Jump to content
IGNORED

Prvi Susret


bigvlada

Recommended Posts

Post poručnika Vasića me je podstakao da malo kopam literaturu na temu prvog susreta sa vanzemaljskim civilizacijama. Da li stavljati temu u društvo, književnost ili nauku? Za sada je ovde, ali bih jako voleo ako bi bilo moguće otvoriti podforum Futurologija/Futuristika. Naime, sve one moje teme o kolonizacijama, ona o ljudskim posadama u međunplanetarnim misijama kao i ova spadaju u tu kategoriju. Istoričari imaju svoj deo i podpodforum o Jugoslaviji. Lavovski deo foruma se bavi sadašnjim vremenom. A Budućnost (ne ona iz Podgorice ili drugih ovozemaljskih geografskih lokacija)? Mi koji gledamo u zvezde i ostali šljam iz cele galaksije koji se okupljao u krčmi AT-AT koji se propinje se seljakamo iz jednog podforuma u drugi. :cry:

 

Elem, deo mog posta sa književnosti koji se bavi problematikom:

 

Ako bih morao da odaberem jednu jedinu priču ili roman, onda bi to bio Prvi kontakt iz Sirijusa. Za nekih otprilike hiljadu i kusur godina jedan istraživački brod je proučavao maglinu Rak i naleteo na vanzemaljski istraživački brod koji je bio na istom zadatku. Zvladala je klima ekstremnog nepoverenja, svo oružje je bilo na gotovs ali je otpočela i komunikacija. Oni su koristili infracrveni spektar za gledanje i komunikaciju ali su disali sličan vazduh kao i ljudi. Tehničari su razvili sistem komunikacije i prevođenja, pokazivali su jedni drugima slike pojedinih predmeta i svoje nazive za njih, počevši od nebeskih tela. Tek sa mogućnošču međusobne komunikacije su obe posade mogle da sagledaju srž problema. Nijedna strana ne sme da se vrati kući u strahu da će je druga strana pratiti. Ali sa druge strane ne sme ni da pusti drugi brod da ode i odnese vest o postojanju druge civilizacije. Moraju da se bore. U svakom pogledu bi to bila pirova pobeda jer ko god da pobedi biće kritikovan kod kuće da je sem informacije o postojanju druge kulture nije saznao više. Civilizacija koja pobedi će postati militantna, spremati se za rat i pokušavajući da nađe drugu i uništi je. Rešenje koje su smislili je krajnje solomonsko - zameniće brodove.  :D Obe posade će sa sobom poneti (ili ako ne mogu da ponesu uništiti) svu arhivu, zvezdane karte i ostale uređaje koji bi mogli da otkriju položaj njihovih civilizacija. Obe posade su imale timove samoubica u kosmičkim odelima na suprotnom brodu, spremne da dignu brod u vazduh ako dogovor propadne. Svo oružje je takođe uništeno ili preneto na drugi brod. Učili su jedni druge upravljanju brodom, ostavljene su banke podataka koje sadrže detaljne informacije o kulturi, istoriji, biologiji, prirodnim i društvenim naukamač prenesena je hrana a brodovi prilagođeni (pre svega osvetljenje i natpisi) novim posadama. Dogovoren je potencijalni susret na istom mestu nakon što obližnja dvojna zvezda načini pun krug. Svaka civilizacija može da prihvati susret i obostranu razmenu ili jednostavno odbije svaki budući kontakt bez straha za svoju bezbednost. Jedan od tehničara koji su prevodili razgovore je bio ubeđen da će obe civilizacije živeti u miru i prijateljstv. Naime, on je sa svojim parnjakom iz druge posade, nakon što su završene sve pripreme a obe posade imale nekoliko sati slobodnog vremena satima razmenjivao masne viceve.  :lol:  :0.6:  :D

 

Od svih potencijalnih scenarija susreta, ovaj mi deluje najrealnije i želim da verujem da će i epilog biti isti.

 

 

Link to comment

Secam se te price :)  Mada mi ne izgleda verovatno. Vidi se da je pisana u vreme hladnog rata i MAD sindroma.

 

Posledice Prvog Susreta zavise od toga kada se i gde dogodi. Ukoliko nas posete mali zeleni na nasoj planetici, najebali smo. To bez ikakve dileme ce znaciti da su mnogo tehnoloski naprednija civilizacija i susret ce liciti na onaj izmedju evropljana i indijanaca. Tu neke dobre i plemenite namere ne igraju ulogu, jednostavno, kada su odnosi toliko neizbalansirani onaj slabiji ce najebati pre ili kasnije. U prirodi svakog organizma je agresija i teznja ka sirenju uticaja (na tome pociva evolucija). Mozda su se nasi E.T. prijatelji izdigli iznad toga ali i u njihovoj dubini to ce biti sustina nagona. 

 

Ukoliko se pak nadjemo negde u dubinama svemira poput ove tvoje price onda imamo vece sanse za opstanak. Pretpostavljam da ce prvo ici neka razmena informacija i pokusaji trgovine a onda ce slabija strana raditi zestoko ne bi li bila koliko toliko konkurentna i na tehnoloskom planu.

 

Inace, ne verujem da ce prolikom prvog susreta biti puno promisljanja, pre mi mirise da ce se zavrsiti kao susret ljudi i minbarija u Babylon 5 :D

Link to comment

Interesantno je i da većina tih scenarija prvog susreta podrazumeva situaciju jedan na jedan. Vrlo lako može da se desi i da nam neko bane i otkrije da je Mlečni put mnogo življe mesto nego što pretpostavljamo. E sad, sudbina može da nam zavisi od toga da li su na nas prvi naleteli Holanđani, Ferengi, Portugalci,Devaronijanci, Englezi, Hutt Cartel ili ipak Galaktička Republika sa uslovima za članstvo. Samo, tu batina ima dva kraja. Tako su jedan brat i sestra sleteli na planetu divljaka i izašli da trguju sa đinđuvama pa se završilo prvim hipersvemirskim ratom (sleteli na Koriban usred pogrebne ceremonije Sita). 

 

Beše i jedan roman (čitao samo delove, ne sećam se naslova) gde su nas zvali da budemo član neke alijanse jer smo potomci rase koja je više planeta zalivala životom tako da imamo dalje rodbine po celoj galaksiji. 

Link to comment

Ja volim kako je to Ursula Legvin opisala u Levoj ruci tame. Znamo za vas, otkrili smo vas, prvo šaljemo prikrivene istraživače da vas prouče nekoliko decenija, onda pošaljemo jednog emisara , koga verovatno pogubite jer ga smatrate ludakom ili špijunom one druge države, onda posle nekoliko godina praćenja prilika pošaljemo drugog emisara i onda postanete član Ekumena. Meni mnogo lepo. Volim te njene hainske maštarije.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...