Jump to content
IGNORED

Pitanje geografije i filmova

Ajant23

Recommended Posts

Posted

Kakva je pozicija Linča u oslikavanju iščašenog, ili baš možda upravo zato, pravog Holivuda, odnosno LA? On pre svega snima krive karaktere koji kao duhovi lutaju tim bulevarima u potrazi za starim, dobrim Holivudom. Linč je naravno savest i spomenik Holivuda i ima svo pravo ovoga sveta da im to njihovo licemerje natrljava na nos. Jer, geografija LA su i te palme i ti moteli po obodima grada, kao i sva ostala skrivena mesta po brdima iznad koja posmatraju tu nestašnu psihodeliju. Čak mislim da je taj beskonačni niz ulica koje idu gore-dole, sve te drvene bandere i spora vožnja (uživanje!) ključno za razumevanje LA. Ustolaom, koliko nas iz glave može da nabroji 5 znamenitosti tog grada. Cenim jako malo. LA je kad auto prosto zastane i glavni lik pretrčava ulicu da kupi cigarete u radnji. Tačno znaš da je to - to.

Posted

Da, topic je sada prešao na čist Island, poznatiji kao zemlja trolova...

Izvini, necu vise.

Kakva je pozicija Linča u oslikavanju iščašenog, ili baš možda upravo zato, pravog Holivuda, odnosno LA? On pre svega snima krive karaktere koji kao duhovi lutaju tim bulevarima u potrazi za starim, dobrim Holivudom. Linč je naravno savest i spomenik Holivuda i ima svo pravo ovoga sveta da im to njihovo licemerje natrljava na nos. Jer, geografija LA su i te palme i ti moteli po obodima grada, kao i sva ostala skrivena mesta po brdima iznad koja posmatraju tu nestašnu psihodeliju. Čak mislim da je taj beskonačni niz ulica koje idu gore-dole, sve te drvene bandere i spora vožnja (uživanje!) ključno za razumevanje LA. Ustolaom, koliko nas iz glave može da nabroji 5 znamenitosti tog grada. Cenim jako malo. LA je kad auto prosto zastane i glavni lik pretrčava ulicu da kupi cigarete u radnji. Tačno znaš da je to - to.

Jedini geografski holivudski/LA film ovako kako ga ti opisujes i kako ja razumem je Bulevar sumraka.

A boldovano je upravo onaj Grad koji sam pomenuo, a koji Ajant ne smatra geografijom.

Posted (edited)

što, sve je to film

U Vrtoglavici nije bio bitan San Francisko, a Linklater radio romantičan film u Parizu što je bila očigledna ekspolatacija neiskorišćenog...

Ali, ma kakve bile te konstatacije, važno je da se i Island geopolitički afirmiše. Ko zna, možda ispadne nešto zaniljivo iz toga kao kada je onaj fudbaler odande centrirao, a greškom postigao gol za Čelzi. U fudbalu je to možda smešno, na filmu namera i svest autora uglavnom nisu bitni.

Izvini, necu vise.

Samo napred, rekao sam vam već...

Edited by Ajant23
Posted

Uostalom, Hitchcock je dugo čekao da snimi film čija se radnja odvija u San Francisku i snimio je svoj najbolji film tako. Vrtoglavica se nigde drugde nije mogla događati nego upravo tamo.

U Vrtoglavici nije bio bitan San Francisko...

Jebi ga sad.

@ultra plasticni: upravo to ti kazem :)

Posted (edited)

Naveo sam tebe, u prethodnom postu imaš citat tebe, koji sam ukratko referencirao...

Pazi što ću da citiram celu tvoju minijaturu ponovo...

Edited by Ajant23
Posted

Naveo sam tebe, u prethodnom postu imaš citat tebe, koji sam ukratko referencirao...

Pazi što ću da citiram celu tvoju minijaturu ponovo...

Ti si ja :)

Posted

bezbednosni zvanicnik i vojni avio-inzenjer?

Jok.

Posted

bezbednosni zvanicnik i vojni avio-inzenjer?

Jok.

Sad je bolje?

:)

Posted

I šta sad? Da ti se obraćam sa Drkadzija ili sa namenski?

:huh:

Posted

I šta sad? Da ti se obraćam sa Drkadzija ili sa namenski?

:huh:

Namenski drkadzija, znas valjda :)

Posted

sad se setih i kao bizarre primer johna watersa i baltimora, a i filadelfija u raznim filmovima (u rokiju je možda i jedna od glavnih uloga), kod demija, ma ima je svuda. tek chicago, boston...

rim i pariz su istrošeni do koske.

Posted

Čicago slabije u novije vreme ima svoje reditelje. Poslednji koga se sećam je Andrew Davis. On je lansirao i Stevena Seagala, čije je najbolje filmove i režirao. Davis je takođe radio i Begunca, jedan od najboljih kriminalističkih filmova devedesetih, koje su bile doba trilera. Takođe, Davisov Čicago bio je i poprište fiktivnog pokušaja atentata na Mikhaila Gorbacheva u aktuelnom trenutku sumraka istočnog bloka u filmu Paket.

Srce SAD-a, Čikago je stvarno jako duga priča na filmu. ER, Michaela Crichtona, koji je obeležio devedesete, onda Prison Break u prošloj deceniji. The Good Wife u ovoj. Zatim Chicago Fire, Chicago PD. Onda, Boss. Mnogo TV serija se dešava u Čicago i zanimljivo bi bilo analizirati, ali me mrzi. Tu su i mnoge mnogo manje uspešne. Uopšte, multikulti priča najviše je napala upravo ovaj grad, ima toliko serija i filmova da ti se čini da vidiš sto ulica i hiljadu zgrada i možda jednog običnog amera. Indijanci i stranci, plemenske vođe i porodični askurđeli, svaka religija svedena na tor sekte, mito i korupcija, rodbinske veze, jeftina politika koja pokušava da subverzira i prekonstruiše arhitektoniku grada, napadajući preko nje i mnogo više, i mnogo dalje.

Ipak, za najuspešnije serije, ovo poslednje i dalje ne važi, a film Begunac čak predstavlja kontru ovom trendu. Tokom špice prognani, junak se vraća u svoj grad. Živi kao podstanar imigranata slovena, krije se u zelenom mnoštvu Iraca, dok ga traže pored Pikasa, on juri hendikepiranog jednorukog čoveka, koji radi u multinacionalnoj farmaceutskoj kompaniji u kojoj je prvo ubijen lekar azijata, a za to vreme savezni šerif, skupa sa desnom rukom koja je italijanskog porekla, hvata i afroameričkog siledžiju. I svaka od ovih pomoidnih tema se jedna po jedna uvodi u radnju i umesto da se razvije ona se maherski nova i iznova odbija, dok radnja ide prema svom jedinom logičnom razrešenju - obračunu u neoklasičnom čikaškom hotelu između dva obična amerikanca, najbolja prijatelja.

Posted

Madrid i Almodovar, tesko da u Evropi postoji jaca veza od te. Mozda moze da se poredi Godard, ali meni omiljeni Le Mepris recimo nema nista sa Parizom. A Madrid i Pedro su jedno bez drugog nezamislivi.