stooler Posted August 28, 2015 Posted August 28, 2015 Nisam citao ali to mi vuce ovako po opisu na neka vulgarno materijalsiticka tumacenja religije lisena bilo kakvog esencijalnog razumevanja. Jos jedan fail komunista. Говори о судару француског секуларизма и исламизма...
namenski Posted August 28, 2015 Posted August 28, 2015 kada je u pitanju kredibilitet ISISa van Sirije i Iraka, to će se za 20 godina izučavati po advertajzing školama. Ili po medresama.
FERNOUX H Posted August 28, 2015 Posted August 28, 2015 (edited) Bane, šta je po tebi osnovni faktor koji ISISu daje ulogu praktično glavnog igrača u Siriji? Da li je u pitanju brojnost ili naprosto imaju dovoljno novca da ratuju po celoj Siriji i Iraku? Ili se ISISov advertajzing oseća i na lokalnom terenu? Pitanje je naravno upućeno i ostalima koji čitaju ili pišu na topiku. Svi ti faktori se tiču i okoline. Prvi razlog: ranija fundamentalizacija više zemalja, koja je nastupila uključivanjem u tokove globalnog kapitala i satiranjem sekularnih, levičarskih tradicija; politička kriza u nekoliko zemalja u kratkom vremenskom razmaku; represivni šitski režimi koji su naterali sunite da budu spremni na sve, iako će se kasnije pokajati. Posle ovoga, ono što je pomoglo njihov rast je ciljna grupa na koju pucaju: 'polu-integrisani' muslimani, muslimani koji imaju traumu stvorenu svojevrsnim ramšpringom koji (ni)su prošli u zapadnim društvima. Tačno znaju kako i čime da mobilišu ovu ciljnu grupu (iz čega proizlazi i ceo njihov nastup: snimci pogubljenja koji podsećaju na video igrice, profi montaža, korišćenje socijalnih mreža, podvodne video kamere, egzekutori koji više podsećaju na amerikance itd. itd.) Na kraju, pare. Grupa koja toliko ojača, u Siriji sa krizom kakvu ona ima, može da napravi haos. Za samu Siriju glavni razlog su pare, ali to je sve samo vrh ledenog brega. Edited August 28, 2015 by FERNOUX H
Ryan Franco Posted August 28, 2015 Posted August 28, 2015 sve je to stoji brate ali ja sam pitao za stanje u lokalu znači što je ISIS jebozovan na zaoadu mi je kistalno jasno nego kako je ojačo gde je gužva. i kurjak i bane su dali svoja viđenja i mislim da imaju smisla. buućnost je mračna i bojim se da će uskoro is postati legitimna država. nepriznata, ali država. crna rupa nastala u procepu nekoliko suprotstavljenih aktera.
FERNOUX H Posted August 28, 2015 Posted August 28, 2015 (edited) Ovo može da bude zanimljivo (mada se ne slažem sa većinom ideja u članku): Arguably, one of the largest contributors to ISIS’s rising power is the Assad regime. Indeed, the Assad regime assisted ISIS, albeit indirectly, in both human and material terms. Under the guise of a “presidential pardon” early on in the Syrian crisis, Assad ordered the release of hundreds of jihadists his security forces had detained during the US campaign in Iraq. Furthermore, Assad swells ISIS’s coffers by purchasing the oil ISIS extracts from oil-rich areas it controls in Syria’s northeast. Having succeeded in militarizing the uprising, Assad’s security forces have allowed ISIS to flourish in a deliberate attempt to portray the crisis in Syria not as the popular uprising that it was but, instead, a war between a secular government and Islamist extremists bent on killing non-Sunni minorities. Evidence, albeit circumstantial, that the Assad regime deliberately assisted ISIS is provided in that, throughout the crisis, Syrian security forces rarely targeted ISIS positions — save for one recent, minor airstrike against an ISIS administrative building in the town of Raqqa. Stripped of these exogenous factors, ISIS’s chances for survival are slim: It has no solid support base, either in ISIS-controlled parts of Syria, where “the street” there occasionally protests ISIS’s implementation of its radical interpretation of Sharia, or in Iraq, where the ISIS-Sunni alliance appears to be little more than a temporary marriage of convenience. + raspala FSA Edited August 28, 2015 by FERNOUX H
nautilus Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 sve je to stoji brate ali ja sam pitao za stanje u lokalu znači što je ISIS jebozovan na zaoadu mi je kistalno jasno nego kako je ojačo gde je gužva. i kurjak i bane su dali svoja viđenja i mislim da imaju smisla. buućnost je mračna i bojim se da će uskoro is postati legitimna država. nepriznata, ali država. crna rupa nastala u procepu nekoliko suprotstavljenih aktera. Nece postati de fakto drzava. Oni se nece zaustaviti na nekoj granici, nece prestati sa napadima. Ne bi me cudilo da u jednom trenutku poput osame, sponzorisu, inspirisu ili sami izvedu neke teroristicke napade na zapadu. U tom slucaju ce ih pobiti do poslednjeg. Lovice ih kao sto love talibane. Prisluskivace, pratice i ubijace. I usput ce zakaciti nevine ljude. I svet ce upasti u krug gdje ce se terorizam smenjivati sa osvetom. Scenario je mnogo mracniji.
kurjak92 Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 Greska sto mislis da zapad moze (tek tako) da unisti islamsku drzavu ili da ce uopste doci do full scale intervencije . Nisu uspeli da uniste ni talibane, sto je posebno jasno ako pogledamo afganistan danas a pitanje je da li su spremni uopste za jos jednu vojnu intervenciju u nizu i kakav bi to efekat imalo uopste.(da ne pominjem da bi ona morala da bude ogromna,brutalna,da bi se izborila sa svom podrskom koje IS dobija od sunita iz celog sveta i svojih teritorija) I kljucno, ne postoji trenutno frakcija u siriji za koju bi zapad mogao da zalegne i da je pogura sa 100% snage, da ne zaboravimo skroz na asada i njegovu zvanicnu ulogu pri UN i pomoc koju ima od rusije. Tako da od intervencije u skorije vreme nece biti nista(ni okolne zemlje nisu lude da se uvlace direktno u nesto iz cega mogu samo izaci okrvavljene njuske) Послато са GT-P7500 користећи Тапаток 2
namenski Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 Nece postati de fakto drzava. Oni se nece zaustaviti na nekoj granici, nece prestati sa napadima. Ne bi me cudilo da u jednom trenutku poput osame, sponzorisu, inspirisu ili sami izvedu neke teroristicke napade na zapadu. U tom slucaju ce ih pobiti do poslednjeg. Lovice ih kao sto love talibane. Prisluskivace, pratice i ubijace. I usput ce zakaciti nevine ljude. I svet ce upasti u krug gdje ce se terorizam smenjivati sa osvetom. Scenario je mnogo mracniji. Nece da ih love, tacnije, lovili bi ih da mogu: novi kvalitet koji je ISIS uneo u ratovanje - a oni izistinski ratuju, zvao ih neko teroristima koliko mu drago i koliko mu za domacu publiku treba, je - koliko se zasad da videti - skoro potpuno odsustvo vodjstva, tacnije podataka o njemu. U ratu, svaka mera nadje protivmeru, pa se tako ljudi suoceni sa dronovima i najnaprednijim tehnologijama - nauce da cute. Dokazi da je svaka gerila, neregularan pokret, sve jaci posle poraza koji im se nanose, pod uslovom da je, naravno beskompromisan, a ovi to jesu, postoje odvajkada; postoji i pravilo radikalizacije gerile suocene sa pretnjom, pa bi tako danas u ISISu Osama bio mlaki liberal. Mislim da se precenjuje, obaska sto se iz taktickih potreba preterano insistira na suprotnostima u Islamu/arapskom svetu jer je cinjenica da svet sada na Bliskom istoku ima autentican gerilski pokret, sa ciljevima koji su za sad jos uvek nacelni, ideoloski i koji cevrlo brzo morati da definise konkretne ciljeve kao osnovu za neke pregovore, ali i da na povrsinu izbaci nekog harizmaticnog vodju kao stozer okupljanja, simbol. Problem Zapada je klasican i u slicnim situacijama vec toliko puta vidjen: nerazumevanje, oklevanje, baratanje taktickim i ideoloskim aparatom koji zaostaje za vremenom i konkretnim potrebama i nesnalazenja u situaciji koje je odavno prerasla okvire terorizma onako kako ih je Zapad postavio za svoje potrebe posle 9/11.
hazard Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 Greska sto mislis da zapad moze (tek tako) da unisti islamsku drzavu ili da ce uopste doci do full scale intervencije . Nisu uspeli da uniste ni talibane, sto je posebno jasno ako pogledamo afganistan danas a pitanje je da li su spremni uopste za jos jednu vojnu intervenciju u nizu i kakav bi to efekat imalo uopste.(da ne pominjem da bi ona morala da bude ogromna,brutalna,da bi se izborila sa svom podrskom koje IS dobija od sunita iz celog sveta i svojih teritorija) Talibani nisu uništeni jer je Avganistan brdovita i planinska zemlja sa jako lošom infrastrukturom, dakle ima jako puno nepristupačnih krajeva. ID drži teritoriju u ravnim, lako pristupačnim pustinjskim predelima. Intervencija sa strane (od koga god došla) može da uništi ID kao državu tj. teritorijalni entitet. Naravno oni mogu da postanu onda teroristički pokret, poput Al Kaide. Međutim pre bi se desilo osipanje članova ka Al Kaidi i sličnima (ili nekim novim organizacijama) jer je cela aura ID to da oni jesu država, da kontrolišu određenu teritoriju, da toj teritoriji imaju svoju birokratiju, valutu, zdravstvo, organe reda i mira, sudstvo itd. Niko neće slušati kalifa koji gospodari samo terorističkim ćelijama koje se sastaju po podrumima. Mislim da je ovde već bilo reči o tome. Treba odvojiti konkretnu pojavu zvanu ID od fenomena ekstremnog islamizma. ID može da se uništi vojnim sredstvima, ovo drugo već ne može.
frn1782 Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 Говори о судару француског секуларизма и исламизма... Znam o cemu govori. Ali to tumacenje religije kao prihvatanje dogme pod shargarepom privilegija cak i u ovom satiricnom tonu knjige, je samo prepakovana komunjarska propaganda da se religija moralno dekintira.Zelja ispred realnosti=fail kao i druga Marxisticka stremljenja i pogledi.Ta shargarepa u miroljubivom Islamu za izvoz sa bliskog istoka je malko drugacija-imas glavu nemas glavu a ne 4 zene i karijera.
kurjak92 Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 Talibani nisu uništeni jer je Avganistan brdovita i planinska zemlja sa jako lošom infrastrukturom, dakle ima jako puno nepristupačnih krajeva. ID drži teritoriju u ravnim, lako pristupačnim pustinjskim predelima. Intervencija sa strane (od koga god došla) može da uništi ID kao državu tj. teritorijalni entitet. Naravno oni mogu da postanu onda teroristički pokret, poput Al Kaide. Međutim pre bi se desilo osipanje članova ka Al Kaidi i sličnima (ili nekim novim organizacijama) jer je cela aura ID to da oni jesu država, da kontrolišu određenu teritoriju, da toj teritoriji imaju svoju birokratiju, valutu, zdravstvo, organe reda i mira, sudstvo itd. Niko neće slušati kalifa koji gospodari samo terorističkim ćelijama koje se sastaju po podrumima. Mislim da je ovde već bilo reči o tome. Treba odvojiti konkretnu pojavu zvanu ID od fenomena ekstremnog islamizma. ID može da se uništi vojnim sredstvima, ovo drugo već ne može. Boze moj,naravno da hipoteticki najmocnije vojne sile danasnjice olicene u drzavama zapadne evrope i sad mogu da uniste isis vojno, ali niko za sada nije spreman za takvu sveobuhvatnu operaciju i gubitke koje ona sa sobom nosi, plus sto ni u tom slucaju ne dolazi do takvog osipanja, sto smo videli na primeru iraka i sto je isto podjednako vazno, ne postoji niko spreman da popuni tu prazninu, tj koga dovesti posle isisa(pogledati i pod intervencija u jemenu) izmedju kalifa u podrumu i izdajnicke vlasti vlasti koju su postavili nevernici bombama, vecina sunita tamo ce slusati kalifa I te dve pojave nisu sinonimi, islamizam i ID,ali su jako povezane i pitanje je koliko ih je moguce razdvojiti Послато са GT-P7500 користећи Тапаток 2
frn1782 Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 (edited) Da postoji politicka volja ID bi odavno bila unistena.ID je i nastala kao nusprodukt americke politike na bliskom istoku...dal svesno il nesvesno sada je i manje vazno.Jedino pitanje koje ostaje je na koji nacin ce pokusati da je iskoriste i da li je to uopste realno moguce.ID smakne Asadov rezim pa se okrene ka Kavkazu a onda Ameri ulete da "oslobode" Siriju preko demokratske opozicije ili kako se vec zove, neka manje nalozena ekipa spremnija na saradnju.Meni to vise izgleda kao spisak lepih zelja administracije a da je "realnost na terenu" nesto drugo i zato imamo stanje kakvo imamo.ID se ne rastura jer ne postoje ti "dobri momci spremni na saradnju i izgradnju demokratije" nakon sto ID obavi bolne drustvene reforme. Edited August 29, 2015 by frn1782
Sadam Husein Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 (edited) ako je tačna mapa fronta iz dnevnih novina, na liniji fronta su samo Asad i ID, ovi sirijski umerenjaci su se ili razbežali pred ID ili utopili u ID Edited August 29, 2015 by Sadam Husein
Bane5 Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 ako je tačna mapa fronta iz dnevnih novina, na liniji fronta su samo Asad i ID, ovi sirijski umerenjaci su se ili razbežali pred ID ili utopili u ID netacno.
Sadam Husein Posted August 29, 2015 Posted August 29, 2015 Ako te ne mrzi nadji mi proverenu mapu koja prikazuje aktuelno stanje na frontovima Sirije.
Recommended Posts