Dimitrije Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Hazard, hvala na ispravci. Budja, da ne ulazimo u izraelsko-arapski sukob. Jasno je daje visedecenijska i dugoroca americka politika pro-izraelska i da to ne zavisi od toga koja stranka drzi Belu kucu i/ili Kongres. Vi se sa tim ne slazete, ali velika vecina Amerikanaca takvu politiku podrzava. Sumnjam da ce SAD da u blizoj buducnosti da preduzima bilo kakve korake ka otpocinjanju izraelsko-palestinskih pregovora, bar ne dogod se sija-suni sukob a Bliskom istoku ne okonca. Izraelsko-palestinski pregovori odavno su skinuti sa Obamine agende a nisu ni tema predsednickih izbora. Tramp se na tu temu izlajao i sada pokusava da to sto je rekao uvije u ambalazu neutralnosti sa namigivanjem.
Weenie Pooh Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 (edited) Mda, čim se Shi'a-Sunni sukob okonča odmah će da se bace na pitanje Palestine. Ne znam da li će stići, doduše, pošto se očekuje da sunce istroši sav vodonik, naraste u crvenog džina, i proguta nam planetu za nekih 5 i kusur milijardi godina. A okončanje sektaških pitanja u islamu neće mnogo ranije. Edited March 19, 2016 by Weenie Pooh
Weenie Pooh Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Da je suludo sugerisati da prvo moraju da se reše sektaški sukobi koji traju već cca 1,300 godina pre nego što se krene dalje sa rešavanjem izraelsko-palestinske situacije. To je kao da kažeš da se gun control laws neće uvesti sve dok ne abdicira engleski monarh.
Dimitrije Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Ja vas ne razumem. Kave veze imaju engleska kraljica i "gun control" u SAD?
Weenie Pooh Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 (edited) Realno nikakve, isto kao što shi'a-suni podele nemaju veze sa Izraelom i Palestinom. Ali 2nd Amendment se često obrazlaže potrebom za oružanim snagama koje će se odupreti ako mrski kolonizator oper nešto pokuša, pa zato kao, dok se ne reši Englesko Pitanje jednom i zauvek nema smisla ni razgovarati o ograničenju naoružanja. Na isti način je šuplje postavljati šizmu unutar Islama kao izgovor za nerađenje ničega oko Izraela i Palestine. Em taj problem nije direktno vezan sa ovim, em je praktično nerešiv. Edit: Ali nebitno, u širem smislu je tačno da Izrael nije bio i neće biti tema ove kampanje. Edited March 19, 2016 by Weenie Pooh
Anduril Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 deportacija ilegalnih imigranata je potpuno legalan cin ozbiljne drzave ako nisu zivotno ugrozeni ili politicki progonjeni. to je tako ako bismo se drzali zakona 'ko pijan plota' i ne pravimo ludi. druga je stvar sto se ta imigracija tolerise i opravdava humanitarnim razlozima i razlozima tipa 'nece debele guzice u kaliforniji valjda da rade prljave poslove'. kako je to sasvim razumljivo dopustati neograniceni priliv ilegalnih imigranata iz meksika i latinske Amerike ali zato dosledno deportovati one, malobrojne, koji dolaze, na primer, iz Evrope? Legalizam znaci. Sa sve epitetom silovatelja. Vec vidjen klasik i na nasim prostorima. Koliko vidim, u Evropi uglavnom Mari Lepen, Orban i takva bratija pricaju ovo sto i Tramp tako da je to sasvim tvoja mera. Sa druge strane, diskusija u EU oko azilanta i migranta nije oko deportacije miliona ljudi koji zive tamo vec godinama nego oko priliva novih. No, to si vec znao, zar ne? Dok je cestitom Andurilu nekako promaklo da se babin protiv-kandidat u demokratskom taboru redovno naziva dedom. Nazivanje 6 godina starijeg Sandersa dedom kako tacno objasnjava zasto se Tramp ne naziva tako iako je stariji od Hilari? Reče čovek koji je rekao da su izbeglice same krive kada im se deca udave u Egeju. Licemeru. samo za ovo bi svako drugi bio trajno banovan. da ne pominjem sada sve ostale izlive sovinizma i rasizma. Pa sad, moj "sovinizam i rasizam" kontra primitivizma, lazi i komesarisanja vas dvojice i nije tako strasan. Ipak imam veru da se date promeniti ka boljem...
Аврам Гојић Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 (edited) Rec je o tome da si ovde nastupio kao vatreni branitelj ekonomskih migranata (sto se mene tice, stav vredan hvale - ja mislim da ljudi treba da slobodno putuju tamo gde im je bolje), dok na topiku o izbeglicama optuzujes roditelje, izbeglice iz Sirije, da ubijaju svoju decu rizikujuci im zivote u gumenim camcima, umesto da lepo sede u Turskoj. Kako bi ti to nazvao? Edited March 19, 2016 by Аврам Гојић
Eraserhead Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 (edited) ja razumem ovakvo stajaliste kada posmatras kao gradjanin US of A, ali kao bilo ko drugi, status quo nikako nije dobro, jer Obama je za 7 godina uradio jedno veliko nula, americka spoljna politika je i dalje izuzetno konzervativna i "republikanska". a Hillary ako dodje bice jos gore jer je drze i nogama i rukama i vezuju lancima da ne ode vise desno od Cruza... mada, ako pobedi Hillary, mozda predlozi i nekog manje konzervativnog od Garlanda da zameni Scaliu... mada ako nastavi Obaminu politiku mozemo ocekivati jednog proper rednecka u supreme courtu za godinu dana(mozda jos jedan uncle Tom da ima cika Thomas sukim da se druzi a i da se oduzi manjima sto su glasali za nju...) Uradio je "veliko nista" osim sto nije imao nijednu intervenciju, potpisao je sporazum sa iranom i evo ga na Kubi. Realno zasluzujete Trampa. Edited March 19, 2016 by Eraserhead
Budja Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Nazivanje 6 godina starijeg Sandersa dedom kako tacno objasnjava zasto se Tramp ne naziva tako iako je stariji od Hilari? Nazivaj kako hoces ali kako se Berni naziva deda, onda svakako ne mozes termin da vezes za Klntonovu. Cudo jedno kako nisi postavio prvobitno pitanje kako si ga sada postavio.
Budja Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Uradio je "veliko nista" osim sto nije imao nijednu intervenciju, potpisao je sporazum sa iranom i evo ga na Kubi. Realno zasluzujete Trampa. Da, malo je glupo reci da Obama nista nije uradio. Jeste, i jeste u drugom mandatu. Lame ducks imaju vise slobode jer ih boli paja za sledeci izborni ciklus, ali mozda je i do Keri/Klinton rokade.
Anduril Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Rec je o tome da si ovde nastupio kao vatreni branitelj ekonomskih migranata (sto se mene tice, stav vredan hvale - ja mislim da ljudi treba da slobodno putuju tamo gde im je bolje), dok na topiku o izbeglicama optuzujes roditelje, izbeglice iz Sirije, da ubijaju svoju decu rizikujuci im zivote u gumenim camcima, umesto da lepo sede u Turskoj. Kako bi ti to nazvao? Nisam ja vatreni branitelj ekonomskih migranata nego mislim da bi deportacija 12mil ljudi koji zive u SAD polu-legalno vec godinama bila katastrofa iz 101 razloga. No, to pitanje je razlicito od pitanja azila ili pitanja kako regulisati ekonomsku imigraciju. Drugo, za migrante i azilante sam vec davno napisao da ne bih primao nikog ko ide svercerskim rutama nego iskljucivo preko prihvatnih centara na obodima EU, preko ambasada i logora u Turskoj/Libanu. Takodje sam pisao da se zalazem za globalne kvote da bi recimo i SAD primile jedno 2-3 miliona kao i KSA ili Iran. No, to su samo moji stavovi koji su irelevantni a realna situacija na terenu je takva da je cak i ovakav dil sa Turskom bolje stanje od neodrzivog stanja do sada sa sve svercom i mrtvima. Zato kazem da je i ovo pisanje po sporazumu sa Turskom glupo i kratkovido.
Budja Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Nisam ja vatreni branitelj ekonomskih migranata nego mislim da bi deportacija 12mil ljudi koji zive u SAD polu-legalno vec godinama bila katastrofa iz 101 razloga. No, to pitanje je razlicito od pitanja azila ili pitanja kako regulisati ekonomsku imigraciju. Drugo, za migrante i azilante sam vec davno napisao da ne bih primao nikog ko ide svercerskim rutama nego iskljucivo preko prihvatnih centara na obodima EU, preko ambasada i logora u Turskoj/Libanu. Takodje sam pisao da se zalazem za globalne kvote da bi recimo i SAD primile jedno 2-3 miliona kao i KSA ili Iran. No, to su samo moji stavovi koji su irelevantni a realna situacija na terenu je takva da je cak i ovakav dil sa Turskom bolje stanje od neodrzivog stanja do sada sa sve svercom i mrtvima. Zato kazem da je i ovo pisanje po sporazumu sa Turskom glupo i kratkovido. Ja "mislim" da bi takodje 12 miliona ilegalaca u SAD i odredjen broj u Rusiji takodje trebalo da potpadnu pod kvote. Nije red da samo SAD snose teret ilegalne imigracije iz Centralne i Juzne Amerike. Moglo bi i par desetina hiljada ilegalaca iz Ekvadora u Spaniji takodje da se raspodele.
Anduril Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Nazivaj kako hoces ali kako se Berni naziva deda, onda svakako ne mozes termin da vezes za Klntonovu. Cudo jedno kako nisi postavio prvobitno pitanje kako si ga sada postavio. Ne vezujem ga za Klintonovu nego mislim da se Sanders naziva dedom jer se prvo pocelo sa prozivanjem Hilari kao babe. Pre nje tu je bila i Merkel dok je retko koji drugi politicar nazivan dedom u svojim sezdesetim. A prozivanje Hilari kao babe ima veze sa mizoginijom i uopste sa mrznjom prema Klintonovima. Sa druge strane, Tramp je kul i za njega se navija jer ce kao konacno da razbije taj establisment a niko se ne pita sta ce doci posle toga. Ustvari, najavljuje nesto mnogo gore ali koga briga - primitivne politicke kulture ne poznaju pojam odgovornosti. Dokazano hiljadu puta.
Anduril Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Ja "mislim" da bi takodje 12 miliona ilegalaca u SAD i odredjen broj u Rusiji takodje trebalo da potpadnu pod kvote. Nije red da samo SAD snose teret ilegalne imigracije iz Centralne i Juzne Amerike. Moglo bi i par desetina hiljada ilegalaca iz Ekvadora u Spaniji takodje da se raspodele. Azilantske kvote.
Recommended Posts