Prospero Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 Pa za forumase super - ionako je zabava u prvom planu. Neki Meksikanac ce mozda i nastradati ali onda ce biti zalopojke kao i sada sa Vucicem. Znaš kako, postoji nešto posebno zanimljivo da u tako velikoj zemlji sa viševekovnim političkim institucijama za kandidata za predsednika iz dve glavne partije (samo 2 u tolikoj zemlji no to je druga tema) dođu jedan etalon šarlatanstva na preseku televizije, biznisa i sada politike i jedna alava karijeristkinja koja politikantsko mediokritetstvo nosi kao orden. Naravno da ću to da posmatram pre svega kao skup američkih društvenih fenomena za proučavanje a ne kao moj RL issue, jer to zahteva da na sebe ogrćem kožu nekakvog američkog građanina i gledam iz njegovog ugla što stvarno nemam nameru da radim. Nije to društvo kojem je potrebno naše sažaljenje i uživljavanje u interne dileme tamošnjih birača. Ja potpuno razumem forumaše koji tamo žive i njihov POV na izbornu temu, uz dodatak da to ne znači da ostali treba da se pretvaraju da to doživljavaju na sličan način. Ako moje glasanje i ponašanje i angažman utiče (na mikro nivou) na stanje u Srbiji ono svakako ne utiče na SAD, i stoga mogu sa distance i sa dozom cinizma, ako želim, to da posmatram. Dakle - da, za forumaše super, zabava je u prvom planu šta god da se desi na izborima i posle njih a za Meksikance nosim(o) taman 0 odgovornosti, to je pitanje za neke druge.
frn1782 Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 Da li bi da je izbio gradjanski rat u USA i da je 100,000 crnaca ubijeno to znacilo da nikada nije trebalo da se bune? nit su gradjanski rat pokrenuli crnci nit on ima blage veze sa libijom nit sam tebe bilo sta pitao
Eraserhead Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 nit su gradjanski rat pokrenuli crnci nit on ima blage veze sa libijom nit sam tebe bilo sta pitao OK
dillinger Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 Nije to društvo kojem je potrebno naše sažaljenje i uživljavanje u interne dileme tamošnjih birača. +milion.
borris_ Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 Pa tu ti je dosta promaklo - 2006 je ubijen Zarkavi a AQI/ISI je tada bio prilicno internacionalan. Americkim parama i uz pomoc Sahve (unije sunitskih plemena uglavnom iz Anbara) je ISI do 2008 skoro totalno unisten a americko povlacenje je vecim delom obavljeno 2010. 2010 Bakr Bagdadi preuzima komandu ISI i zaposljava kao komandni kadar uglavnom bivse Sadamove oficire cime se karakter i taktika organizacije u potpunosti menjaju. Dalji priliv ISI dobija jer se zbog Malikija a protiv volje Amerikanaca Sahva raspada a sukob Siita i Sunita ponovo pojacava. No, kroz pravu transformaciju ISI prolazi tek zauzimanjem teritorija i resursa u Siriji sa cim intervencija u Iraku ima malo veze. Ustvari, veoma je verovatno da bi i pod Sadamom Irak doziveo nesto slicno - posebno ako imamo u vidu koliko je Iran u medjuvremenu ojacao u regionu. Prema tome, SAD se sa svojom katastrofalnom politikom na pocetku iracke okupacije mogu kriviti direktno za dolazak i jacanje AQI u Irak ali ne i za nastanak IS-a iz ISI-a. Naprotiv, bez Malikija i bez rata u Siriji (za koji su krivi gotovo svi igraci u regionu) a se sve americkom koalicijom Sunita IS nikad ne bi nastao u ovoj formi. Ostao bi samo jos jedna od desetina manjih dzihadistickih organizacija u regionu i sire. No, kao sto vec rekoh, lakse je sve ovo ignorisati i pojednostaviti da bi se okrivilo koga treba. Napisao si to lijepo i opsirno. Iz tvog teksta proilazi da su USA opet najveci krivci. IS ne zaposljava bivse Sadamove oficire bez razloga. Razlog se zna. Maliki je dosao na vlast jer su Siiti vecina Amerikanci su zeljeli da uvedu demokratiju. Ali ok, lijepo si to postavio. Naravno zaboravio si da spomenes Abu Graib i sva ona mucenja i ponizavanja za vrijeme okupacije koja su rekao bih glavni razlog postojanja IS. Ali dobro, za neko vrijeme ce se zaboraviti americka intervencija. Tamo je sve komplikovano, za sve su oni sami krivi (oni=lokalci i susjedi).
theanswer Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 (edited) Ma daj, smešno je uopšte opet o tome raspravljati. SAD su direktni krivac za nastanak ID koja je samo proizašla iz intervencije i situacije koja je nastala nakon nje. Ne znam kako je uopšte moguće tvrditi suprotno. Amerikanci su na ulicama Bagdada dočekani prilično pristojno za nekoga ko je okupator a onda su sproveli debatifikaciju, znači nije to problem samo što su šiiti koji su većina preuzeli vlast sunitima nego što su suniti pod direktnim nadzorom Amerikanaca izopšteni iz svih javnih funkcija, iz svih zapravo struktura vlasti. Zato i jeste ID imala toliko uspeha jer ih nisu vodili random džihadisti nego ljudi koji imaju vojno iskustvo. A što se Trampa tiče, čovek je danas držao konferenciju sat vremena, 90 posto stvari koje je rekao su tačne, samo što ih nikada nijedan kandidat tako ne bi rekao. Postaje presmešna priča o tome kako će svet u paklu nestati ako jedan Tramp dođe na čelo Amerike dok će sa Hilari da cveta 1000 cvetova. Najjače je ovo za UN, kao zamisli Trampa u UN, kakve Tramp ima veze sa UN-om i kakve veze UN najnebitnija organizacija ima generalno sa bilo čim zanimljivo bi bilo čuti odgovor. Edited July 27, 2016 by theanswer
Eraserhead Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 (edited) Naravno zaboravio si da spomenes Abu Graib i sva ona mucenja i ponizavanja za vrijeme okupacije koja su rekao bih glavni razlog postojanja IS. Uopste ne vidim da ima dilema oko toga da je ID delom proizisla iz bespotrebne i trapave okupacije Iraka. Ono gde se razlikujemo jeste to da ta intervencija nije jedini uzrok. Kad pominjete Abu graib i generalno ugnjetavanje sunita onda se to valjda moze primeniti i na slucaj Sirije gde su po istom principu zlocini Asadovih snaga doveli do radikalizacije sunita i jacanja ID. E sad kad dodjemo do tog dela odjednom svi imaju nesto prece o cemu bi pricali. A što se Trampa tiče, čovek je danas držao konferenciju sat vremena, 90 posto stvari koje je rekao su tačne, samo što ih nikada nijedan kandidat tako ne bi rekao. Postaje presmešna priča o tome kako će svet u paklu nestati ako jedan Tramp dođe na čelo Amerike dok će sa Hilari da cveta 1000 cvetova. Najjače je ovo za UN, kao zamisli Trampa u UN, kakve Tramp ima veze sa UN-om i kakve veze UN najnebitnija organizacija ima generalno sa bilo čim zanimljivo bi bilo čuti odgovor. Ja sam slusao deo i nesecam se mnogo toga sto je rekao a da je tacno. Bas bih voleo da me podsetis na par stvari. Edited July 27, 2016 by Eraserhead
Weenie Pooh Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 Kaže Rozario o poenti protesta Sanderista u kom učestvuje, "People are not gonna feel like there's much of a point to this, but..." Hoće izvinjenje iz HRC kampa zbog pokušaja da kooptiraju njihovu energiju i uteraju jedinstvo koje u stvari nije postignuto, ne veruje u platformu koju su Deda & Baba dogovorili.
iDemo Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 Kakva će to biti sprdnja ako ova luda bude prvi čova Amerike. Pa zamisli ovo u u UN Ovo je ipak (samo) izborna kampanja...
theanswer Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 Uopste ne vidim da ima dilema oko toga da je ID delom proizisla iz bespotrebne i trapave okupacije Iraka. Ono gde se razlikujemo jeste to da ta intervencija nije jedini uzrok. Kad pominjete Abu graib i generalno ugnjetavanje sunita onda se to valjda moze primeniti i na slucaj Sirije gde su po istom principu zlocini Asadovih snaga doveli do radikalizacije sunita i jacanja ID. E sad kad dodjemo do tog dela odjednom svi imaju nesto prece o cemu bi pricali. Ja sam slusao deo i nesecam se mnogo toga sto je rekao a da je tacno. Bas bih voleo da me podsetis na par stvari. Rekao je da Hilari nije držala konferenciju za novinare 275 dana dok on drži redovno i odgovara na pitanja po sat vremena. Rekao je da je priča o Rusima samo skretanje pažnje sa onoga što se nalazi u mejlovima. Rekao je da DWS dobila otkaz i da nema šanse da Hilari nije znala šta je ona radila jer DWS ne bi smela ni da dieš a da prvo ne pita Hilari. Rekao je da je Hilari samo na papirtu anti TPP da će mooožda da promeni neki paragraf u dokumentu od 600 stranica ali da će ga podržati kao što ga je podržala odmah u startu. Rekao je da Rusi kad već hakuju mogu da pronađu i onih 33000 mejlova koje je deletovala, to je rekao više sarkastično ali to je vest dana. Eto toliko se sećam sa početka, sigurno je bilo još nečega mada su pitanja uglavnom bila o Rusima.
Gandalf Posted July 28, 2016 Posted July 28, 2016 ne znam kako ide poredjenje krajnjih rezlultata te tvoje ljigave analogije dal je crncima sad gore ili Libijcima super? kako je crncima 150 godina nakon ukidanja garantovanog zaposlenja, redovne ishrane, i obezbedjenog stanovanja vs. kako je Libijcima 5 godina nakon sto su skenjali pseto i odrekli se garantovanog medicinskog osiguranja, i obezbedjenog stanovanja?
mustang Posted July 28, 2016 Posted July 28, 2016 mala zna treba li da ovo protumacim kao provokaciju ili ne?
Eraserhead Posted July 28, 2016 Posted July 28, 2016 (edited) Rekao je da Hilari nije držala konferenciju za novinare 275 dana dok on drži redovno i odgovara na pitanja po sat vremena. Rekao je da je priča o Rusima samo skretanje pažnje sa onoga što se nalazi u mejlovima. Rekao je da DWS dobila otkaz i da nema šanse da Hilari nije znala šta je ona radila jer DWS ne bi smela ni da dieš a da prvo ne pita Hilari. Rekao je da je Hilari samo na papirtu anti TPP da će mooožda da promeni neki paragraf u dokumentu od 600 stranica ali da će ga podržati kao što ga je podržala odmah u startu. Rekao je da Rusi kad već hakuju mogu da pronađu i onih 33000 mejlova koje je deletovala, to je rekao više sarkastično ali to je vest dana. Eto toliko se sećam sa početka, sigurno je bilo još nečega mada su pitanja uglavnom bila o Rusima. To sam i mislio. Blebetao je o glupostima. Kad dodjemo do politike koju bi sprovodio onda imamo na delu Americkog Putina, zapravo nesto gore, Musolinija recimo. Edited July 28, 2016 by Eraserhead
theanswer Posted July 28, 2016 Posted July 28, 2016 (edited) To sam i mislio. Blebetao je o glupostima. Kad dodjemo do politike koju bi sprovodio onda imamo na delu Americkog Putina, zapravo nesto gore, Musolinija recimo. Pa šta nije tačno? Evo na DNC-u kvalitetan fear mongering, Tramp se divi Putinu, Sadamu i drugim okrutnim diktatorima, tu bi ti sa Musolinijem super upao. Eh zadnje vreme došlo kad demokrate igraju na national security Edited July 28, 2016 by theanswer
mustang Posted July 28, 2016 Posted July 28, 2016 ziveo putin ! ziveo trump! :) musolini uopste nije bio los vodja za gradjane italije i njihov prosperitet. jedino sto je bio fasista.
Recommended Posts