Jump to content
IGNORED

Trump this!

Њујоркер

Trump this!  

68 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted (edited)

nije samo u pitanju obaranje cene radne snage sto ljude boli vec i kvalitet usluga, zivota, posla...
nekada se znalo, kada ti dodje vodoinstalater u kucu tu se problem zavrsava. ja sada obigravam oko Josea kao sova jer idiot vecito nesto zaboravi. nije mi problem da dam 3x vise za uslugu a ni za ostale stvari. maksimalno se trudim da ne kupujem kineske stvari, da sto vise kupujem americke stvari upravo zbog problema ekonomije. draze mi je 40$ za majicu od usa fakture nego 5$ od korporacija i kine. prijatelj mi povredjen, radi na aerodromu, unija, jedna americka aviona kompanija. stavili su na lay-off unijske radnike koji rade po 10-20 godina tu a na njihovo mesto doveli radnike za 9-10$/h ... i naravno desi se da trening moze svaka budala da prodje pa tako ovog prijatelja ubogojise na pisti. to je srz problema danasnje ekonomije. spustanje cene, los kvalitet, pa jednog dana ce taj od 9-10$/h da nam izigrava avionskog mehanicara!

o nacinu na koji se obama poneo prema wall streetu nemam reci. covek koji je dobio nobelovu nagradu za mir, u cijem sastavu vise ameickih vojnika poginula i na rubu da se zarati sa rusijom. vazno je da je on smeker i da se oblizuje cim vidi mikrofon.

bush/klinton/obama su ista ekipa. pun nam je i kurac ovih sloboda gde black lu\ive matters vicu i placu ko vucic umesto da vicu na svoje i od njih krenu da ispravljaju stvari.

nekvalitet i teski uslovi radnika dovesce do propasti americke proizvodnje

o wall streetu nemam sta da kazem. finansijski nacisti, nedodirljivi.

Edited by mustang
  • Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Eraserhead

649

• Budja

616

• Weenie Pooh

576

• 3opge

342

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

UBI je jedino rešenje na duge staze, jer je, kao što ste rekli, veći deo privrede u Americi su i dalje uslužne delatnost iz kojih naročito izdvajam finansije i softver, iako sam čitao da se u poslednje vreme dosta proizvodnje vraća u USA, iz više razloga, ali i dalje je to samo delić onoga kako je nekad bilo. U neku ruku se nadovezujem na hazardov post, jer se ovih dana otelih pričajući ljudima koji su u fazonu "pfff glupi Ameri, izglasaće Trampa oni što ne znaju ko je bio Hitler" da a) to ti ne zna većina ljudi na svetu jer su prosto prezauzeti preživljavanjem, pa bilo to skupljanje fecesa po Mumabiju ili trčanje na posao sekretarice u Njujorku i b) nisu Trampovi glasači glupi rrrrrgg murica debili, tj. da nisu to ni u kojoj većoj meri nego glasači za desno-populističke partije u drugim zapadnim zemljama. Prosto (a oprostite ako je to bilo već na ovoj temi, dugo je pratim pa više nisam siguran šta sam gde čitao ili pisao), radi se o osećaju gubitka "sveta kakav poznajemo" za ljude koji su do skora bili većina ili makar sebe smatrali za većinu i uživali određene privilegije "bivanja većinom" - a to su širom USA belci srednje klase, uglavnom hrišćani. Odlična je opservacija za to da su tu srednju klasu do skora mogli činiti i "plavi okovratnici", ali takav sistem je još Regan krenuo da demontira, a Klinton je zdušno nastavio, pa onda Buše i eto nas već u 2007...

I da, koliko i ja čujem od drugara iz USA, privreda jeste na staklenim nogama, a pametni ljudi pišu i da bi jedan veći šok na berzi zbrisao za dan sve što je postignuto na "ozdravljenju" od 2009. na ovamo. Uglavnom je sve što je otišlo u plus od tada otišlo u džepove bogatih. što svi znaju, ali niko nije spreman da uradi nešto po tom pitanju. Zato Berni, koji kaži da bi uradio nešto, ima toliku popularnost.

(I inače, kada kažete "američka ekonomija", mislite "američka privreda" jel da? Nisam neki gramatički čistunac, ali ovo mislim da je bitno jer nisu baš istoznačni pojmovi, mada bi se moglo oprostiti jer ipak smo na američkoj temi, svi znaju na šte se misli kada se kaže economy.)

Posted (edited)

a ima i dosta onih koji vise ne mogu da podnesu meksikance i dosljake jer se zemlja pretvorila u minimalac i potpuno odstustvo americkog duha i standarda.

:isuse:

Kukavno amerikanstvo ugaseno. 

Edited by Eraserhead
Posted (edited)

@mustang

pa to je globalna konkurencija, nema razloga da američka ekonomija/radnici/potrošači ne igraju u njoj kao i ponajveći deo sveta.

Edited by Prospero
Posted

Da jbt, Eh da je bilo pameti da su zamandalili vrata 5 minuta posto je dobila papire.

Posted (edited)

(I inače, kada kažete "američka ekonomija", mislite "američka privreda" jel da? Nisam neki gramatički čistunac, ali ovo mislim da je bitno jer nisu baš istoznačni pojmovi, mada bi se moglo oprostiti jer ipak smo na američkoj temi, svi znaju na šte se misli kada se kaže economy.)

da, americka privreda :) hvala na ispravci!

inace glasacu za sandersa ako udje u trku. u suprotnom, za trampa. sandersu ne mogu milosevica da oprostim i previse naivno gleda na neke ekonomske tacke. tramp mi dodje kao losa trandza bar mi zabavno da mi ljudi prepricavaju o njemu ...sve u svemu kada smo u govnima bar da nam bude sa osmehom :)

ObiW...can't touch this ;)

i eraserhead nisam rekla da ja ne podnosim, ovo su moja zapazanja okoline. svako ima pravo da se bori za svoje, moje je

da se drzim svojih principa i ako mogu da uticem iole na druge. jer jednog dana i tom "meksikancu" ce biti bolje kada ode kod poslodavca koji mora da ga plati 10-12$/h a ne 6-7$.

Edited by mustang
Posted

...sandersu ne mogu milosevica da oprostim...

Ziv nisam da saznam vise.

Posted

zar ti nisi ekspert? ...pronadji

Posted

Da jbt, Eh da je bilo pameti da su zamandalili vrata 5 minuta posto je dobila papire.

Nemojte tako.  Ljudi sa 10 000 milja daljine gledaju Hollywood filmove pa steknu divnu sliku gde Amerikom vladaju belci, svi lepi visoki i plavi, svako vozi convertible i ima kucu sa 16 soba.  A onda dodju ovde i okruze ih sve neki crnci i Mekskikanci, samo se nesto dernjaju i traze neka prava, gde je od ona Amerika iz filmova i serija, znate li vi kakav je to shock za sistem?

Posted (edited)

. tramp mi dodje kao losa trandza bar mi zabavno da mi ljudi prepricavaju o njemu ...sve u svemu kada smo u govnima bar da nam bude sa osmehom :)

Kapiram te potpuno. I ja sam iz istog razloga glasao za Vucica sad kad sam bio u Srbiji. Jes govnar, al' mi je vrlo zabavno kad citam prepric njegove konferencije za stampu.  :)

ObiW...can't touch this ;)

ooops.  ;)

Edited by ObiW
Posted

dosla, rekla i otisla. ne mogu da se natezem sa vama...dajem vam priliku da vidite kakvo je realno stanje ovde, barem kod mene...mozda je drugacije na istocnoj obali ili na midwest

Posted

Nemojte tako.  Ljudi sa 10 000 milja daljine gledaju Hollywood filmove pa steknu divnu sliku gde Amerikom vladaju belci, svi lepi visoki i plavi, svako vozi convertible i ima kucu sa 16 soba.  A onda dodju ovde i okruze ih sve neki crnci i Mekskikanci, samo se nesto dernjaju i traze neka prava, gde je od ona Amerika iz filmova i serija, znate li vi kakav je to shock za sistem?

63fa801011691dbe313e629db59c6c51_0.jpg?i

Posted (edited)

@mustang

pa to je globalna konkurencija, nema razloga da američka ekonomija/radnici/potrošači ne igraju u njoj kao i ponajveći deo sveta.

Aj samo još da nađemo načina da ih ubedimo kako se trebaju pomiriti sa tim kad se nađu na biralištima.

Ukratko rečeno radi se o gubitnicima informatičke ere, nepreglednoj masi 35+ koji će ostatak života provesti u bedi.

To je ogroman problem s obe strane Atlantika i stvarno ne znam kako te ljude ubediti u potrebu otvaranja granica, učiti ih ljudskim pravima itd

Edited by dillinger
Posted

Garantovani dhodak ili slicno. Malo socijalizma, svima po malo benefita od informatike i software-a. U suprotnom Trampovi dolaze.

Posted

E tad će i taj softver putem manuelnih poslova. U Aziju, da ne plaća danak lezilebovićima.

• Create New...