Budja Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Ume Trump ponekad da kaze neke veoma dobre i racionalne stvari. Veliki deo spoljne politike, promene campaign finance zakona, jos mnogo drugih stvari su sasvim OK. Problem je u tome sto ti normalni stavovi nije to sto mu donosi popularnost, nego upravo one nacionalisticko-fasistcko-ksenofobne izjave i ideje. To je nazalost taj zatucani deo naroda kome je najveci problem "politicka korektnost", znaci nek i dalje klizimo u siromastvo, lose zdravstvo i obrazovanje, nek vladaju elite protiv koji se satro bunimo, nema veze, sve dok mozemo nekog Afroamerikanca ili Latinosa da zovemo kako hocemo i po mogustvu da sto vise gledamo kako neke ubijaju po ulicama ili sprovode na furgone za Mexico. Uopste ne cudi sto se ljudi poput Vasica loze na njega. Ne slazem se. Nije o tome rec. Rec je o tome da demokrate loze na identitetske politike koje se onda prelamaju na attitudes i ekonomiju. Ono cuveno, nije vazno 1% i 99%, dok god je u tih 1% 70% belaca, 13% crnaca, 10% gejeva, 50% zena, itd... I onda ljudi vide guranje tih politika, i onda pizde na manjine umesto na elite. Stoga i postoji deo glasaca, vec vise puta pominjano, koji su Tramp-Sanders glasaci. Anegdota sa Young Turks: Neki Filipinac glasa za Trampa u Las Vegasu. Kaze, moji roditelji uredno podnose zahteve za vizu, mogu da ih vidim svake dve godine, dok ovi Meksikanci dodju ovde ilegalno i onda kukaju. Dakle, njega niko ne ferma a sva politika se vodi oko ilegalaca. On to vidi kao nepravdu. To jest, nije fora u tome da se dozvoli ilegalcima da dobiju papire, da deo crnaca bude zasticen afirmativnom akcijom, da se propisu zneske kvote i sl. Fora je u tome da se vecina stanovnistva oseca slobodno i da oseca da je sistem pravedan.
Weenie Pooh Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Што се тиче бесплатног образовања, не ради се о томе да ли је оно математички могуће, већ да није политички изводљиво. Народ неће да плаћа додатни порез за то, па био он и 11 центи по галону. To šta narod hoće a šta neće se valjda meri na izborima, ne u talk show izlaganjima narodnih tribuna koji su svu mudrost sveta popili još tamo negde '75. Iz istog šinjela potiče i ona oprobana mudrost po kojoj se mora intenzivno štedeti na socijali svih vrsta, dok vojne troškove treba voditi potpuno van budžeta, da ne zapadne slučajno nekome za oko koliko su apsurdno metastazirali. Jer, narod neće drugačije. Narod je vazda bio za status quo.
Ariel Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Problem je u tome sto ti normalni stavovi nije to sto mu donosi popularnost, nego upravo one nacionalisticko-fasistcko-ksenofobne izjave i ideje. To je nazalost taj zatucani deo naroda kome je najveci problem "politicka korektnost", znaci nek i dalje klizimo u siromastvo, lose zdravstvo i obrazovanje, nek vladaju elite protiv koji se satro bunimo, nema veze, sve dok mozemo nekog Afroamerikanca ili Latinosa da zovemo kako hocemo i po mogustvu da sto vise gledamo kako neke ubijaju po ulicama ili sprovode na furgone za Mexico. Um, a otkud ti znaš da je to baš ono što mu donosi popularnost? Ta priča o zatucanom delu naroda ti je ista balegarski snishodljiva generalizacija kao one Trampove o Meksikancima. Ja bih baš rekao da je uspeh Trampovog populizma zasnovan na osnovnom postulatu populizma odvajkada: obećanje sigurnosti, kako materijalne, tako i fizičke i državne, za većinu. Što uključuje gomilu dobrih stvari po difoltu - npr. vojsku koja je fokusirana na odbranu (ne potcenjuj snagu i žilavost ideje američkog izolacionizma), efikasnije zdravstvo, bolju infrastrukturu.
Sestre Bronte Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Tramp je selebriti, ostali su političari.
Dimitrije Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Ne slazem se. Nije o tome rec. Rec je o tome da demokrate loze na identitetske politike koje se onda prelamaju na attitudes i ekonomiju. Ono cuveno, nije vazno 1% i 99%, dok god je u tih 1% 70% belaca, 13% crnaca, 10% gejeva, 50% zena, itd... I onda ljudi vide guranje tih politika, i onda pizde na manjine umesto na elite. Stoga i postoji deo glasaca, vec vise puta pominjano, koji su Tramp-Sanders glasaci. Anegdota sa Young Turks: Neki Filipinac glasa za Trampa u Las Vegasu. Kaze, moji roditelji uredno podnose zahteve za vizu, mogu da ih vidim svake dve godine, dok ovi Meksikanci dodju ovde ilegalno i onda kukaju. Dakle, njega niko ne ferma a sva politika se vodi oko ilegalaca. On to vidi kao nepravdu. To jest, nije fora u tome da se dozvoli ilegalcima da dobiju papire, da deo crnaca bude zasticen afirmativnom akcijom, da se propisu zneske kvote i sl. Fora je u tome da se vecina stanovnistva oseca slobodno i da oseca da je sistem pravedan. Kako mogu ljudi da se osecaju slobodno i da je sistem pravedan ako su zene placene za isti posao manje od muskaraca? Kako ljudi mogu da seosecaju slobodno i pravedno ako porodica koja je relatvno dobrostojeca ($250-300K godisnje) koja ima troje dece ne moze sebi da priusti da svo troje pohadja koledz jer je cena studija $60K godisnje i nastvlja da raste? Kako neko moze da se oseca slobodno i pravedno ako pod stare dane mora da prodaje kucu da bi platio za lecenje i lekove jer mu zdravstveno osiguraje ne pokriva sve troskove? To uopste nisu pitanje demokratsko-republikanske politike i njihovih natezanja, to su pitanje nepravednosti sistema.
Weenie Pooh Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Ariele, Trump nije izolacionista (a mislim da ništa nije rekao i zdravstvu i infrastrukturi). Njegov spoljnopolitički plan je "get in there, take the oil, and get out" što mu niko nije objasnio da je (samo za početak) tehnički bukvalno neizvodljivo jer nije reč o tri cisterne nafte. Trumpov nastup je toliko epohalno šupalj i nesadržajan da je svaki stereotip o zatucanim glasačima IMHO opravdan. Čovek ne mora da bude idiot da bi se primio na njegovu priču, ali mora da bude bolno površan i elementarno neinformisan o pitanjima do kojih mu je navodno stalo. To se drugačije kaže "zatucan". Кад ми шмизла која је у животу написала два чланка за опскурне журнале каже да је Бен Каросн глуп, , а она је ето паметна, како да човек не пошандрца. A za koje se to etablirane žurnale mora pisati, i u kojoj meri, da bi čovek ili šmizla smeli da konstatuju očiglednu stvar - da je Ben Carson budala, lažov, i licemer? I nemoj mi molim te sa onim "pa on je 1 neurohirurg". Tim rezonom se rukovodila moja pokojna baba, da Doktor Zna, a još ako je na televizoru to znači da je Mnogo Pametan.
Budja Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Kako mogu ljudi da se osecaju slobodno i da je sistem pravedan ako su zene placene za isti posao manje od muskaraca? Kako ljudi mogu da seosecaju slobodno i pravedno ako porodica koja je relatvno dobrostojeca ($250-300K godisnje) koja ima troje dece ne moze sebi da priusti da svo troje pohadja koledz jer je cena studija $60K godisnje i nastvlja da raste? Kako neko moze da se oseca slobodno i pravedno ako pod stare dane mora da prodaje kucu da bi platio za lecenje i lekove jer mu zdravstveno osiguraje ne pokriva sve troskove? To uopste nisu pitanje demokratsko-republikanske politike i njihovih natezanja, to su pitanje nepravednosti sistema. ...koje Sanders i Tramp hoce da promene. Da li ce kvote za crnce, zene i latinose tu realnost o kojoj govorite promeniti? To je ta zamena teza na kojoj Klintonovoa igra - empowerment manjina putem ne promenom opsteg drustvenog sistema vec davanjem mrvica sa stola tim istim manjinama. Klijentelizam.
Budja Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Ariele, Trump nije izolacionista (a mislim da ništa nije rekao i zdravstvu i infrastrukturi). Njegov spoljnopolitički plan je "get in there, take the oil, and get out" što mu niko nije objasnio da je (samo za početak) tehnički bukvalno neizvodljivo jer nije reč o tri cisterne nafte. To bi bilo tako kada bi se Trampove jednostavne poruke citale bukvalno. A to verovatno nije slucaj kod glasaca. Mislim kada horski ponavljaju da ce Meksikanci da plate za zid da li zaista mislis da glasaci veruju u tu mogucnost? Stvar je simbolicke prirode. Pogledaj sta je simbolicki gest hapsenja Miskovica ucinio za Vucica.
iDemo Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Čuo sam danas odličnu definiciju ovog ludila oko Trampa - kaže tip "to što Tramp privlači ljude nije stvar ideologije, već stava". Meni je sam fenomen "ideologije" u kontekstu savremene politike - i u Amerikama a i mnogo shire - toliko smeshan da ne moze recima da se opishe. ...šupljo, brate, mnogo šupljo...
Dimitrije Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Ta zamena teza (o kojoj sam ja pisao pre par dana) je pokusaj establismenta (i GOP i DEM) da se od glavnog problema - propasti srednje klase - skrene paznja ka izolovane probleme (manjine, rasizam isl.). Problem raspada srednje klase je prvenstveno Sandersova agenda. Nisam cuo Trampa da o tome govori, mada sam po pitanju Trampa vrlo pristrasan (u negativnom smislu), tako da mozda propustam da primetim njegove planove o izgradnji sistema socijalne zastite za sve Amerikance.
Dimitrije Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 To bi bilo tako kada bi se Trampove jednostavne poruke citale bukvalno. A to verovatno nije slucaj kod glasaca. Mislim kada horski ponavljaju da ce Meksikanci da plate za zid da li zaista mislis da glasaci veruju u tu mogucnost? Stvar je simbolicke prirode. Pogledaj sta je simbolicki gest hapsenja Miskovica ucinio za Vucica. To simbolicno placanje troskova za podizanje zida od strane Meksika znaci da Tramp ima nameru da visoko carini robu koju Meksiko izvozi u SAD (ponajcesce americke kompanije) i time naplati troskove zidanja i odrzavanja zida.
iDemo Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Tramp je opasan jer nije kompetentan da vodi drzavu. To je najveca opasnost koja od njega preti. On ce da uci posao na radnom mestu, a s obzirom na njegov temperament i nedostatak iskustva i znanja u politici, to ucenje ca da se obija o glavo ovdasnjem narodu. Docim je Regan - pre dolaska na mesto Predsednika - imao valjda neko guvernersko i/ili slicno iskustvo, ne??
Weenie Pooh Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 To bi bilo tako kada bi se Trampove jednostavne poruke citale bukvalno. A to verovatno nije slucaj kod glasaca. Mislim kada horski ponavljaju da ce Meksikanci da plate za zid da li zaista mislis da glasaci veruju u tu mogucnost? Naravno da gutaju sumbol i ne razmišljaju o realnoj primenjivosti ideje nimalo. Trumpova osnovna udica je "govorim to što svi misle a ne smeju da kažu"; koga upeca na to, taj dalje prihvata šta god mu se ponudi, sve dok zvuči kao da bi moglo da inspiriše jedan grleni patriotski poklič. Znači upadam, otimam, idemo kući, gradim zidove - zvuči dovoljno dobro, mozak ne uključujem. Trump projektuje snagu, hrabrost, odvažnost, jebe mu se za sve - prosečan "zatucani" glasač bi žarko želeo da može da živi po istim principima. Pošto u mrskom PC svetu ne može, sad navija za ovoga i vicariously uživa kad god ga on nekom šukne.
3opge Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Trump takodje ima najbolje zene sto uopste nije beznacajno u zemlji u kojoj je guzica kim kardashian postala maltene nacionalni simbol.
iDemo Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 Trump takodje ima najbolje zene sto uopste nije beznacajno u zemlji u kojoj je guzica kim kardashian postala maltene nacionalni simbol. On i Zvončica... #1 i #2.
Recommended Posts