3opge Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Zato što je Obama samo prodavao promenu na rečima i to spojio sa vrhunskim oratorskim skilom i harizmom, dok Matori priča o konkretnim promenama i nema taj skil i harizmu. upravo tako. Obama je bio kilavac i oportunista, nista od obecanih promena nije ispunio osim mozda kilavog obamacare-a. kad baba sedne u ovalni spajz bice pravog vatrometa
Gandalf Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 (edited) Sada se vec zajebavas. Oces ankete iz septembra? Ko je cuo za Sandersa u septembru? On u septembru u Njujorku prosto nije imao koga da organizuje. od jula pa dalje, minimum 1/5 demokrata su podrzavali Sandersa. taj procenat je naravno rastao vremenom. pri tome su progresivci i njihovi mediji odmah krenuli u kampanju za njega. nije on u kampanju usao kao nekakav anonimus, posebno ne za levo krilo demokrata. Obama je takodje debelo ispusio u Njujorku kao i Kaliforniji, to nekako propustas da primetis. pa? poenta je da je i Obama krenuo u maraton uzbrdo, a protivkandidat je bio jaci nego Sandersov. s tim da je Obama bolji govornik, mladji je, bolje izgleda, i bolji je organizator. mozda je i faktor to sto je Obamina poruka bila pozitivna (nada, promena, itd.), dok se Sandersova cesto svodi na "everything sucks". Edited April 27, 2016 by Gandalf
WTF Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Alo ljudi, pa pricamo valjda o Obami iz 2008 i kako je tada percipiran i kakvu je reputaciju tada imao. To sto mnoge od svojih obecanja i ideja nije ispunio posle, to je druga stvar. Obama je za vreme 2008 primaries bio predstavljan kao levicar, socijalista, marksista, definitivno je bio na levo od Hillary. Neke njegove ideje u to doba vazile za radikalne. Bio je senator sa 4 godine iskustva. Kao i Brni™, kampanju je poceo kao outsider, Hillary su svi videli kao pobednika jos pre Iowa primarija. Isto kao i Brni™ vecinu primary kampanje je finansirao od velikog broja malih donacija. Razlika je u tome sto je imao fantasticno organizovanu kampanju. Ja sam se registrovao na sajtu i kod Obame 2008 i kod Brnija™ ove godine. Od Obame sam dobio i po kvantitetu veci i po kvalitetu bolji propagandni materijal - e-mailove, SMS poruke, obicnu postu. Nebo i zemlja, noc i dan u organizaciji 2 kampanje.
*edited by mod Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Mislim da ima tu dosta i u tome sto Baba tada nije mogla da racuna na podrsku crnaca koliko moze protiv Dede danas.
Budja Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 od jula pa dalje, minimum 1/5 demokrata su podrzavali Sandersa. taj procenat je naravno rastao vremenom. pri tome su progresivci i njihovi mediji odmah krenuli u kampanju za njega. nije on u kampanju usao kao nekakav anonimus, posebno ne za levo krilo demokrata. pa? poenta je da je i Obama krenuo u maraton uzbrdo, a protivkandidat je bio jaci nego Sandersov. s tim da je Obama bolji govornik, mladji je, bolje izgleda, i bolji je organizator. mozda je i faktor to sto je Obamina poruka bila pozitivna (nada, promena, itd.), dok se Sandersova cesto svodi na "everything sucks". A sta cemo sa jugom? Zamisli Obamu belca. Ovo oko 1/5, opet se zajebavas. Kako se sa 1/5 na drzavnom nivou gradi organizacija za pobedu do septembra? Poenta je da je Obama krenuo uzbrdo ali je bio crnac koji je time razbucao najjacu Klintonkinu bazu pa je do Njujorka stvar vec bila resena.
Budja Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Alo ljudi, pa pricamo valjda o Obami iz 2008 i kako je tada percipiran i kakvu je reputaciju tada imao. To sto mnoge od svojih obecanja i ideja nije ispunio posle, to je druga stvar. Obama je za vreme 2008 primaries bio predstavljan kao levicar, socijalista, marksista, definitivno je bio na levo od Hillary. Neke njegove ideje u to doba vazile za radikalne. Bio je senator sa 4 godine iskustva. Kao i Brni™, kampanju je poceo kao outsider, Hillary su svi videli kao pobednika jos pre Iowa primarija. Isto kao i Brni™ vecinu primary kampanje je finansirao od velikog broja malih donacija. Razlika je u tome sto je imao fantasticno organizovanu kampanju. Ja sam se registrovao na sajtu i kod Obame 2008 i kod Brnija™ ove godine. Od Obame sam dobio i po kvantitetu veci i po kvalitetu bolji propagandni materijal - e-mailove, SMS poruke, obicnu postu. Nebo i zemlja, noc i dan u organizaciji 2 kampanje. Da, organizacije je blia kljucna da Obama dobije Alabamu. Jeste Obama bio jaci kandidat i bolje organizovan, ali tu nije kljuc. Organizacija je bila bitna u pobedi 2012. protiv Romnija, a ne 2008. I Kruz je deset puta bolje organizovan, pa je samo da zove Fiorinu kao VPija jer ga jedan neorganizovani i nedisciplinovani out ofmessage kandidat razbija.
3opge Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Alo ljudi, pa pricamo valjda o Obami iz 2008 i kako je tada percipiran i kakvu je reputaciju tada imao. To sto mnoge od svojih obecanja i ideja nije ispunio posle, to je druga stvar. Obama je za vreme 2008 primaries bio predstavljan kao levicar, socijalista, marksista, definitivno je bio na levo od Hillary. Neke njegove ideje u to doba vazile za radikalne. Bio je senator sa 4 godine iskustva. Kao i Brni™, kampanju je poceo kao outsider, Hillary su svi videli kao pobednika jos pre Iowa primarija. Isto kao i Brni™ vecinu primary kampanje je finansirao od velikog broja malih donacija. Razlika je u tome sto je imao fantasticno organizovanu kampanju. Ja sam se registrovao na sajtu i kod Obame 2008 i kod Brnija™ ove godine. Od Obame sam dobio i po kvantitetu veci i po kvalitetu bolji propagandni materijal - e-mailove, SMS poruke, obicnu postu. Nebo i zemlja, noc i dan u organizaciji 2 kampanje. javlja mi se da je njemu cak i tada, pre 8+ godina, prosecna donacija bila veca od Brnijevih $27. o babinim gacama, napumpanim i pozelenelim od dolara, da i ne govorim.
Њујоркер Posted April 27, 2016 Author Posted April 27, 2016 @gandalf Ja redovno ucestvujem na izborima vec godinama, ali tek sam sada saznao da ako neko zeli da glasa za drugu stranku, mora da se PREregistruje SEST meseci PRE izbora. Nije da mi je ova informacija bila potrebna, kao ni vecini njujorcana, ali oni koji su hteli da glasaju na primer za Trampa (moja zena :D ), a nisu republikanci, nisu mogli zbog ovog pravila za koje niko nije cuo, a postoji godinama. O korumpiranosti i nekompetentosti GIKa vec sam govorio ranije, to je rak rana ovde i nista se nece promeniti jer odgovara obema partijama i establismentima koji postavljaju svoje pajace u komisiju.
Gandalf Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 @gandalf Ja redovno ucestvujem na izborima vec godinama, ali tek sam sada saznao da ako neko zeli da glasa za drugu stranku, mora da se PREregistruje SEST meseci PRE izbora. Nije da mi je ova informacija bila potrebna, kao ni vecini njujorcana, ali oni koji su hteli da glasaju na primer za Trampa (moja zena :D ), a nisu republikanci, nisu mogli zbog ovog pravila za koje niko nije cuo, a postoji godinama. nije na tebi da znas. na kandidatima je da poguraju svoje (potencijalne) pristalice. moja lepsa polovina juce nije mogla da glasa za Sandersa, jer je registrovana kao zelena.
WTF Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Ne mogu da verujem koliko ste svi generalno neobavesteni o izbornom sistemu i pravilima u vasim drzavama
Weenie Pooh Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Ja ne mogu da verujem da detaljno poredite Obaminu kandidaturu 2008. i Sandersovu 2016., kao da obojica pokušavaju da smaknu s vlasti 1 GWB.
WTF Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Ja ne mogu da verujem da detaljno poredite Obaminu kandidaturu 2008. i Sandersovu 2016., kao da obojica pokušavaju da smaknu s vlasti 1 GWB. Ne razumem sta hoces da kazes. Poredimo 2 kandidature u primary stepenu izbora, u oba slucaja su to manje poznati kandidati protiv favorita iza koje stoji establishment i vrh partije. U oba slucaja u vreme tih primary kampanja nije se znalo ko ce biti GOP kandidat sa druge strane. Znalo se 2008 da to sigurno nece biti 1 GWB jer mu je drugi mandat isticao a za treci nije mogao da se kandiduje.
Gandalf Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Ja ne mogu da verujem da detaljno poredite Obaminu kandidaturu 2008. i Sandersovu 2016., kao da obojica pokušavaju da smaknu s vlasti 1 GWB. preliminarni izbori za demokratskog kandidata.
Gandalf Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Kako se sa 1/5 na drzavnom nivou gradi organizacija za pobedu do septembra? Poenta je da je Obama krenuo uzbrdo ali je bio crnac koji je time razbucao najjacu Klintonkinu bazu pa je do Njujorka stvar vec bila resena. mozda bi beli Obama izgubio, ko ce ga znati. ono sto znamo je da je on na najbolji moguci nacin iskoristio svoje prednosti, organizovao podrsku, i prilagodio retoriku kako bi pridobio maksimalnu podrsku. sto se tice septembra... u ovom slucaju, ne gradi se organizacija za pobedu, vec da se pogura registracija. mozda bi i sa boljom organizacijom Sanders izgubio, ali bi imao bolju sansu.
Weenie Pooh Posted April 27, 2016 Posted April 27, 2016 Ne razumem sta hoces da kazes. Poredimo 2 kandidature u primary stepenu izbora, u oba slucaja su to manje poznati kandidati protiv favorita iza koje stoji establishment i vrh partije. U oba slucaja u vreme tih primary kampanja nije se znalo ko ce biti GOP kandidat sa druge strane. Znalo se 2008 da to sigurno nece biti 1 GWB jer mu je drugi mandat isticao a za treci nije mogao da se kandiduje. preliminarni izbori za demokratskog kandidata. Kao što rekoh, zanemarujute činjenicu da se tamo borilo za dem kandidaturu posle osam godina republikanske vladavine, univerzalno ocenjene kao tragikomično loše. Demokratski glasači su tada zamišljali da biraju revolucionara koji će izvesti zemlju na pravi put i doneti im apstraktnu Promenu posle dva mandata u ratnom stanju. To je neuporedivo sa današnjom situacijom, kad demokrate zamišljaju da biraju naslednika aktuelnom predsedniku - Clinton s razlogom od starta gura tu priču o nastavljanju pravim putem, steading the ship i sve to. Dočim Sanders pokušava da ih ubedi da je potrebna nekakva socdem revolucija bez presedana - prodati tu priču demokratama je neuporedivo teže 2016. nego što je bilo 2008. HRC nije danas u boljoj poziciji nego onda zato što se nekako unapredila i postala jači kandidat sama od sebe, ni zato što je Sanders lošiji kandidat od Obame. Izbori se ne dešavaju u vakuumu, a situacija se značajno promenila u korist njenog centrističkog dobra-sam-sa-svima pristupa, jer Obamina dva mandata nisu spremila naciju na drastične promene kao što su ih dva Buš-Čejni mandata pripremila onomad.
Recommended Posts