zaposlenosti da li mislis da ce sociolozi, pravnici ili filozofi da imaju bolji odgovor?

Meni je postalo pomalo zamorno to boksovanje drustvenjaka sa ekonomistima gde se znanje drustvenjaka o ekonomiji svodi na citanje blogova i analiticara, anecdotal evidence (nisu predvideli krizu!) i dijagonalno citanje Econ 101.

Kao kad bih ja misljenje o politickim naukama formirano na osnovu intervjua Dragomira Andjelkovica ili Branka Raduna.

Najnovji na toj listi je istoricar.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/feb/05/economics-global-crash-human-behaviour

Posted

Evo starine.

Ron Paul: Ted Cruz is no libertarian

Now that Rand Paul is out of the race for the White House his father Ron Paul, who ran in 2008 and 2012, isn't impressed by Ted Cruz's attempts to pick up the "free market" libertarian banner.

“You take a guy like Cruz, people are liking the Cruz — they think he’s for the free market, and [in reality] he’s owned by Goldman Sachs. I mean, he and Hillary have more in common than we would have with either Cruz or Trump or any of them so I just don’t think there is much picking,” Paul said of the Texas senator on Fox Business’ “Varney & Company" on Friday.

Surprisingly, the elder Paul seemed more attracted to the views of Vermont Sen. Bernie Sanders, who is giving Hillary Clinton a run for her money in the Democratic primary.

“On occasion, Bernie comes up with libertarian views when he talks about taking away the cronyism on Wall Street, so in essence he’s right, and occasionally he voted against war,” the former Texas congressman said when asked if there was a candidate who was truly for the free market.

"It's hard to find anybody -- since Rand is out of it -- anybody that would take a libertarian position, hardcore libertarian position on privacy, on the war issue and on economic policy," Paul added.

“So I always say: You can search for a long time, but you’re not gonna find anybody in the Republican or Democratic primary that even comes slightly close to ever being able to claim themselves a libertarian,” he concluded.

Posted

u pravu je ginekolog. doduse, mogao je slobodno i juniora da izostavi.... ako gledamo kampanju. ne znam, mozda za vreme bozicne vecere u lake jaksonu - zvuci kao rothbard licno.

Posted

Prvi put detaljno gledam GOP debatu.

Na skali licne odvratnosti mi vode Rubio, Kruz i Kristi.

Tramp je klasican buli, ali znas na cemu si sa njim.

Kruz i Rubio, to su oni najgori sleazy karakteri koji se smeskaju, sve cool, kulturni, a onda ti zabiju iza ledja. 

Na skali likeability najbolje se kotiraju Kasich i Bush.

Posted (edited)

Prvi put detaljno gledam GOP debatu.

Na skali licne odvratnosti mi vode Rubio, Kruz i Kristi.

Tramp je klasican buli, ali znas na cemu si sa njim.

Kruz i Rubio, to su oni najgori sleazy karakteri koji se smeskaju, sve cool, kulturni, a onda ti zabiju iza ledja. 

Na skali likeability najbolje se kotiraju Kasich i Bush.

"U Srbiji se uspeh ne prasta."  :D

Edited by Eraserhead
Posted

Kruz je opasan psihopata i bibliot zajedno sa svojom zenom Hajdi o kojoj prica kako je posle saobracajne nesrece nastavila put i sela na avion ne primetivsi da je slomila kost i imala potres mozga. ovo je bila ilustracija kako se radi o jednoj "jakoj zeni".

ovo dvoje se upoznalo i sparilo radeci na kampanji najveceg idiota koji je ikada bio predsednik Amerike, Busha.

Posted

Au Rubio je baš ispao kao ne baš bistar klinac koji je jedva dočekao da pokaže kako je nabiflao par rečenica, baš je jadno zvučalo ono ponavljanje naučenog teksta o Obami

Posted

Uopste nisam siguran da su IB najopasniji deo toga. Za Goldman ili JP Morgan su svi culi i oni su stalno pod okom javnosti dok za Renaissance i Mercera je malo ko cuo iako je jedan od najvecih donatora. Zato je meni cela ta prica jedan marketinski politicki trik za javnost kojoj se obecava pravda i igra na podeli izmedju "bogatih i siromasnih". Ja ne volim tu podelu i mislim da je WS vazan deo US i globalne ekonomije a politicari treba da preumu odgovornost za funkcionisanje sistema. Politika u USA je, kao i svugde uostalom, skup uticaja raznih, samo je ovde to formalizovano kroz lobi grupe. 

Imaj na umu da je Citizens united upravo hteo da prikaze film protiv Hillary Clinton kada je bio sprecen i kada je usledila odluka ustavnog suda da se dozvoli neograniceno korporativno i sindikalno (od cega korist ima Bernie) trosenje na kampanje. Iako se Hillary ovde opisuje kao deo "establismenta".

Odvojeno pitanje koje mi je interesantno jeste da Bernie stalno govori o stetnosti sporazuma o slobodnoj trgovini jer poslovi odlaze iz Amerike. Medjutim, nezaposlenost je danas na 4.9% sto je jedan od najnizih nivoa do sada. Jos jedan problem sa tom logikom je pitanje da li bi radnici kada obuku svoje odelo potrosaca bili spremni da placaju za iPhone onoliko koliko bi kostao kada bi bio pravljen u USA i sa USA platama. KOliko mu god bili dobri nastupi, a jesu dobri i covek zvuci iskreno, on ima dosta toga sto zahteva dodatno obrazlozenje, posebno u ekonomiji. Sto se tice spoljne politike, treba da se vise njom bavi jer je to oblast u kojoj se stice utisak da je iza Hillary.

Šta se u SAD klasifikuje kao nezaposlena osoba u 2016. godini? Pre nekoliko godina sam čitao i mislim da je onda bilo da su to samo oni koji su u nekom vremenskom periodu aktivno tražili zaposlenje. To nije ukupan broj radno sposobnog stanovništva bez posla. 

Posted

Super su ove feministkinje.

Gloria Steinem, one of the most famous spokeswomen of the feminist movement, took the sentiment a step further on Friday in an interview with the talk show host Bill Maher. Explaining how women tend to become more active in politics as they become older, she suggested younger women were just backing Mr. Sanders so that they could meet young men.

“When you’re young, you’re thinking, ‘Where are the boys? The boys are with Bernie,’ ” Ms. Steinem said.

Posted

Šta se u SAD klasifikuje kao nezaposlena osoba u 2016. godini? Pre nekoliko godina sam čitao i mislim da je onda bilo da su to samo oni koji su u nekom vremenskom periodu aktivno tražili zaposlenje. To nije ukupan broj radno sposobnog stanovništva bez posla. 

Upravo to.

Ne racunaju se oni koji ni ne traze posao, kao ni oni koji gulindzaju part tajm minimalce... Prvi ni ne postoje statisticki, a drugi su zajedno u koloni za fultajmerima da statistiku (jos) lepse prikazu. Plus ima zajebancija sa "pretpostavljenim" poslovima. Naime, statisticari unapred pretpostave da se za odredjeni period, kavrtal/godinu/stajaznam u USA "stvori" x radnih mesta. Naknadno, kada taj vremenski period istekne (kvartal/godina/stajaznam) statisticari izbroje koliko je zapravo bilo napravljeno poslova, recimo y. Pa ako su oni pretpostavili da je x>y, a uvek tako rade, onda za veci deo tog perioda statistika pokazuje laznu sliku stanja ekonomije.

Zato i broj nezaposlenih nije nekih 4-5% kako statistika pokazuje, vec stvarno oko 14%.

Posted

Da, tako i kod nas partitmere racunaju u zaposlene.

Ne znam kako je u Evropi.

I nije mi jasno zasto nema ponderisanja pa da imamo dve vrste statistike - 0/1, nezaposlen/zaposlen i sa nekim ponderima da se dobije full-time equivalent zaposleni.

• Create New...