Budja Posted June 15, 2016 Posted June 15, 2016 3. Nacionalni polovi u ovom trenutku su bolji predictor od onih oko konvencija. Citaj malo po netu.
Budja Posted June 15, 2016 Posted June 15, 2016 Superinteresantno. Mada je konzervativna partija tu debelo potcenjena a na ustrb liberalne partije jer, naravno, polling i nije bas pouzdan.
dragance Posted June 15, 2016 Posted June 15, 2016 uzorak je ok Uzorak nije ok, odnosno ne znaci skoro nista. U kojim je drzavama sprovedena anketa, koji su tu uzorci bili, itd. Drzave imaju posebne mentalitete i ne mozes tek tako da pozoves 750 ljudi u Americi, negde, i kazes "evo dobrog bazena".
theanswer Posted June 15, 2016 Posted June 15, 2016 Uzorak nije ok, odnosno ne znaci skoro nista. U kojim je drzavama sprovedena anketa, koji su tu uzorci bili, itd. Drzave imaju posebne mentalitete i ne mozes tek tako da pozoves 750 ljudi u Americi, negde, i kazes "evo dobrog bazena". zato to i jeste nacionalni poll koji nije pouzdan kao state poll. postoji nešto što se zove reprezentativan uzorak, ne zovu sigurno random ljude iz random država, pobogu.
theanswer Posted June 15, 2016 Posted June 15, 2016 3. Nacionalni polovi u ovom trenutku su bolji predictor od onih oko konvencija. Citaj malo po netu. predictor za šta? do tih pollova posle konvencija proći će gomila vremena. convention bump je poznat u pollingu, ali ko zna šta će da se desi od sad do nekog polla tamo krajem avgusta, u tom smislu ništa ne znače.
dragance Posted June 15, 2016 Posted June 15, 2016 zato to i jeste nacionalni poll koji nije pouzdan kao state poll. postoji nešto što se zove reprezentativan uzorak, ne zovu sigurno random ljude iz random država, pobogu. Nestade mi odgovor. Znam sta je reprezentativni uzorak, samo ako hoces pouzdane rezultate, 750 ljudi u SAD nije dosta da ti da nekakvu verodostojnost, osim ako im margin of error nije dvocifrena.
theanswer Posted June 16, 2016 Posted June 16, 2016 Nestade mi odgovor. Znam sta je reprezentativni uzorak, samo ako hoces pouzdane rezultate, 750 ljudi u SAD nije dosta da ti da nekakvu verodostojnost, osim ako im margin of error nije dvocifrena. margin of error za ovaj poll je 3,9 ako sam dobro video ja sam pisao zašto generalno nacionalni poll u ovom trenutku ne treba da ima uticaj da ga neko citira na temi ali ono što pokušavam da objasnim je da to nije do uzorka od 750 likely glasača. postoji trenutno 8 ili 9 nacionalnih pollova koji ulaze u prosek RCP koji se često citira u SAD kao verodostojan podatak. od tih 8 pollova recimo da ovaj pomenuti koji je za bloomberg radila En Selcer koja radi čuvene Ajova pollove za DeMojn Redžister istina ima najmanji uzorak ali je jedan od samo 2 koji obuhvata likely a ne registered glasače. takođe ostali uzorci su oko 1000 RV, tako da kažem nije problem u metodologiji polla nego u nekim drugim stvarima.
Gandalf Posted June 16, 2016 Posted June 16, 2016 Mada je konzervativna partija tu debelo potcenjena a na ustrb liberalne partije jer, naravno, polling i nije bas pouzdan. yep. interesantna "šta ako" vežba, ništa više.
Ravanelli Posted June 16, 2016 Posted June 16, 2016 (edited) što više gledam šta tramp radi, to mi više liči da mu je ova nominacija midlife crisis projekat tačno ono izdrkavanje i bahaćenje na sve strane samo da se istera svoj ego. pogotovo ovaj ratovanja sa medijima (koji mu tbh nisu naklonjeni) i nerviranje GOPa Edited June 16, 2016 by Ravanelli
Amos Posted June 16, 2016 Posted June 16, 2016 Trampari je win-win, dobio ili izgubio, ionako je dobar sa Klintonovima. Publicitet mu nece skoditi, money flows, etc.
Recommended Posts