ObiW Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 Sa druge strane, svuda se prihvata USD u prodavnicama bez ikakvih pitanja i to po kursu 1:1 bez obzira na aktuelni realni kurs, sto je neka vrsta nezvanicnog poreza na lenjost koji placaju turisti iz SAD kojima je mrsko otici do banke ili menjacnice da promene valutu... Hotel u kome odsedam je na vrhuncu rasta kanadskog dolara, kada je kanadski bio jacio jedno 2-3 centa, na na recepciji stavio obavestenje da se za 1 americki dobija 0.92 kanadska dolara. To su skinuli nedavno, kada je odnos otisao na 1:1.25. .
hazard Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 Parental leave u USA ne postoji, dok je u Kanadi koliko...6 meseci? Za neke stvari i za bolji kvalitet života vredi placati veći porez. Parental leave je u Kanadi 6 nedelja, u smislu da je to period tokom kog ti firma u kojoj si zaposlen placa punu platu. To ne znam da li je zakon ili praksa firmi ili neki benefit koji su izboksovali sindikati, ali je tako. Pritom, vecina ljudi ce tome dodati svoj (placeni) godisnji odmor za tu godinu. Posle toga se ide na unemployment insurance (UI), isto kao kada se ostane bez posla - uz razliku da nisi ostao bez posla, po zakonu je tvoja pozicija u firmi zamrznuta i poslodavac ima obavezu da te nakon porodiljskog vrati na istu poziciju na poslu uz istu platu kao sto si imao pre toga. Koliko dugo mozes da sedis na UI zavisi od toga koliko si dugo radio (jer se UI odbija od plate), minimum je 17 nedelja a maksimum 52 (tj. godinu dana). UI nije na istom nivou kao plata, dobija se 55% od plate (za siromasnije tj. one sa niskim platama moze da se ide do 80% plate), s tim sto je maksimum oko $500 nedeljno (bruto). U sustini ako si radio recimo 5 godina dobijas tih godinu dana odsustva sigurno.
ObiW Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 Parental leave je u Kanadi 6 nedelja, u smislu da je to period tokom kog ti firma u kojoj si zaposlen placa punu platu. To ne znam da li je zakon ili praksa firmi ili neki benefit koji su izboksovali sindikati, ali je tako. Pritom, vecina ljudi ce tome dodati svoj (placeni) godisnji odmor za tu godinu. Posle toga se ide na unemployment insurance (UI), isto kao kada se ostane bez posla - uz razliku da nisi ostao bez posla, po zakonu je tvoja pozicija u firmi zamrznuta i poslodavac ima obavezu da te nakon porodiljskog vrati na istu poziciju na poslu uz istu platu kao sto si imao pre toga. . Pravo na porodiljsko i na IU u vezi porodiljskog imaju oba roditelja.
hazard Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 Hm, ispada da je pad cene nafte pogodio Kanadu kao Venecuelu i Saudisjku Arabiju. Znas sta je odnos CAN:USA dolara 1:1 tada pokazao? Da je sve, ali bas sve skuplje u Kanadi nego u Americi. Kola koja se sklope i prodaju u Kanadi su skuplja nego kad se prevezu preko granice i prodaju u Americi. Labat pivo koje se pravi u Kanadi je skuplje nego u Americi. Benzin, koji se dobija iz kanadske nafte je ove nedelje u proseku 90 americkih centi po litru u Kanadi: http://www.globalpetrolprices.com/Canada/gasoline_prices/ a 66 centi po litru u Americi. http://www.globalpetrolprices.com/USA/gasoline_prices/ Cak su i knjige - ej knjige - bile 20% skuplje u Kanadi nego u Americi kada je odnos bio 1:1. Pricamo o zemljama koje su jedna pored druge, ne pricamo o zemlji preko sedam mora kao sto je Australija ili Novi Zeland. Moj zakljucak je da vas sisaju kao ovce sa porezima i da je zato... Pa naravno da kada je kurs skocio u relativnom kratkom periodu sa 70 i nesto centi na 1:1 da je odjedanput Amerikancu u Kanadi bilo sve skuplje Kao sto rece Radoye, nije sve do poreza, vec do kvazi-monopola, narocito kada je benzin u pitanju, o tome se svi zale. Nije cudno da u zemlji od 300 miliona postoji jaca trzisna konkurencija nego u zemlji od 30 miliona. E sad, sto ja smatram da je visoka cena benzina odlicna disciplinska mera i da to ne da je potaman, nego da bi bilo bolje da je benzin jos jedno 30% skuplji, to je druga stvar I da kanadski dolar prilicno pouzdano ide gore-dole sa cenama nafte bar u poslednjih 15 godina, shvatiti to je kao otkriti rupu na saksiji. Btw, 1:1 odnos jeste bio pojeftinio raznorazne uvozne proizvode kada se to desilo, bila su jeftinija kola, elektronika, tako to. A ti izostavio dve bitne stavke. Prva je da u americkim drzavama koje nemaju republicke poreze na dohodak (ima ih nekoliko), kada obracunavas savezni porez imas nesto slicno tax sales creditu koji odbijas od poreza To se radi zato sto poreski obveznici u ostalim drzavama mogu da odbiju republicki porez od saveznog poreza na dohodak a posto oni koji zive u drzavama koje to nemaju ne mogu, umesto toga imaju neku vrstu sales tax credita. Svi, ne samo oni sa niskim dohotkom. Ovo inace ni mnogi Amerikanci ne znaju a ni ja mnogo ne znam o tome, ali zna moj CPA. Drugo sto si izostavio je da svi, bez obzira gde zive i koliko zaradjuju imaju personal tax exemtpion, koji je za jednu osobu ove godine preko 6 hiljada dolara. To se odbija od zarade, pa neko ko zaradi 15 hiljada godisnje (minimalac) ustvari placa 10% na nesto manje od 9 hiljada dolara, ne na 15 hiljada. Sve je to OK, ne sporim, bio sam siguran da i u Americi postoji neka vrsta sales tax kredita (mada po ovome sto si ti opisao kanadski sales tax credit je sveobuhvatniji jer se odnosi na federalni sales tax i dobijaju ga svi u Kanadi bez obzira u kojoj su provinciji), poenta je da postojanje takvih stvari onda iskljucuje uticaj sales tax-a, koji si ti prvi uneo u pricu. Ako osobe na minimalcu s obe strane granice dobiju sales tax refund, onda je razlika u tim porezima s ove i one strane irelevantna za nasu malu diskusiju. Takodje, znam da SAD ima personal tax exemption, ali ima i Kanada (mislio si da nema?). Za kanadski federalni porez exemption je nesto preko 11 hiljada dolara godisnje, za provincijske poreze je drugaciji u svakoj provinciji, u Ontariju je oko 9700$. Dakle u Ontariju neko ko zaradi C$24,960 (12 dolara na sat 40 sati nedeljno 52 nedelje u godini) placa federalni porez na nesto malo vise od pola te sume i provincijski porez (koji je 5%) na oko 15k$ te sume. Ovo, btw, ne ukljucuje taj tax credit koji koji se dobija za GST ako imas tako nizak prihod, niti ukljucuje raznorazne druge stvari koje mozes da odbijes od poreza (npr. mesecnu kartu za javni prevoz, ako imas dete, suprugu koja ne radi ili zaradjuje jako malo jer ne radi full-time, raznorazne druge troskove itd.), tako da mnogi koji rade za minimalac a od toga treba zapravo da zive (tj. nisu klinci koji rade za dzeparac) na kraju ne plate nikakav porez, tj. sve im se vrati. Sve je to tako dok ne uzmes u obzir (1) da je Kanada skuplja i (2) detalje kako radi americki porezni sistem a kako kanadski. Secas se kad je Romni pre 3 godine rekao da 47% ne placa porez zbog raznih tax credita? Nije on tu cenu skroz izmislio. Zapravo, to sam uzeo u obzir :P rekao sam PPP minimalac, dakle purchasing power parity. Ako je kanadski PPP minimalac veci od americkog PPP minimalca (oba izrazena u PPP americkim dolarima), to znaci da u Kanadi mozes vise stvari da kupis za kanadski minimalac nego u Americi za americki minimalac, ili prostije receno, radnici na minimalcu u Kanadi zaradjuju vise nego radnici na minimalcu u Americi. Za tax kredite sam vec objasnio gore, a ni za % ljudi koji ne placa porez nije mnogo drugacije nego u Americi (vidi npr. http://www.torontosun.com/2011/04/30/onethird-of-canadian-adults-pay-no-income-taxes - gde se cak tvrdi da procenat u Americi nabijaju i bogatiji koji koriste razne nacine legalnog izbegavanja poreza, mnogo vise nego sto je to slucaj u Kanadi). Ja bih rekao da je na kraju, zivot na minimalcu u Kanadi ipak komotniji od istog tog zivota u Americi - a to je zato sto se od kanadskog poreza (koji prevashodno placaju ljudi koji zaradjuju mnogo vise) zapravo finansira nesto sto je kako korisno siromasnim ljudima a sto bi inace bilo preskupo, a to je zdravstveni sistem. Ako ,,nas" ovde deru drzava s porezima (razlika, i ako znatna, nije nuzno toliko drasticna), ,,vas" dole dere zdravstvena industrija (od farmacetura preko osiguravajucih kuca do lekara). Za nekog ko je high-income earner, Amerika je verovatno bolje mesto (platice tamo manje porez + zdravstveno osiguranje neko u Kanadi samo porez koji vec ukljucuje zdravstveno osiguranje), ali za ljude na minimalcu je obrnuto. Za ovo si u pravu. U Americi bi trebalo da se uvede ne samo automatsko uskladjivanje sa inflacijom nego i indeksiranje po troskovima zivota. Potpuno je sumanuto da je minimalac $7.25 i u Kaliforniji i u Alabami. Koliko ja shvatam postoji federalni minimalac i drzavni minimalci, uz taj nonsens da je negde drzavni manji od federalnog (pretpostavljam da se tu jednostavno primenjuje federalni?). U Kanadi je pre par godina ukinut federalni minimalac, tj. redefinisan je kao onaj minimalac koji propise provincija (dakle jedina je obaveza da ga provincija mora propisati), shodno tome varira od Saskacevana do Njufaundlenda. Zar u Americi nije slicno? Zar nije upravo na drzavi da uradi to ,,indeksiranje" po troskovima zivota?
ObiW Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 Pa naravno da kada je kurs skocio u relativnom kratkom periodu sa 70 i nesto centi na 1:1 da je odjedanput Amerikancu u Kanadi bilo sve skuplje Lopta 'namo, ti 'vamo. Poenta je da je onom Amerikancu koji je prvi put krocio u Kanadu kada je razmera bila 1:1 jasno bilo da je u Kanadi sve skuplje i da samim tim Kanadjani imaju vece plate. Ukljucujuci i minimalac. A ono sa benzinom koji treba da ode jos 30% na gore.. kapiras da bi ti, za pocetak, svi prehrambreni proizvodi takodje skocili 30%? Dnevnice bi pratile taj skok, a kako bi se to odrazilo na privredu, ostavljam da sam zakljucis. Kanasko zdravstvo... tu sam te cekao. Znas kako funkcionise biranje lekara opste prakse u Kvebeku? Nadjes lekara koji prima nove pacijente, pa te on onda upise u listu, pa za par godina kad neko otpadne sa liste, ti uletis i konacno moze da te primi. Do tada, ako ti nesto zafali, tu je emergency room. Sto je tek interesantno iskustvo ako polomis nogu za Bozic.. znam za primer kada se cekalo 24 sata da te lekar primi. True story. I pre nego sto mi kazes "aaa, to je Kvebek, pusti te indijance..." - to je cetvrtina stanovnistva. Ni ja ne trazim od tebe da izuzmes americki jug kad pricamo o Americi.
hazard Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 Cuj, imam clanove familije koje rade u zdravstvu (u Ontariju, ne u Kvebeku). Jeste, ceka se. Ceka se jer je zdravstvo ,,dzabe", pa ljudi idu kod lekara za svaku glupost. Medjutim, kada je nesto stvarno HITNO (postoji "emergency room" a postoji i pravi emergency room - ovaj prvi je jedna velika cekaonica gde sede ljudi s prelomima i slicno, a ovo drugo izgleda kao u filmovima i serijama, pravi ER), to se radi odma' i radi se dobro. Infarkt? Hitna pomoc, stent odmah ili sutradan, a ne dobijes racun od kog ti se zavrti u glavi. Taj je sto je cekao 24h s polomljenom nogom verovatno (kazem verovatno, jer uvek moze da bude neko bas lose iskustvo) je mogao da ceka (kada udjes u ER obilazi te sestra, pita sta ti je, procenjuje ko je prioritet). Btw, ne znam za Kvebek, ali u Ontariju postoje walk-in clinics na svakom cosku. Ne moras da cekas na family doktora 6 meseci ili sta vec. Zdravstveni sistem ima svojih manjkavosti, ali u slucaju da zaradjujem manje od, ne znam, pola miliona dolara godisnje, daj mi kanadski sistem mesto americkog any day. I poslednji put, ako je kanadski PPP minimalac veci od americkog PPP minimalca, to znaci da se u Kanadi moze vise kupiti za minimalac nego u Americi. Tacka. Dakle to sto je u Kanadi sve skuplje je za nekoga na minimalcu irelevantno. Govorimo o minimalcu, a ti uvodis nonstop neke druge faktore u diskusiju. Nismo pricali o tome da li je u Americi ili Kanadi bolje nekome ko zaradjuje 200k$ godisnje. Sto se benzina tice - da bio bi kratkotrajni skok koji bi se onda iznivelisao jer bi se privreda reorijentisala na manju potrosnju benzina (za sta i u Kanadi i u Americi ima mnoooogo prostora). Eno u Nemackoj je skuplji benzin, a hrana jeftinija.
mei Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 Btw, ne znam za Kvebek, ali u Ontariju postoje walk-in clinics na svakom cosku. Ne moras da cekas na family doktora 6 meseci ili sta vec. Zdravstveni sistem ima svojih manjkavosti, ali u slucaju da zaradjujem manje od, ne znam, pola miliona dolara godisnje, daj mi kanadski sistem mesto americkog any day. postoje i u Kvebeku regularne walk-in klinike. na primer, u Montrealu ih ima na svakom ćošku. čeka se od 30 minuta do par sati. ako je red veći i očekivano vreme čekanja je > 30 min, u nekim klinikama recepcionari zabeleže pacijentov broj telefona i zovu ga 15-20 minuta pre prijema da se vrati u kliniku. tako da se na prijem kod lekara može čekati u kafeu, ulici, prodavnici, kancelariji u radijusu od 20 min od klinike.
ObiW Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 (edited) Zdravstveni sistem ima svojih manjkavosti, ali u slucaju da zaradjujem manje od, ne znam, pola miliona dolara godisnje, daj mi kanadski sistem mesto americkog any day. Ovo je suprotno sto ja cujem od Kvebezana koji poznaju daleko bolje njihov zdravstveni sistem nego ti, koji si cuo anegdote od od familije. Kada sa njima razgovaram o americkom i kanadskom zdravstvu, razgovaramo sa slicnih pozicija jer su mi to kolege. Veoma cesto cujem komentar "vase zdravstvene usluge su mnogo bolje". Dalje, pre nekih desetak godina sam imao identicni CTScan pregled kao i moj kolega iz Otave. Hoces li da pogadjas koliko meseci je on cekao da dodje na red, a koliko sam dana ja cekao? Mozes da kazes da je to preventivni pregled pa nije hitan, al' ne lipsi magarce do zelene trave. Da tacno je da su u Kanadi svi osigurani, ali ako ja radim, imam para vise od proseka ali daleko manje od tih tvojih famoznih "pola miliona dolara", kada sam zaglavljen sa slomljenom nogom u ER ceo dan, ili kada cekam na CT Scan 4 meseca, nece mi na pamet pasti misao "e nema veze sto ga ja duvam za uslugu, super je sto onaj beskucnik ima zdravstveno", nego "jebemmu mater, zasto ne mogu kod nas da budu efikasni kao u Americi? Za sta ja placam porez?". I poslednji put, ako je kanadski PPP minimalac veci od americkog PPP minimalca, to znaci da se u Kanadi moze vise kupiti za minimalac nego u Americi. Tacka. To je na tebi da dokazes, jer ti to tvrdis. Uzmi potrosacku korpu - koliko se mesecno mora izdvajati za hranu. Pogledaj dal' Kanadjanin dobija food stamps, pa oduzmi tu cifru. Isto to uradi i za Amerikance, koji svakako dobijaju food stamps. Ono sto ostane podeli sa minimalcem i dobices broj sati koji trebaju da rade da bi zaradili za namernice. Onda to isto uradi i za troskove stanovanja. Posteno? Dakle to sto je u Kanadi sve skuplje je za nekoga na minimalcu irelevantno. Govorimo o minimalcu, a ti uvodis nonstop neke druge faktore u diskusiju. Nismo pricali o tome da li je u Americi ili Kanadi bolje nekome ko zaradjuje 200k$ godisnje. Prvo bese pola miliona, sad je 200 hiljada. Da ti ja posaljem na PM koliko sam prijavio za porez prosle godine, pa da se ne gadjas ciframa bez veze? Sto se benzina tice - da bio bi kratkotrajni skok koji bi se onda iznivelisao jer bi se privreda reorijentisala na manju potrosnju benzina (za sta i u Kanadi i u Americi ima mnoooogo prostora). Eno u Nemackoj je skuplji benzin, a hrana jeftinija. Ovo je 1 standup comedian material. Poredis gusto naseljenu Nemacku koja je stvorena za zeleznicu, sa ogromnim retko naseljenim prostorom sa veoma razudjenim gradovima, sto su Kanada i Amerika. Dobro nisi citirao Jojogija koji se pita "kako to da Tokio moze da ima sinkasen na svakih 6 minuta do Nagoje, a Amerika ne moze". Edited October 23, 2015 by ObiW
Bustin Posted October 26, 2015 Posted October 26, 2015 niko da pomene ovakvu izbornu senzaciju: http://www.snopes.com/media/notnews/yokohillary.asp Joko i Baba su bile sestre od sharica?!
Eraserhead Posted October 29, 2015 Posted October 29, 2015 "If you want someone to grab a beer with, I may not be that guy. But if you want someone to drive you home, I will get the job done." -Cruz
hazard Posted October 29, 2015 Posted October 29, 2015 Ovo je suprotno sto ja cujem od Kvebezana koji poznaju daleko bolje njihov zdravstveni sistem nego ti, koji si cuo anegdote od od familije. Kada sa njima razgovaram o americkom i kanadskom zdravstvu, razgovaramo sa slicnih pozicija jer su mi to kolege. Veoma cesto cujem komentar "vase zdravstvene usluge su mnogo bolje". Ja ti kažem sve vreme kvebečki sistem ne poznajem. Ja samo pretpostavljam da nije mnogo gori i različit od ontarijskog. U Ontariju imam 14+ godina iskustva života i isto toliko godina rada bliske familije u tom zdravstvenom sistemu. Mada, evo sada nešto gledam, možda Kvebek i jeste gori od ostalih provincija, piše npr. da u Kvebeku plaćaju doktorima najmanje od svih provincija, pa je zato nivo usluge niži. Kvebek izgleda kao i obično izvodi neke besne gliste, npr. jedini nisu potpisali sa drugim provincijama recipročne ugovore o zdravstvenom osiguranju, pa kvebečani kada putuju u Ontario recimo moraju da imaju privatno putničko osiguranje ( ) da bi bili sigurno da će ih lekar u Ontariju primiti ako treba (za sve što nije urgentni centar, tj. neće ih niko odbiti ako ih dovede hitna). E sad, s druge strane, desničarski think-tank Fraser Institute tvrdi u studiji da su ontarijski i kvebečki sistemi najbolji u Kanadi u smislu value-for-money, tako da ko će ga znati, možda ipak nije daleko od istine da su Kvebek i Ontario vrlo slični. Po tom izveštaju, Ontario nudi najbrži pristup medicinskim uslugama, pa onda Kvebek, pa onda Alberta. Elem, stvari se onda svode na moje lično i porodično iskustvo vs. anegdote tvojih kvebečkih kolega, što je opet irelevantno za našu malu diskusiju o ljudima na minimalcu, jelte. Dalje, pre nekih desetak godina sam imao identicni CTScan pregled kao i moj kolega iz Otave. Hoces li da pogadjas koliko meseci je on cekao da dodje na red, a koliko sam dana ja cekao? Mozes da kazes da je to preventivni pregled pa nije hitan, al' ne lipsi magarce do zelene trave. Da tacno je da su u Kanadi svi osigurani, ali ako ja radim, imam para vise od proseka ali daleko manje od tih tvojih famoznih "pola miliona dolara", kada sam zaglavljen sa slomljenom nogom u ER ceo dan, ili kada cekam na CT Scan 4 meseca, nece mi na pamet pasti misao "e nema veze sto ga ja duvam za uslugu, super je sto onaj beskucnik ima zdravstveno", nego "jebemmu mater, zasto ne mogu kod nas da budu efikasni kao u Americi? Za sta ja placam porez?". Sve je to u redu, samo što je opet potpuno irelevantno za našu diskusiju o ljudima koji žive od minimalca. Dakle ne govorimo o tebi, meni, i tvom kolegi iz Otave. Kada su pitanju ljudi sa jako niskim prihodima, diskusija je trebalo da stane kod tvoje rečenice ,,u Kanadi su svi osigurani". Ja uopšte ne sporim (kao što sam i ranije napisao), da je nekome ko finansijski može da priušti plaćanje osiguranja u Americi i ko pritom ima dovoljno visok prihod da mu dođe isto (u smislu iznosa) da l' plaćao kanadski porez ili američko zdravstveno osiguranje, američki sistem verovatno bolji od kanadskog, no takvi ljudi nisu bili predmet naše diskusije. Pošto non-stop skrećeš diskusiju u neki drugi tok, jedino što mogu da zaključim da sam ti pogodio neki američki patriotski živac time što sam poručio da je nešto bolje u Kanadi nego u Americi, pa ti se zato izvinjavam zbog uvređenih patriotskih osećanja. Amerika Die Beste, shvatio sam. Prvo bese pola miliona, sad je 200 hiljada. Da ti ja posaljem na PM koliko sam prijavio za porez prosle godine, pa da se ne gadjas ciframa bez veze? Pola miliona je moja lična preferencija, nečija može biti 100k ili 200k, gde je tačno nivo isplativosti u tom odnosu kanadsko osiguranje (porez) : američko osiguranje nisam računao, a za tvoje poreske prijave me baš zabole. To je na tebi da dokazes, jer ti to tvrdis. Uzmi potrosacku korpu - koliko se mesecno mora izdvajati za hranu. Pogledaj dal' Kanadjanin dobija food stamps, pa oduzmi tu cifru. Isto to uradi i za Amerikance, koji svakako dobijaju food stamps. Ono sto ostane podeli sa minimalcem i dobices broj sati koji trebaju da rade da bi zaradili za namernice. Onda to isto uradi i za troskove stanovanja. Posteno? Da, ja ću sada da se bavim proveravanjem metodologije računanja PPP Svetske banke i da jurim za još jednim tvojim red herring-om u vidu food stamps i da pokazujem kako u Kanadi postoji neki ekvivalent toga (jer samih food stamps nema), nakon što smo već zaključili da u Kanadi postoji personal income tax exemption kao i u Americi i da sales tax credit kompenzuje uticaj sales tax-a na prihod siromašnih s obe strane granice, i sve to da bi, šta, opovrgao tvoja lična zapažanja iz kanadskog Costco-a? Pošteno u pm. Inače, PPP upravo uzima u obzir sve što si naveo osim food stamps, dakle troškove stanovanja, hrane, itd. Ovo je 1 standup comedian material. Poredis gusto naseljenu Nemacku koja je stvorena za zeleznicu, sa ogromnim retko naseljenim prostorom sa veoma razudjenim gradovima, sto su Kanada i Amerika. Dobro nisi citirao Jojogija koji se pita "kako to da Tokio moze da ima sinkasen na svakih 6 minuta do Nagoje, a Amerika ne moze". Standup material je što ti misliš da sam ja započeo neku ozbiljnu raspravu na osnovu 2-3 ovlaš rečenice. Ne, ja ne znam razliku između Nemačke i Kanade molim te prosvetli me. Postoje razni načini da se potrošnja benzina smanji, i to značajno, bez da se menja kompletna urbana geografija zemlje. Hint: preći iz džipa u Korolu. Umesto poređenje koliko kuda ima železnice, aj da poredimo prosečnu potrošnju automobila u Kanadi i automobila u Americi? U stvari, bolje ne.
Ariel Posted November 4, 2015 Posted November 4, 2015 Ostavite Englezu da analizira svoju mlađu, vulgarnu braću i ojebaće. Frenki Bojl :ziga: Personally, I think Obama will be quite lonely once it’s all over, not least because he has allowed the police to kill most of the other black people. Differences between the candidates are usually so slight that what the Democratic frontrunner thinks is pretty much just what the Republican frontrunner thinks on the days that he remembers to take his meds. But in something of a format twist,Bernie Sanders – an old-school socialist – has crowdfunded himself into a credible position for the Democratic nomination. I sincerely hope he wins, if only so that we see the first inauguration speech made from inside a giant, bulletproof hamster ball. The Democratic frontrunner is Hillary Clinton, a ruthless, steel-haired troll doll. Hers is the face that would haunt a lot of Libyans’ nightmares, if they were still alive. Unfortunately for her election prospects, Hillary has never quite learned to introduce humour or compassion into her speaking voice and on a good day sounds like an android trying to trick the last human out of a bunker. http://www.theguardian.com/us-news/commentisfree/2015/nov/03/frontrunners-for-president-frankie-boyle?CMP=fb_gu
maximus Posted November 6, 2015 Posted November 6, 2015 stari huckster&christie se sele na politiku za decu sa starim rickom&пијуш ђиндалом званим боби; otpala mracna девојчица линдзи
WTF Posted November 6, 2015 Posted November 6, 2015 stari huckster&christie se sele na politiku za decu sa starim rickom&пијуш ђиндалом званим боби; otpala mracna девојчица линдзи Mislim da ce i Rand Paul i El Jebe da se uskoro presele na pzd. A Beauregard ni na PZD, mislim nije u redu, Carly je sad na main stage, red je da ima bar 1 zensko na decijoj debati.
Takeshi Posted November 8, 2015 Posted November 8, 2015 (edited) tramp gostovao u saturday night live. https://vine.co/v/eLLFIQ2ivMe larry david na 3:14 Edited November 8, 2015 by Takeshi
Recommended Posts