mik4 Posted March 4, 2015 Posted March 4, 2015 -Koliko znam za auto-radio koji radi na 12 V odgovarajući zvučnici su od 4 oma a za kućni radio koji radi na 220 V ,zvučnici od 8 oma. 1.-Ako se na auto-radio stave zvučnici od 8 oma,da li postoji mogućnost kvara radija,zvučnika ili će samo zvuk biti lošiji? 2.-Isto pitanje i za kućni radio,šta ako se na njega stave zvučnici od 4 oma,da li će se nešto pokvariti?
Utvara Posted March 4, 2015 Posted March 4, 2015 Koliko ja imam saznanja, ne.Bolje da pitaš na diyaudio.rs ili elitesecurityevo šta sam ja našao: Vrlo uprosceno: Kada na pojacalo koje je predvidjeno za opterecenje od 8 i vise oma vezes zvucnike cija je impedansa 4 Om-a, onda to pojacalo, da bi postiglo odredjenu izlaznu snagu, kroz manju impedansu, mora da isporuci vecu struju. Kako je bas jacina struje ogranicavajuci faktor izlaznih tranzistora, i pri tom najveci izvor zagrevanja, rizikujes da dovedes pojacalo u jako nepovoljan polozaj. Moze ti se desiti prezasicenje izlaznih tranzistora, i da ti pojacalo ode u kliping, sto zna da osteti zvucnike, a moze ti se desiti da se jednostavno izlazni tranzistori preopterete, pregreju i "crknu" . Ni jedno ni drugo nije dobra varijanta.U sustini, sve dok ne pojacavas previse, to ne bi trbalo da se desi, ali to zavisi od mnogo faktora. Jedini bezbedan savet ti je da ne radis to, ako radis - radis na svoj rizik. Ako vec moras, onda probaj da ne pojacavas preko "11 sati", to bi trebalo da te odrzi u okviru par vati.... sto bi, uglavnom, trebalo da bude relativno bezbedno.
kapetanm Posted March 4, 2015 Posted March 4, 2015 (edited) MIslim da i na kućne susteme mogu ići i 4 oma, Ovaj recimo ima nominalnu impedanciju od 5 oma (meni to čudno). Svejedno, ne idu na svako pojačalo, zavisi od više faktora. Često su te veličine predmet trgovačkog i proizvođačkog zavlačenja nalik onom snage pojačala sinus i RMS u vatima, tako da uglavnom iskazuju, ne bi li bilo jače, veličinu od 4. Ipak, na forumu ima stručnijih od mene možda i lupam, govorim iz ugla audiofila koji je nekad to izučavao bez mnogo tehničkog obrazovanja Edited March 4, 2015 by kapetanm
Cuka93 Posted June 16, 2021 Posted June 16, 2021 Ljudi, imam pitanje, sta ako na cd player od 4 oma stavim zvucnik od 3 oma?
Recommended Posts