Jump to content
IGNORED

Mađarski zid: izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike u Srbiji i regionu


zmanic

Recommended Posts

Madjari izgleda jednostrano  izasli iz Dablinskog sporazuma. Izuzetno opasna odluka.

 

 
Mađarski premijer Viktor Orban doneo je odluku o suspenziji primene Sporazuma Dablin III koji reguliše nadležnost u vezi azilanata, tvdi bečki dnevnik "Prese“.
Time zemlje EU više ne mogu da proteruju azilante u Mađarsku, iako bi mađarske vlasti bile nadležne za izbeglice, pošto su prvo kročile na tlo te zemlje ulazeći u EU.

"Želimo evropsko rešenje, ali moramo da štitimo interese Mađarske i našeg stanovništva“, rekao je portparol Orbana Zoltan Kovač bečkom dnevniku. 

Mađarska ima kapacitete za 2.500 izbeglica i već je primila 3.000 ljudi. 

"Brod je pun", poručio je on dodajući da Mađarska ne može primiti još desetine hiljada "Dablinskih slučajeva“. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske obavestilo je vlasti u Beču o svojoj odluci, zbog čega je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo ambasadora Mađarske Janoša Perenjia na razgovor. 

Obustava primene Dablina III usledilo je iz tehničkih razloga, navele su mađarske vlasti, a Kovač je najavio da se radi o suspenziji na neodređeno vreme. 

Pored Austrije Mađarska je o svojoj najnovijoj meri obavestila Belgiju, Češku, Francusku, Finsku, Holandiju, Luksemburg, Veliku Britaniju, Norvešku, Švedsku, Slovačku i Nemačku. 

Sporazum Dablin III stupio je na snagu 19. jula 2013. godine i on predviđa da je za proces odluke o davanju statusa azila nadležna ona zemlja EU na čiju teritoriju je prvo kročio podnosilac molbe. 

Preko Mađarske, prema Kovaču, je od početka prošle godine ilegalno ušlo oko 100.000 stranaca, od kojih 60.000 samo od početka ove godine. 

"Očekujemo solidarnost naših evropskih partnera“, poručuje on dodajući da svi gledaju samo na Mediteran, a ove godine je više izbeglica u Evropu došlo preko balkanske rute. 

Odluka Mađarske direktno pogađa Austriju, jer je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner pre desetak dana najavila obustavu rešavanja novih molbi za dobijanje azila i "koncentrisanje“ nadlažnih vlasti na Dablinske slučajeve. 

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije na odluku Mađarske zbog toga reagovali su sa negodovanjem. 

"Ko dalje želi Evropu bez granica mora poštovati Šengenska pravila. To znači i pridržavanje Dablinskih pravila“, poručula je Mikl-Lajtner u reakciji na odluku Mađarske. 

Ona je ukazala da je Austrija spremna da pomaže Mađarskoj i da je već 40 austrijskih policajaca upućeno kao podrška na mađarsko-srpsku granicu. 

"Jasno je da takva pomoć ne može biti jednosmerna“, istakla je Mikl-Lajtner. 

Od početka godine Austrija je, na osnovu Dablinskog sporazuma, proterala u drugu državu EU 620 podnosilaca molbi za dobijanje azila, a aktuelno ima još 1.300 slučajeva koje treba da reši. 

Kod jedne četvrtine svih podnosilaca molbi za dobijanje azila radi se, prema rečima portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl-Hajnc Grindboka o Dablinskim slučajevima, a većina je u Austriju došla preko Italije i Mađarske. 

Grundbek je dodao da Austrija ne proteruje izbeglice u Grčku, jer tamo ne postoji mogućnost njihovog snabdevanja i smeštaja. 

Mađarska odluka mogla bi izazvati lančanu reakciju, ukazuje "Prese“ dodajući da eksperti očekuju da će sledeća zemlja koja bi uvela suspenziju Sporazuma mogla biti Italija. 

Mađarska je pre par dana svojom najavom podizanja ograde od četiri metara duž granice sa Srbijom, preduzela prvu meru koju je Evropska komisija prokomentarisala da su tek porušeni zidovi, i da ne treba graditi nove.

 

Link to comment

trenutno najpreporuceniji komentar na tu vest na b92:

 

 

  1. Pametno, sve više mi se svđa politika koju vodi Mađarska pod Orbanom. MOžda razmislim i o mađarskom pasošu, pošto imam pravo na njega... 
    Srbija bi morala da sledi takve stavove, učvrsti granice, pojača kontrole na saobraćajnim prelazima i puca na sve što se kreće na graničnim linijama van prelaza. Pored svih problema u državi azilanti nam nisu potrebni.
    (Mihailo23. jun 2015 20:59

    # Link komentara

Link to comment

 

trenutno najpreporuceniji komentar na tu vest na b92:

 

 

  1. Pametno, sve više mi se svđa politika koju vodi Mađarska pod Orbanom. MOžda razmislim i o mađarskom pasošu, pošto imam pravo na njega... 

    Srbija bi morala da sledi takve stavove, učvrsti granice, pojača kontrole na saobraćajnim prelazima i puca na sve što se kreće na graničnim linijama van prelaza. Pored svih problema u državi azilanti nam nisu potrebni.

    (Mihailo23. jun 2015 20:59

    # Link komentara

 

О сунце ти калајисано

Link to comment

možda eu ne brinu ljudi, ali mislim da bi svako ko je protiv zida mogao da ističe ekološku katastrofu koju zid predstavlja za brojne vrste sa zidom inficiranog područja

Link to comment

О сунце ти калајисано

ALi, kakvo licemerije, podržavam zid, pa bih njihov pasoš...

 

Govno izdajničko, treba mu uzeti srpski, a ne dati mađarski, pa nek' vidi šta će...

Link to comment

bila je to ozbiljna pomama za magyarorszag državljanstvom, pa je cela priča malo splasla kada su magyari sproveli strožiju kontrolu znanja jezika

Link to comment

gledao sam negde i ne mogu da nađem više, iz srbije 90 hiljada aplikanata ali 60 hiljada dodeljenih državljanstava

 

a ovo je izveštaj iz 2013

 

In Hungary’s neighbouring countries, 149,449 applications have been submitted in Romania, 46,400 in Serbia, 10,437 in Ukraine, 454 in Austria and 161 in Slovakia.

Some 1,779 applications have been submitted in Britain, 1,472 in Germany, 1427 in the US and 1,060 in Israel, the website showed.

A total of 283,866 Romanian citizens, 76,652 Serbian citizens, 50,658 Ukrainian citizens, 1,515 Slovak and 1,289 Croatian citizens have applied for Hungarian citizenship. The figures show that many of those living in neighbouring countries submitted their requests in Hungary.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...