Jump to content
IGNORED

Šarli Ebdo

Lezilebovich

Recommended Posts

Posted

Nisu saudijci genetski ludaci, no to je stavnoništvo koje je verski ekstremno konzervativno i ogromnim delom radikalizovano. Vladavina kuće Sauda se zasniva na tome da zarad ,,mira u kući" oni puštaju vehabije da manje više na verskom i društvenom planu rade šta hoće sve dok podržavaju njihovu neograničenu vlast. Skloni kraljeve i prinčeve i raspiši sutra izbore, Morsi i muslimansko bratstvo će izgledati ko mala deca u odnosu na ono šta bi se u S. Arabiji pojavilo.

A ovo se zasniva na cemu?

Sta mi, zapravo, znamo o saudijskom drustvu?

Sasvim je verovatno da je ovakva teza odlican izgovor zapadu za podrzavanje kuce Sauda "da ne dodju radikali".

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• wall

132

• iDemo

100

• Weenie Pooh

94

• ToniAdams

88

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

To i kazem, to je taj intelligence koji sudi Morsiju i koji osudjuje 150 ljudi na smrt. 

Po njima ce svaki treci gradjanin da bude terorista.

I, sa koliko se nistica/politickih ustupaka pise rec "obavestajna saradnja"?

ubi me ako razumem sta si napisao a da je u bilo kakvom odnosu prema onome sto sam ja napisao

Edited by MancMellow
Posted

Nisam siguran za šta je tačno islam iskorišćen ali mi se čini da si ti iskoristio topik o jednom terorističkom napadu da nam pokažeš kako imaš blago rečeno čudan ukus u praćenju web sadržaja. Ne vidim drugu svrhu linkovanja onakve stranice. Možda će ti nešto značiti informacija da, statistički gledano, četiri od deset osoba koje to otvore moraće da popiju antidepresante kako bi mogle da odu na spavanje. Malo razmišljanja pre postovanja stvarno ne bi bilo naodmet.

Zato sam stavio upozorenje.

To sto nisi siguran ali ti se cini, samo ukazuje na to da si pustio masti previse na volju.

Stranice sa eksplicitnim sadrzajima iz pakla zvanog Islamska drzavana pocele su da nicu kao pecurke posle kise nakon Sarli Ebdo masakra.

Do tada se cenzura propisno starala o tome sta je granica i poenta dva linka je bila upravo konstatacija zaokreta u cilju veceg zaostravanja, odnosno polarizacije.

Posted

Sasvim je verovatno da je ovakva teza odlican izgovor zapadu za podrzavanje kuce Sauda "da ne dodju radikali".

Ta teza jeste odličan izgovor svakako i odlično služi kući Saud da plaši svoj zapadne saveznike da im i dalje budu saveznici. No to ne znači da ta teza nije tačna.

Teza se zasniva na svemu što možemo čuti i videti o saudijskom društvu. OK, priznajem naravno da nisam nikakav ekspert. No dozvoli da kažem da ta teza nije bez osnova u zemlji gde žene nemaju nikakva prava, gde se islam striktno i zvanično potpomognut celim državnim aparatom sprovodi i to u izvornoj viziji vehabija (dakle govorimo o zemlji gde je vehabizam nastao i gde caruje od 18. veka do danas), odakle dolaze osnivači Al-Kaide i većine terorista koji su izveli 9/11 (i pored činjenice da njihova domovina nema nikakav geopolitički konflikt sa zapadom, već je zapadni saveznik), gde se nalaze skoro svi finansijski izvori za vehabije i ekstremni islam u svetu, gde verska policija decenijama uteruje red i na ulici i po kućama, gde avio kompanija uvodi odvojene delove kabine za muškarce i žene jer to tako traže putnici, i gde ne postoji neka tradicija kosmopolitizma i multikulturalizma kao npr. u Iranu ili Iraku ili Siriji. Govorimo takođe o zemlji gde masa ljudi zapravo ne radi ništa već samo dobija od države apanažu od prihoda od nafte - pa se onda neki bahanališu džipovima po pustinji dok drugi sede ceo dan izučavajući vehabizam. Ako je nakon sekularnih diktatora u Egiptu, Siriji, Iraku, Libiji itd. izbio na površinu politički i ekstremni islam, šta li tek treba očekivati u Saudijskoj Arabiji gde takav islam nije potiskivan već mažen, pažen i hranjen?

Ne kažem naravno da je svaki saudijac do jednog vehabija, naravno i tamo sigurno ima i liberala i sekularista i čega sve ne, ali sam prilično siguran da je daleko daleko manji procenat liberalno i sekularno orijentasanih u Saudijskoj Arabiji nego u Egiptu ili Siriji ili Tunisu, pa opet vidimo da su u tim zemljama u prvi plan na demokratskim izborima izbili islamistički pokreti. Šta bi tek onda bilo u Saudijskoj Arabiji?

Naravno, ne kažem je da kuća Saud kul i da ih treba podržavati (naprotiv), samo kažem šta mislim da bi se desilo da u Saudijskoj Arabiji sutra imaš izbore.

Posted

to je srednjevekovna despotija gde vladajuće pleme drži sve poluge vlasti i ministarska mesta, gde nema  demonkratije, a potčinjena plemena mogu da se obrate sa svojim problemima vladajućoj eliti na neformalnim sastancima pod šatorom jednom godišnje, ti razgovori se zovu divani ^_^

Posted (edited)

Evo ja znam jednog Saudijca, bivsi kolega s posla, sekularan 100%, otvoreno gej, voli sve sto vole mladi, eno ga sad po Kalifornijama, Silikonska Dolina i te scene, kaze da mu ne pada nikada na pamet da se vraca u Audi Sarabiju :P jerbo ce ga momentalno lincovati. Pricali smo tako o kojecemu dok je bio kod nas u firmi i kaze da je kraljevska porodica verovatno najotvoreniji i najsekularniji segment saudijskog drustva, i da su prakticno jedini koji guraju neku modernizaciju, da se oni ne pitaju svi bi tamo jos uvek jahali kamile. Jos kaze da je verska policija ustupak plemenskim vodjama iz "unutrasnjosti" i religioznim liderima da ne bi puno talasali. Kaze da su Al Saudi generalno govna ali da bi bez njih bilo katastrofa. Da sam narod insistira na zatucanosti, fundamentalizmu i srednjem veku.

Ako su lagali mene i ja lazem vas. Pri cemu sam potpuno svestan da jedan Saudijac, pa jos i ovako netipican, ne predstavlja reprezentativni uzorak. No ipak je to neki pogled iznutra.

Edited by Radoye
Posted

Suviše to deluje kao samodanedodjetoma. Ako bi u prvom talasu možda i izglasali neke jahače kamila, brzo bi se iskristalisale druge opcije. Jedino ako bi uveli neki severnokorejski model umiranja od gladi zarad očuvanja svojih ideala, inače ne bi mogli da se odupru uticaju globalizacije na razmišljanja i želje birača.

Posted

@manc

da, mnogo briselskog lingo-a o multilaterali, saradnji itd a u suštini je blagi boost za federikinu službu i sitcen operacije u briselu.

drugo, ne može brisel (komisija, eeas) pokretati neke dalekosežne pormene u odnosu sa arapskim/islamskim zemljama, nemaju zajedničke institucije taj kapacitet.

Niko ni ne ocekuje sada neke velike i bitne korake. Tako nesto je moguce ocekivati tek posle serija napada po Evropi koji su prilicno verovatni.

Posted (edited)

Pa ti ocigledno nista.

@ Beowl

Ono sto bi se brzo iskristalisalo u KSA je jedan mega-gradjanski rat. Abdula nece vise dugo a generacija Saudovih sinova izumire, tako da je nestabilnost tamo itekako moguca.

Razlog tome su stotine princeva koji hoce moc/pare ali imaju sve manje da podele izmedju sebe.

Unutrasnje podele su sve verovatnije u doba demografske eksplozije, kako medju stanovnistvom tako i medju princevima.

Edited by Anduril
Posted (edited)

Suviše to deluje kao samodanedodjetoma. Ako bi u prvom talasu možda i izglasali neke jahače kamila, brzo bi se iskristalisale druge opcije. Jedino ako bi uveli neki severnokorejski model umiranja od gladi zarad očuvanja svojih ideala, inače ne bi mogli da se odupru uticaju globalizacije na razmišljanja i želje birača.

samo, koliko dugo ce trajati taj period dosaotoma? bar bi mi domoroci ovde mogli sada da imamo razumevanje razlike izmedju samodanedodjetoma i dosaotoma i iskreno se nadam da dosaotoma opcija nece ovde dobiti inspiraciju za pomenuti model ocuvanja ideala a kako vidim uticaj globalizacije na razmisljanja i zelje biraca ovde nije pokazao neke rezultate jer je dosaotoma i ne vidim kada ce doci nesto trece posle te dve opcije, samodanedodjetoma i dosaotoma, zasto tako ne bi bilo i kod saudijaca? moje skromno misljenje je da ce svako cackanje dovesti do urusavanja saudijskog drustva po modelu sirije ili libije, zasto je to tako, pojma nemam, sva zdravorazumska objasnjenja suvise podsecaju na razne forme kultur-rasizma.

Edited by Pontijak
Posted

Сауди краљ је на самрти, његов наследник се исто не осећа баш најбоље, те је за очекивати да заседне неко од млађе генерације, школован на Западу (што само по себи не значи ништа), али ако се баш прижељкују икакве реформе тамо, то се може само очекивати од новог владара. Ја сам такође мишљења, са својим скромним знањем о саудијским приликама, да краљевска породица тамо заправо чини најлибералнији део друштва. И није да нису покретали извесне реформе. Од некажњивости(тм) жена за вожњу аутомобила, до давања женама право гласа, то је велики напредак за такво друштво и релативно младу државу (80-ак година). Ко жели да чује аргументе краљевске куће, најтоплије му препоручујем наступе принца Турки ел Фајсала, сјајног говорника, једног од најмоћнијих људи у краљевини, који је чини се део либералнијег крила у Ријаду.

... i tako dalje, i tako dalje...

Posted

Svako ko ima dva grama mozga zna sta bi se tamo dogodilo - imamo Siitsku manjinu u KSA od oko 20% koja delom nastanjuje podrucja bogata naftom.

Imamo ogromne socijane razlike i veliku populaciju radikalizovanih mladih.

Imamo ogroman kolac, gomilu drzava koje bi da ga se domognu (Iran, Egipat, okolni emirati, SAD, itd.) i citavu seriju radikalnih i teroristickih organizacija sa direktnim vezama.

I na kraju, imamo cak i pakistansku atomsku bombu koju su Saudijci najverovatnije finansirali a nemamo pojma pod kojim uslovima.

I sve to u svetoj zemlji globalnog islama.

Sve u svemu, to je jedno bure baruta par ekselans koje ne bi eksplodiralo samo lokalno kao Sirija nego regionalno i globalno sa sve naftnom i ekonomskom krizom.

Sve ovo su i razlozi zasto vahabizam caruje u KSA jer im treba nekakav izgovor za totalitarni sistem koji bi drzao sve ove interese pod kontrolom.

Mirne promene unutar KSA su moguce samo postepeno i samo ukoliko se prvo poboljsaju regionalni odnosi - posebno sa Iranom sto je veoma malo verovatno iz cisto ideoloskih razloga.

To je jedan zacaran krug iz koga ni KSA a ni svet nece jos dugo izaci a resice ga tek neka energetska revolucija.

Posted

Од некажњивости(тм) жена за вожњу аутомобила, до давања женама право гласа, то је велики напредак за такво друштво и релативно младу државу (80-ак година). Ко жели да чује аргументе краљевске куће, најтоплије му препоручујем наступе принца Турки ел Фајсала, сјајног говорника, једног од најмоћнијих људи у краљевини, који је чини се део либералнијег крила у Ријаду.

Kuća Saud vlada delovima Arabije još od 1744. I od tada potiče njihov savez sa vehabijama. Početkom 19. veka su vladali manje-više istom teritorijom kao i danas, ali onda su ih Osmanlije demontirale. Međutim, brzo se povratili u jednom pozamašnom delu Arabije (od tada im je prestonica Rijad, prvu su im Osmanlije spalile do zemlje), pa tokom 19. veka drže otprilike polovinu današnje teritorije. Početkom 20. veka kreću da ,,jedu" okolne pustinjske emirate, sve dok ne uspostavljaju trenutne granice i nazivaju sebe ,,Saudijskom Arabijom" nakon aneksije Hedžaza (regiona u kome se nalaze Meka i Medina) 1932. godine. U suštini to je država (a tamo je država kuća Saud + familija Vahab koja je vehabijama dala ime) stara 250 godina.

Posted

Saudijska Arabija u obliku u kom je znamo danas postoji 80 i kusur godina.

Ovako mozemo izvuci korene drzavnosti koji sezu vekovima u proslost za apsolutno svaku teritoriju. 

• Create New...