Hamlet Strašni Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Moguće da sam se nešto zeznuo. Sećam se da sam na vikiju čitao da u engleskoj ne može svaka suma svim novčanicama da se plati
jms_uk Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Moguće da sam se nešto zeznuo. Sećam se da sam na vikiju čitao da u engleskoj ne može svaka suma svim novčanicama da se plati Umeju da zagledaju malo 50-icu [jer je nema puno u cirkulaciji] i skotske/severnoirske novcanice, ali mi se nikad nije desilo da je prevelika novcanica u odnosu na iznos koji se placa. Pre par godina je bio malo problem da nije bilo dovoljno novcanica od £5, pa onda dobijes kusur u debelim kovanicama [£1 i £2].
Hamlet Strašni Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Sad sam čitao. Obrnuto je. Ima gornji limit za plaćanje sitnim novcanicama Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
Time Crisis Posted August 5, 2015 Author Posted August 5, 2015 Sad sam čitao. Obrnuto je. Ima gornji limit za plaćanje sitnim novcanicama Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока To već ima smisla, da ne istovari neko kamion sitnine.
Dr Arslanagić Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Ja sam u Francuskoj lutao dva dana sa novčanicom od 500 evra u nadi da će je neko primiti. Nisu hteli ni u Narodnoj banci, jer novčanice usitnjavaju utorkom i četvrtkom od 10 do 12. Dobro je da nisam otpremljen u mardelj kao narko diler. True story.
Dr Arslanagić Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Umeju da zagledaju malo 50-icu [jer je nema puno u cirkulaciji] i skotske/severnoirske novcanice, ali mi se nikad nije desilo da je prevelika novcanica u odnosu na iznos koji se placa. Pre par godina je bio malo problem da nije bilo dovoljno novcanica od £5, pa onda dobijes kusur u debelim kovanicama [£1 i £2]. Takođe, proletos su mi na par mesta u UK odbili da prime novčanicu od 20 funti jer je navodno zastarela (?). Funte sam regularno kupio u banci u Beogradu.
jms_uk Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Takođe, proletos su mi na par mesta u UK odbili da prime novčanicu od 20 funti jer je navodno zastarela (?). Funte sam regularno kupio u banci u Beogradu. Ako je bila ova [Elgar] ta je povucena 2010. i moze da se zameni samo u Bank of England.
Dr Arslanagić Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Nije ta ali ne sećam se tačno ko je bio na novčanici. Uvalio sam je na kraju u Meku.
JozoMujica Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Sad sam čitao. Obrnuto je. Ima gornji limit za plaćanje sitnim novcanicama Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока To im je valjda smestio Mark Knopfler iz Dire Straitsa, postoji priča da im je, besan što mora da plati, porez sručio u džakovima u novčićima od par penija...
rajka Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Ako je bila ova [Elgar] ta je povucena 2010. i moze da se zameni samo u Bank of England. jadno. meni su u obicnom lokalnom branchu u Torontu primili novcanice iz 70-ih, koje mi je dao deda, koje je njemu dao ko zna ko, ko zna kad i koje su provele dekade u srbiji. devojka u banci nikad nije videla takve novcanice (posto su verovatno izbacene iz upotrebe pre nego sto se rodila), ali su mi bez problema primili.
hazard Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 I u SAD možeš opušteno da plaćaš novčanicama iz 19. veka
rajka Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 (edited) ja mislim da SAD uopste ne povlaci novac iz opticaja zvanicno. tako da je sve to legal tender, ali retke novcanice i novcici naravno su retko u opticaju posto su vredniji od svojih face value. da, evo npr ovde: http://www.coincommunity.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=69627 Edited August 5, 2015 by rajka
Pontijak Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 I u SAD možeš opušteno da plaćaš novčanicama iz 19. veka zar to ne bi bilo malo glupo? a numizmaticka vrednost?
jms_uk Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 zar to ne bi bilo malo glupo? a numizmaticka vrednost? Naravno da vrede vise nego face value, ali je poenta da nisu povucene iz opticaja i da, ako hoces, mozes da placas njima. Za razliku od Srbije i UK, gde ne mozes...
jms_uk Posted August 5, 2015 Posted August 5, 2015 Nije ta ali ne sećam se tačno ko je bio na novčanici. Uvalio sam je na kraju u Meku. Ako je bio Faraday, ta je povucena pre skoro 15 godina Ako je bio Adam Smith, ta je vazeca...
Recommended Posts