namenski Posted November 16, 2018 Author Posted November 16, 2018 Sklapali su Bugari i ambicioznije renoletm On 17.11.2015. at 12:23, namenski said: Usputno, tu se negde pojavio i jedan od najlepsih, pa ako se hoce i najboljih evropskih sportskih automobila – Renault Alpine 110. Opet, nista hiljade kubika, nista ovo, nista ono: ni sa najvecim motorom 110 nije presla 1600 kubika, zapocela je sa 1100, ali i sa zavidnih preko 100 konja, pa ti vidi. A da ni Prospero i njegova prica o prosperitetu i svekolikoj superiornosti Bugarske ne ostane uskracen: krajem 60-ih, ovaj vrhunski sportski automobil proizvodio se i – u Bugarskoj. Zvao se Bulgaralpine. Sa sve transferom tehnologija, pa su tako originalni francuski plasticni delovi kako je serijska proizvodnja odmicala zamenjivani - istocnonemackim.
Pontijak Posted November 23, 2018 Posted November 23, 2018 uhhh lepote od auta secam se iz detinjstva tih bulgarenault 8 jer sam ziveo tada u sofiji i bilo ih je na ulicama ali bulgaralpine se ne secam, verovatno ih i nije bilo puno na ulicama
namenski Posted November 23, 2018 Author Posted November 23, 2018 (edited) 1 hour ago, Pontijak said: ali bulgaralpine se ne secam, verovatno ih i nije bilo puno na ulicama Pa i nije, ona je onako vise bila za nomenklaturnu zlatnu mladez sa sve po nekim bugaskim ucesnikom na nekom od evropskih relija (BTW, 70-ih je, na primer, i sin ondasnjeg poljskog premijera, ne mogu sada da mu se setim imena, bio par sezona poprilicno dobro upisan u evropskom reli prvenstvu) ili je - zahvaljujuci carolijama centralizovanog snabdevanja, inace specijaliteta takozvanog realnog socijalizma) zavrsavala po nekim bugarskim vukojebinama, kao deo kvote automobila. Otprilike nesto slicno, recimo, ondasnjoj ne samo Poljskoj, u kojoj si originalni francuski Gauloises ili Gitanes nalazio po zabacenim selima i palankama, dok u Varsavi nisu ni culi za njega, ili ti se moglo dogoditi da ti neko od ondasnjih putnika u Rumuniju donese, ni manje - ni vise nego originalne egipatske cigarete, od one sorte koja se u svetu cigareta kotira kao bolja vrsta kubanskih cigara... Kupljene u nekom selu izmedju Temisvara i Arada... Po takozvanom crnom kursu Edited November 23, 2018 by namenski
namenski Posted November 23, 2018 Author Posted November 23, 2018 @Pontijak Kad pomenuh socrealizam i njegove drazi, setih se onog starog sovjetskog vica o strancu koji se, boraveci nekoliko dana u Moskvi, pozalio hotelskom osoblju da bi zeleo da vidi i Lenjinov mauzolej, ali da nema sanse da stigne buduci da su redovi ogromni. I kome su, kada je nagovestio da bi bio spreman i da plati da bi mu se ta zelja ostvarila i kada je pomenuo da bi za tako nesto bio spreman da plati i citavih 100 US$, zabezeknuto odgovorili: - A, pa vi to zelite da vam se donese u sobu?
Pontijak Posted November 23, 2018 Posted November 23, 2018 50 minutes ago, namenski said: @Pontijak Kad pomenuh socrealizam i njegove drazi, setih se onog starog sovjetskog vica o strancu koji se, boraveci nekoliko dana u Moskvi, pozalio hotelskom osoblju da bi zeleo da vidi i Lenjinov mauzolej, ali da nema sanse da stigne buduci da su redovi ogromni. I kome su, kada je nagovestio da bi bio spreman i da plati da bi mu se ta zelja ostvarila i kada je pomenuo da bi za tako nesto bio spreman da plati i citavih 100 US$, zabezeknuto odgovorili: - A, pa vi to zelite da vam se donese u sobu? iskreno receno ali bukvalno sam kao ovaj smajli, o da, znam sta su ta socrel vremena
Pontijak Posted November 23, 2018 Posted November 23, 2018 (edited) 1 hour ago, Pontijak said: iskreno receno ali bukvalno sam kao ovaj smajli, o da, znam sta su ta socrel vremena tjah, kvotujem sebe, eto znam sta su socreal vremena, moja prva fotka u zivotu, aparat Zorki 3, ORWO film, lokacija Egzarh Josif ulica, fotkano iz pozicije Mineralne banje koja je iza ledja detetu sa fotoaparatom, vidi se u kadru BulgaRenault 1967 godina Edited November 23, 2018 by Pontijak
namenski Posted November 23, 2018 Author Posted November 23, 2018 4 minutes ago, Pontijak said: tjah, kvotujem sebe, eto znam sta su socreal vremena, moja prva fotka u zivotu, aparat Zorki 3, ORWO film, lokacija Egzarh Josif ulica, fotkano iz pozicije Mineralne banje koja je iza ledja detetu sa fotoaparatom, vidi se u kadru BulgaRenault 1967 godina A, pa ako dobro vidim/pogadjam, ovo je vec Renault 10 koji se iz nekih razloga ili u nekim varijantama zvao jos i Major... Sto se u Srbiji, verovatno zbog oblika slova i drugih razloga, najozbiljnije citalo kao Ренаулт Мачор
Pontijak Posted November 23, 2018 Posted November 23, 2018 (edited) 13 minutes ago, namenski said: A, pa ako dobro vidim/pogadjam, ovo je vec Renault 10 koji se iz nekih razloga ili u nekim varijantama zvao jos i Major... Sto se u Srbiji, verovatno zbog oblika slova i drugih razloga, najozbiljnije citalo kao Ренаулт Мачор joj, ne znam sve to ali se secam iz detinjtva tog bulgarenault na kolima, zaista ih bilo u sofiji onda kada sam kao dete ziveo tamo od 1966 do 1969 mada nista kao one cajke sa zavesicama na zadnjim bocnim prozorima mada manje vise renault ai ispod drveca u kadru stare mi fotke su rimlanjski ostaci iz 2 veka nase ere, bokte, kada pomislim da sam se tri godine igrao u rimljanskim rusevinama koje su mi bile u dvoristu Edited November 23, 2018 by Pontijak
namenski Posted January 22, 2019 Author Posted January 22, 2019 Flaminia, 1968, 2,800 ccm, 150 KS, 2 + 1 Weber 35...
Čutura Posted January 31, 2019 Posted January 31, 2019 pezola je bilo po ulicama, renola sam video samo na slikama
Recommended Posts