dragance Posted October 14, 2015 Posted October 14, 2015 punditi kažu jedno, pollovi drugo tra la la http://usuncut.com/politics/6-reasons-bernie-sanders-actually-owned-the-debate-despite-what-pundits-claim/ Ipak, verovatno su u pravu. Kao sto je to na svojoj kozi osetio Milliband u UK i kao sto ce to osetiti Corbyn (ako doceka izbore kao Labour leader), "glasovi" po tviteru i fejsu, nije isto sto i glasovi u stvarnom zivotu.
Weenie Pooh Posted October 14, 2015 Posted October 14, 2015 punditi kažu jedno, pollovi drugo tra la la http://usuncut.com/politics/6-reasons-bernie-sanders-actually-owned-the-debate-despite-what-pundits-claim/ "Bernie Sanders was mentioned 407,000 times on Twitter — more than any candidate combined." Mislili su da kažu "any two", ali ih izdala matematika pa ostavili ovako? Broj pomena na tviteru prosto boli od irelevantnosti. Sa druge strane, uopšte mi nije teško da poverujem da je CNN brže-bolje sklonio poll u kom je 85% ljudi glasalo kako im ne odgovara. Računam da je ljudima HRC pobedila po defaultu jer joj je kao frontrunneru i nerešen rezultat radio posao, dok se od Sandersa (nerealno) očekivalo da napravi neki neviđeni iskorak i zadovolji glad javnosti za underdog triumphs narativom.
Ariel Posted October 14, 2015 Posted October 14, 2015 Mislim da se pre svega očekivalo da više ljudi čuje za njega i njegov program, što se, sudeći prema ovim brojkama, i dogodilo.
Eraserhead Posted October 14, 2015 Posted October 14, 2015 (edited) He also picked up an astonishing 42,730 new followers during and after the debate, compared to Hillary Clinton’s 25,475 new followers. S tim sto Hillary ima 4.4 miliona a on 0.7 miliona pa je tako lakse i da doda. Ova debata je bila veliki uspeh za njega. Delovao je razlozno i predstavio je svoje stavove velikom broju ljudi. Ono sto mu ne ide na ruku je sto je i Hillary izgledala dobro a i stavovi im se ne razlikuju mnogo. Njemu treba da ona zajebe. Tesko moze on da toliko odusevi da samo na osnovu toga preokrene. E sad malo mi je i ta prica o Hillary kao kandidatu medija preterana jer da nema tih medija ne bi se o njenim emailovim ovoliko pricalo. Edited October 14, 2015 by Eraserhead
Takeshi Posted October 18, 2015 Posted October 18, 2015 larry david kao bernie sanders na snl. :D (ni ostatak "debate" nije los)
Eraserhead Posted October 18, 2015 Posted October 18, 2015 Bernie Sanders @BernieSanders Oct 15 It makes no sense that students and their parents pay higher interest rates for college than they pay for car loans or housing mortgages. Odgovori: Bert Difig @BertDifig1 Oct 15 @BernieSanders It makes no sense that a loan WITHOUT collateral is at a higher rate? So you don't even understand basic economics... Ok. David Wells @DwellsRugby Oct 15 @BernieSanders What collateral do you propose for the college loan? None? Hence, higher interest. Your lack of knowledge is terrifying. Loren Finkelstein @Lorskyfink Oct 15 Murray Hill, Manhattan @BernieSanders I support you, but the difference is students have no income or collateral. Banks would deny loans to anyone like that. ... Berni bi morao da utegne svoj ekonomski tim da ga savetuju kod ovakvih stvari da ne deluje kao neko ko ne razume osnovne stvari.
Budja Posted October 18, 2015 Posted October 18, 2015 Da li sam ja neobavesten ili je deo studentskih zajmova, kao i hipotekarnih subvencionisan?
pacey defender Posted October 18, 2015 Posted October 18, 2015 Sandersova izjava je konstatacija. Prikaz stanja. Pored toga, poruka je da treba da bude drugačije. Ne pratim njegov program detaljno, ali pretpostavljam da se iza ovog tvita nalazi nekakav policy. Ako postoji, collateral prigovor bi trebalo da bude prevaziđen tim planom.. Naglasak je na reči plan.
Eraserhead Posted October 18, 2015 Posted October 18, 2015 Da li sam ja neobavesten ili je deo studentskih zajmova, kao i hipotekarnih subvencionisan? Imas subsidized i unsubsidized. Kod subsidized drzava placa kamatu dok si u skoli i 6 meseci nakon diplomiranja. Kamate su oko 5-6% mogu da pogledam tacno. Moze se refinansirati privatno po manjoj stopi, ali sam ja recimo odlucio da zadrzim status drzavnog jer postoji fleksibilnost u slucaju vanrednih okolnosti kao sto je gubljenje posla. U tom slucaju se moze uraditi deferral i uglavnom ne prave veci problem. Bernijeva prica nema mnogo logike po ovom pitanju. Prirodno je da neosigurani kredit ima vecu kamatnu stopu. Morale bi velike promene da se prave da ne bi bilo tako, a ne znam sta bi bio dobitak. Mirise na populizam.
FERNOUX H Posted October 18, 2015 Posted October 18, 2015 (edited) Bernie Sanders @BernieSanders Oct 15 It makes no sense that students and their parents pay higher interest rates for college than they pay for car loans or housing mortgages. Ajoj... Edited October 18, 2015 by FERNOUX H
hazard Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Imas subsidized i unsubsidized. Kod subsidized drzava placa kamatu dok si u skoli i 6 meseci nakon diplomiranja. Kamate su oko 5-6% mogu da pogledam tacno. Moze se refinansirati privatno po manjoj stopi, ali sam ja recimo odlucio da zadrzim status drzavnog jer postoji fleksibilnost u slucaju vanrednih okolnosti kao sto je gubljenje posla. U tom slucaju se moze uraditi deferral i uglavnom ne prave veci problem. Bernijeva prica nema mnogo logike po ovom pitanju. Prirodno je da neosigurani kredit ima vecu kamatnu stopu. Morale bi velike promene da se prave da ne bi bilo tako, a ne znam sta bi bio dobitak. Mirise na populizam. Ahahahaha, pazi nema collateral, al si naseo lepo na bankarsku propagandu... Ajmo sada malo muć glavom, housing market je nestabilan, novi auto izgubi jedno 20% vrednosti onog trenutka kada izađe iz dealership-a, u roku od godinu dana vredi bar 30% manje. S druge strane obrazovanje mnogo više vredi dugoročno, jer će taj visokoobrazovan da zarađuje i da otplati taj dug (npr. u Kanadi od države ne možeš da dobiješ subvencionisani zajam da studiraš medicinu - ali će ti ga banka vrlo rado dati kada im pokažeš da si primljen na medicinski fakultet - šta misliš zašto?). To ima tačno nula veze sa collateralom (i ako možda prosečni niski bankarski službenik u filijali i veruje u tu priču) već ima sve sa ponudom i potražnjom. Za kola i kuće se nude jeftini krediti jer inače ljudi ne bi kupovali nova kola i kuće (primeti da u SAD niko ne ide u ,,običnu" banku po kredit za kupovinu kola, već to rade finansijske institucije u vlasništvu autokompanija), s druge strane potražnja za visokim obrazovanjem je daleko veća, jer ljudi veruju da će im to doneti bolji život, i spremni su da plate daleko više, pa tako banke uzimaju veće kamate. Dakle, ima to itekako veze sa ekonomijom i tržištem, ali ne na onaj način na koji se spočitava Sandersu.
dragance Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Na NZ je student loan beskamatni, tj 0% dok živiš tu (jer ne žele odliv mozgova) i otplaćuje se tj odbija mali % od plate, kao i porez, kada nadješ posao.
Eraserhead Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 (edited) Ahahahaha, pazi nema collateral, al si naseo lepo na bankarsku propagandu... Ajmo sada malo muć glavom, housing market je nestabilan, novi auto izgubi jedno 20% vrednosti onog trenutka kada izađe iz dealership-a, u roku od godinu dana vredi bar 30% manje. S druge strane obrazovanje mnogo više vredi dugoročno, jer će taj visokoobrazovan da zarađuje i da otplati taj dug (npr. u Kanadi od države ne možeš da dobiješ subvencionisani zajam da studiraš medicinu - ali će ti ga banka vrlo rado dati kada im pokažeš da si primljen na medicinski fakultet - šta misliš zašto?). To ima tačno nula veze sa collateralom (i ako možda prosečni niski bankarski službenik u filijali i veruje u tu priču) već ima sve sa ponudom i potražnjom. Za kola i kuće se nude jeftini krediti jer inače ljudi ne bi kupovali nova kola i kuće (primeti da u SAD niko ne ide u ,,običnu" banku po kredit za kupovinu kola, već to rade finansijske institucije u vlasništvu autokompanija), s druge strane potražnja za visokim obrazovanjem je daleko veća, jer ljudi veruju da će im to doneti bolji život, i spremni su da plate daleko više, pa tako banke uzimaju veće kamate. Dakle, ima to itekako veze sa ekonomijom i tržištem, ali ne na onaj način na koji se spočitava Sandersu. Nema veze ovo sto pricas hazarde. School loans su rizicniji od drugih kredita. Druga stvar je sto lideri u school loan defaultu nisu studenti najboljih fakulteta vec oni koji imaju losu reputaciju a svi se zaduzuju po istim uslovima (federal). E sad tu pitanje postaje politicko jer na tim losijim fakultetima uglavnom zavrsavaju "less fortunate" i oni koji pokusavaju da se izvuku iz sirotinjskih krajeva. Tako da se njima ne moze uskratiti pravo na obrazovanje. Uz to, kada si pricao o kreditu za kola zaboravio si da se kredit za kola daje na period od 5-6 godina i da ako vrednost kola depresira za 30% nakon godinu dana u isto vreme je otplaceno oko 20% duga (i to mahom kamate) tako da ako banka oduzme kola nakon toga moze biti u jako povoljnoj poziciji. Jednostavno reci da kolateral nema veze sa cenom duga nije tacno. To su neke osnovne zakonitosti. Takodje, iako tvoja prica o ponudi i potraznji ima smisla mislim da bi bilo tesko dokazati da je potraznja za school loans veca od potraznje za kolima ili kucama. Ovo je Amerika, u mnogim delovima zivot nije moguc bez kola. Edited October 19, 2015 by Eraserhead
hazard Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Takodje, iako tvoja prica o ponudi i potraznji ima smisla mislim da bi bilo tesko dokazati da je potraznja za school loans veca od potraznje za kolima ili kucama. Ovo je Amerika, u mnogim delovima zivot nije moguc bez kola. Potražnja za kolima != potražnja za novim kolima (ili polovnim kolima koja se moraju kupiti na kredit). Može svašta polovno za keš da se kupi. Može da se vozi postojeći auto duže, bez potrebe da se uradi trade-in i kupi nešto novo (novije), na rate. Ovo za student loan delinquincy - OK, ali da bi podatak bio relevantan, treba da vidimo odvojeno zajmove koje daje direktno država (Perkins loans, Stafford loans, PLUS loans) i zajmove koje privatno daju direktno banke. Nešto sumnjam da bi onda ovako izgledao grafikon.
Recommended Posts