Jump to content
IGNORED

Šarli Ebdo

Lezilebovich

Recommended Posts

Posted

umereni vernici ce svakako to prepoznati kao salu.

tako je. samo malobrojni ludaci koji koriste veru za rešavanje sopstvenih psihičkih problema, ne mogu da pređu preko toga.

Ne znam, ja sam za to da se nijedna religija ne ismeva. Ne moze to da izadje na dobro.

zašto? 

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• wall

132

• iDemo

100

• Weenie Pooh

94

• ToniAdams

88

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Misliš da je to usko povezano? Da američki intervencionizam, neokolonijalizam i ostalo imaju direktne veze sa slobodom štampe u Francuskoj ili Danskoj? Da ako Amerika okupira Irak, onda Danska mora da odustane od slobode govora?

tačno sam znao da ćeš da se uhvatiš amerike al me mrzelo da stavljam disklejmer...

mislim na sve države zapada koje deklarativno promovišu univerzalne vrednosti koje u mnogim zemljama drugog i trećeg sveta, ne žele/neće da implementiraju a mogu

Posted

ako sam dobro skapirao, oni su ismevali religiozne ekstremiste, koristeci muhameda, a ne religiju kao takvu.

Ma dobro si ti skapirao, ali zaboravljas sta znaci predstavjanje Muhameda na slici u islamu.

Posted

Naravno da ne.

Pitam samo da li je pametno insistirati na Muhamedu kao liku u karikaturama. Toliko.

Imam nedoumicu da li izbegavanje toga (i samo toga, jer imamo osnovu da je samo crtanje Muhameda uvreda) korisnije u borbi protiv narastajućeg islamskog fanatizma ili nije.

A borba protiv islamskog fanatizma=odbrana sloboda™ uključujući slobodu govora.

Dakle, isključivo strateško pitanje.

Okej, razumem. Samo bilo kakvi ustupci su korak nazad. Ne mora to da bude pitanje religija ili islama, pogledaj Srbiju ili Rusiju i odnos medija i javnosti prema liderima.

A što se tiče Muhameda i satire, evo South Park je 2001. godine imao epizodu u kojoj su prikazani Isus, Muhamed, Buda, Krišna i Džozef Smit kako se bore protiv zla, i to je prošlo bez ikakvih posledica. Isti taj South Park je 2010. imao epizodu u kojoj je trebalo da se pojavi Muhamed, pa su dobili pretnje smrću ekstremista, nakon čega su morali da se cenzurišu, pa i retroaktivno da cenzurišu epizodu iz 2001.

Sada su te tri epizode nedostupne javno i legalno.

Šta se time dobilo? Kakav je tu napredak postignut?

Posted

Pitam samo da li je pametno insistirati na Muhamedu kao liku u karikaturama. Toliko.

Nije pametno ako ćemo da se ravnamo prema Bagdadijevim aršinima. Obrati pažnju da ovde nemamo situaciju u kojoj se hiljade umerenih vernika okupljaju na mirnom protestu ispred redakcije pa da kažemo: "OK, obični ljudi kulturno protestuju, nemojte sad da im zabijate prst u oko". Nemamo ni situaciju u kojoj neko udruženje građana podnosi sudu tužbu zbog povrede religijskih osećanja pa da raspravljamo na tom nivou. Imamo situaciju u kojoj svi moramo da se pokorimo Bagdadijevim načelima jer Bagdadi ubija svakog ko se ne pokori. Ako na to pristanemo onda možemo komotno da poskidamo zastave svih evropskih država ispred njihovih državnih institucija i okačimo one crne. Ako se evropska društva sada povuku to će biti njihov prvi korak ka integraciji u Islamsku Državu.

Da ponovim, posle karikaturista slede kolumnisti i dalje po spisku. Sve njih će neko pitati da li je pametno da insistiraju na nečemu.

Posted

Ma dobro si ti skapirao, ali zaboravljas sta znaci predstavjanje Muhameda na slici u islamu.

99% muslimana boli qrčina za to. a ovi umobolnici bi svakako našli nešto drugo kad bi se zabranilo predstavljanje jebenog muhameda na nekim slikama.

Posted

tačno sam znao da ćeš da se uhvatiš amerike al me mrzelo da stavljam disklejmer...

mislim na sve države zapada koje deklarativno promovišu univerzalne vrednosti koje u mnogim zemljama drugog i trećeg sveta, ne žele/neće da implementiraju a mogu

Pa okej, ali široko je pitanje i može na svašta da se odnosi, od vojnih invazija do autsorsinga preko izrabljivanja dečije radne snage. Sve stoji da mogu mnogo više da urade po svim tim pitanjima, i po pitanju gladi i siromaštva u svetu. Ali i dalje ne mislim da je sloboda govora nešto što ikada treba dovoditi u pitanje.

Posted

umereni vernici ce svakako to prepoznati kao salu.

Kažemo mi, ateisti, ili vernici odgajani u duhu zapadne kulture i vrednosti.

I da, imamo svako pravo da kažemo: "Ovo su naše vrednosti, prihvatite ili..."

Ili šta?

Posted

99% muslimana boli qrčina za to. a ovi umobolnici bi svakako našli nešto drugo kad bi se zabranilo predstavljanje jebenog muhameda na nekim slikama.

Ne znam, iskreno, mozda ste vi u pravu.

Posted

tako je. samo malobrojni ludaci koji koriste veru za rešavanje sopstvenih psihičkih problema, ne mogu da pređu preko toga.

zašto? 

Bash tako Teacheru!

Posted

B Bilo bi od velike pomoći kada bi neke prominentne face u Francuskoj, ko god da su, pozvale na zajedništvo i solidarnost svih normalnih ljudi bez obzira na rasu i religiju.

pa 'predsednik' muslimanske zajednice francuske (koji je valjda i pariski imam) je zestoko osudio napad

Posted

Nije pametno ako ćemo da se ravnamo prema Bagdadijevim aršinima. Obrati pažnju da ovde nemamo situaciju u kojoj se hiljade umerenih vernika okupljaju na mirnom protestu ispred redakcije pa da kažemo: "OK, obični ljudi kulturno protestuju, nemojte sad da im zabijate prst u oko". Nemamo ni situaciju u kojoj neko udruženje građana podnosi sudu tužbu zbog povrede religijskih osećanja pa da raspravljamo na tom nivou. Imamo situaciju u kojoj svi moramo da se pokorimo Bagdadijevim načelima jer Bagdadi ubija svakog ko se ne pokori. Ako na to pristanemo onda možemo komotno da poskidamo zastave svih evropskih država ispred njihovih državnih institucija i okačimo one crne. Ako se evropska društva sada povuku to će biti njihov prvi korak ka integraciji u Islamsku Državu.

Da ponovim, posle karikaturista slede kolumnisti i dalje po spisku. Sve njih će neko pitati da li je pametno da insistiraju na nečemu.

Opet sve istina.

Jedino se ne mogu oteti utisku da nam tinja u podrumu a mi bacamo pikavac u isti.

Posted

to insistiranje na "nevređanju putem pominjanja" drugih religija, liči na klasičnu podelu na njih i nas pre bitke, gde bi mi i oni izgubili svaku dodirnu tačku. drugim rečima, nemojte vi nas da vređate, nećemo ni mi vas, pa da se na kraju čovečanski pokoljemo kao ljudi...

disclaimer: iz svake zamenice treba staviti ™

Posted

a propos umerenih i neumerenih vernika - kuran izričito zabranjuje vizuelizaciju (između ostalog i) muhameda, po tom pitanju nema razlike među njima - svi će osuditi; razlikuju se po tome šta će učiniti ili ne

Posted

Није религија једино што мотивише тероризам међу муслиманима.

7 January 2015

А banned Marxist group in Turkey says it carried out Tuesday's suicide bombing in Istanbul in which the female bomber and a policeman died.

The DHKP-C said on its website "our sacrificial fighter... carried out the sacrificial action on the tourist police department in Sultanahmet".

http://m.bbc.com/news/world-europe-30707871

Samo da malo pokvarim Prslinovu računicu: policija je saopštila identitet bombašice samoubice.Čečenska crna udovica, državljanka Ruske Federacije.

• Create New...