Jump to content
IGNORED

(Auto) radio i zvučnici od 4 i 8 oma


mik4

Recommended Posts

-Koliko znam za auto-radio koji radi na 12 V odgovarajući zvučnici su od 4 oma a za kućni radio koji radi na 220 V ,zvučnici od 8 oma.


1.-Ako se na auto-radio stave zvučnici od 8 oma,da li postoji mogućnost kvara radija,zvučnika ili će samo zvuk biti lošiji?

2.-Isto pitanje i za kućni radio,šta ako se na njega stave zvučnici od 4 oma,da li će se nešto pokvariti?

Link to comment

Koliko ja imam saznanja, ne.
Bolje da pitaš na diyaudio.rs ili elitesecurity

evo šta sam ja našao:

 

 

Vrlo uprosceno: Kada na pojacalo koje je predvidjeno za opterecenje od 8 i vise oma vezes zvucnike cija je impedansa 4 Om-a, onda to pojacalo, da bi postiglo odredjenu izlaznu snagu, kroz manju impedansu, mora da isporuci vecu struju. Kako je bas jacina struje ogranicavajuci faktor izlaznih tranzistora, i pri tom najveci izvor zagrevanja, rizikujes da dovedes pojacalo u jako nepovoljan polozaj. Moze ti se desiti prezasicenje izlaznih tranzistora, i da ti pojacalo ode u kliping, sto zna da osteti zvucnike, a moze ti se desiti da se jednostavno izlazni tranzistori preopterete, pregreju i "crknu" . Ni jedno ni drugo nije dobra varijanta.

U sustini, sve dok ne pojacavas previse, to ne bi trbalo da se desi, ali to zavisi od mnogo faktora. Jedini bezbedan savet ti je da ne radis to, ako radis - radis na svoj rizik. Ako vec moras, onda probaj da ne pojacavas preko "11 sati", to bi trebalo da te odrzi u okviru par vati.... sto bi, uglavnom, trebalo da bude relativno bezbedno.

 

Link to comment

MIslim da i na kućne susteme mogu ići i 4 oma,

Ovaj recimo ima nominalnu impedanciju od 5 oma (meni to čudno).

Svejedno, ne idu na svako pojačalo, zavisi od više faktora. Često su te veličine predmet trgovačkog i proizvođačkog zavlačenja nalik onom snage pojačala sinus i RMS u vatima, tako da uglavnom iskazuju, ne bi li bilo jače, veličinu od 4.

 

Ipak, na forumu ima stručnijih od mene možda i lupam, govorim iz ugla audiofila koji je nekad to izučavao bez mnogo tehničkog obrazovanja

Edited by kapetanm
Link to comment
  • 6 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...