Jump to content
IGNORED

Mađarski zid: izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike u Srbiji i regionu

zmanic

Recommended Posts

Da nije ovo samo tako u teoriji? Recimo, ako bi sutra svih 11 miliona sirijskih izbeglica odlucilo da se preseli u Norvesku, da li bi to bilo realno? Mozda ce ipak azil i izbeglicke krize morati nekako drugacije da se resavaju u globalizovanom svetu... Mozda globalne kvote?

Pa Norveška može da ih ne primi, to je njeno legitimno pravo. Ali niko nema pravo da izbeglicama odredjuje i naredjuje gde treba da zastanu ili ostanu. Po čemu su npr. susedi Sirije manje vredni od Norveške pa da razni Orbani i ini nacisti daju sebi za pravo da riču kako sve izbeglice treba tamo da se zabodu i ne mrdaju dalje?

Za kvote nisam siguran, u praksi će to da se svede na zemlje za koje će biti zainteresovano hiljadu puta više izbeglica od preuzete kvote i na zemlje za koje uprkos preuzetoj kvoti niko neće biti zainteresovan. Mnogo bolje rešenje od kvota bilo bi drastično smanjenje želje zapadnih zemalja da budu mirodjija u svakoj čorbi na svetu. Ili makar, ako već moraju da budu mirodjija u svakoj čorbi, da u najosetljivijem i najludjem regionu na svetu probaju da budu nešto više od telohranitelja Kuće Sauda i katarskog emira.

Pa Norveška može da ih ne primi, to je njeno legitimno pravo. Ali niko nema pravo da izbeglicama odredjuje i naredjuje gde treba da zastanu ili ostanu. Po čemu su npr. susedi Sirije manje vredni od Norveške pa da razni Orbani i ini nacisti daju sebi za pravo da riču kako sve izbeglice treba tamo da se zabodu i ne mrdaju dalje?

Za kvote nisam siguran, u praksi će to da se svede na zemlje za koje će biti zainteresovano hiljadu puta više izbeglica od preuzete kvote i na zemlje za koje uprkos preuzetoj kvoti niko neće biti zainteresovan. Mnogo bolje rešenje od kvota bilo bi drastično smanjenje želje zapadnih zemalja da budu mirodjija u svakoj čorbi na svetu. Ili makar, ako već moraju da budu mirodjija u svakoj čorbi, da u najosetljivijem i najludjem regionu na svetu probaju da budu nešto više od telohranitelja Kuće Sauda i katarskog emira.

:frust:

a ove druge emire si zaboravio?  ^_^

Da bi se zaista odgovorilo na pitanje zasto u istocnoj Evropi vlada veca ksenofobija, mislim da zgrazavanje i nazivanje ljudi nacistima i djubradima nece mnogo pomoci. Odgovor bi mozda trebalo potraziti u neoliberalnoj tranziciji i drugacijem shvatanju politicke odgovornosti.

da ponovim:'56 je pred ruskim tenkovima u jugoslaviju i austriju izbeglo 200000 ljudi. njihova rodbina/potomstvo/prijatelji su to zapamtili. na žalost, samo u vidu mržnje prema rusima ne i kao razlog da budu solidarni sa izbeglicama. isto važi i za fucking slovake koji bi da prime samo hrišćane. neka se sete kolona između bratislave i beča '68.

A sto su onda srpske izbjeglice odlazile u australiju?

A ko je bio prevoznik. AirKoryo sa pijanim ruskim pilotima?

Okeeeej.Znaci samo se kama priznaje...Ne pucaj dok im ne vidis beonjace...

Ne. Sve što želim da takav put nije vredan izlaganju rizika. 

Kad sam prvi put odgovorio vezano za ovaj slučaj, najprije sam dobio ciničan odgovor u vidu fotografije djece na palubi jahte. Šta bi to trebalo da znači, da je pojas za spašavanje luksuz? A plaćanje trgovcima ljudima nije. Drugi odgovor je bio nešto u smislu "šta oni znaju šta je more i čamac, oni su iz pustinje". Pomalo rasistički zar ne? Sad se pojavljuju glasine da je otac tog nesretnog klinca bio kormilar. 

Izbeglice imaju pravo da izbegnu gde hoće. Još uvek nisu usvojene povelje i sporazumi koji ih obavezuju da stanu na prvoj teritoriji na kojoj će im ostati goli život a sve drugo će biti živi pakao. To što je nekom dosta Beograd a neko neće stati sve do Geteborga, isključivo je stvar lične procene i afiniteta.

Ovo se slažem i ne dovodim u pitanje uopšte. 

Jebem mu miša, a ja bio spreman da te branim zbog one gadosti sa pojasevima za spasavanje. Mislim se polako sa banovanjem, Mackenzie je hteo da pokaže kako "razmišlja" većina, na nemušt način je preneo podli komentar koji je negde čuo. Evo kladim se da ću večeras dok budem šetao kuče čuti to isto, plus komentare u stilu "šta kao fol beže, bio sam u Bodrumu na letovanju, nema nikakve frke tamo".

Kad ono... prc Frile, samo ti veruj u ljude.

Razapnite me slobodno. Ali Bodrum je ipak daleko od glavoseča da bježiš glavom bez obzira, da na kraju rizikuješ na takav način sa životima sopstvene djece. 

Nismo citali isti tekst - spominje se da Evropa nije nista bolja nego u vreme kad su Belgijanci, tacnije njihov kralj, harali Kongom.

Mozemo i detaljnije o tome odakle konstantna potreba da se recimo nacizam ili najcrnji institucionalni rasizam iz proslog veka poredi sa danasnjom Evropom. No, da li je bas tako?

Mozda je to tako rasireno da bi se efektno demonstriralo forumsko zgrazavanje i moralna superiornost u odnosu na palanacku Evropu/Belgiju.

Pa evo ti si dobar u paralelama™ kako nazvati stavljanje ljudi u logore ograđene žicom, otvorenu ksenofobiju ili segregaciju ljudi na podobne-hrišćane i ove druge?

I to upravo od onih koji te moralne vrednosti propovedaju™ decenijama i ističu kao svoju superiornost.

ko vas jebe. dobili ste skrbave u razmjeni sa amerikom. samo me interesuje da li moras biti kompletan glupan i idiot da bi dobio dozvolu za boravak u americi ili te zaglupe kada te prime?

meni kum bio kul, a onda je otišao u amerike,  posle 2 god i dalje kul, a  posle 4 sam znao da se više nećemo sresti, drugi čovek 

mislim da im nešto ušpricaju

ko vas jebe. dobili ste skrbave u razmjeni sa amerikom. samo me interesuje da li moras biti kompletan glupan i idiot da bi dobio dozvolu za boravak u americi ili te zaglupe kada te prime?

Ajde Krampo, rekao Obi pre 8 godina za nekog da je skrbav i ti vec 8 godina imas krizu identiteta. Pusti ne nerviraj se.

Edited by Eraserhead