Pontijak Posted August 13, 2015 Posted August 13, 2015 1) Ogroman broj migranata iz Bangladesha, 2) smanjen natalitet medju Indusima i 3) povecan ( natalitet ) medju muslimanima a moze i 4) prelazak indusa u islam
Marcus Wulffings Posted August 13, 2015 Posted August 13, 2015 a moze i 4) prelazak indusa u islam odakle ti to?? prosto ne verujem da se tako nešto može dogoditi
Ros Posted August 13, 2015 Posted August 13, 2015 odakle ti to?? prosto ne verujem da se tako nešto može dogoditi u islamu nema kastinskog sistema. ima dosta indijaca koji su postali hriscani upravo zbog toga. jedan od mojih najboljih prijatelja-kolega je upravo takav hriscanin.
hazard Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 Bilo je i ono pre par godina kada su ,,nedodirljivi" masovno (mislim u masovnim ceremonijama, vise ljudi odjedanput) prelazalili na budizam i hriscanstvo (mislim i islam, nisam siguran) a hindu nacionalisti su ih napadali i vikali kako to ne moze, kako oni ne smeju bez dozvole visih kasti, itd.
Krampa Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 ocekuje se da ce kina postati najveca hriscanska zemlja za koju deceniju. negdje sam procitao da imaju suludu cifru od nekih 100k mjesecnih (mislim da je sedmicnih, ali ne mogu naci izvor sada pa neka bude mjesecnih) konvertita u protestantizam. u kini je 1949 bilo ca milion protestanata dok se racuna na cifru od 58 mil u 2010.
Pontijak Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 (edited) odakle ti to?? prosto ne verujem da se tako nešto može dogoditi pa to se dogadjalo vekovima, sta mislis, da nije bilo prelaza u islam tokom vekova u indiji? ne kazem da ima puno prelazenja u islam ali za zemlju od preko milijardu ljudi ne bi bilo cudno da desetak miliona ljudi, narocito deklasiranih, da ne kazem van kasta, predje u islam u krajevima gde je muslimansko stanovnistvo vecina edit: evo i hazard lepo objasnio Edited August 14, 2015 by Pontijak
hazard Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 Samo jedno valja napomenuti: da, islam zabranjuje kastinski sistem (kao sto ga zabranjuje i moderni indijski ustav, btw), ali posto je islam u Indiji (i Pakistanu i Bangladesu) tradicionalna religija, tj. tu je vec vekovima, neka vrsta kastinskog sistema postoji i medju indijskim (i pakistanskim i bengalskim) muslimanima. Nije rigidno i ozvaniceno kao u hinduizmi, ali postoji. Zato je pralazak na hriscanstvo i budizam bolji beg od kaste, narocito na vrste hriscanstva koje su u Indiji novijeg datuma i koje se nisu stopile s tradicionalnim indijskim drustvom, npr. katolicanstvo i razni protestantizmi.
Pontijak Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 Samo jedno valja napomenuti: da, islam zabranjuje kastinski sistem (kao sto ga zabranjuje i moderni indijski ustav, btw), ali posto je islam u Indiji (i Pakistanu i Bangladesu) tradicionalna religija, tj. tu je vec vekovima, neka vrsta kastinskog sistema postoji i medju indijskim (i pakistanskim i bengalskim) muslimanima. Nije rigidno i ozvaniceno kao u hinduizmi, ali postoji. Zato je pralazak na hriscanstvo i budizam bolji beg od kaste, narocito na vrste hriscanstva koje su u Indiji novijeg datuma i koje se nisu stopile s tradicionalnim indijskim drustvom, npr. katolicanstvo i razni protestantizmi. ma jasno je to, cista antropologija :) uostalom, iz slicnih razloga se i na balkanu prelazilo u islam kada je tursko carstvo doslo ovde, pa setimo se i afroamerikanaca koji su iz slicnih razloga prelazili u islam ranih 60ih, da ne pominjemo malkolma iksa i tako dalje
Kampokei Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 Juzna Koreja je imala sulud rast hriscanstva, pogotovo protestantizma. Pre Korejskog rata tamo jedva da je bilo hriscana, a danas ih je medju religioznima oko 40% (ova cifra malo napamet). I jako su aktivni kao misionari po celom svetu,ne bi me zacudilo da su najzasluzniji za taj rast hriscanstva u Kini.
Krampa Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 Juzna Koreja je imala sulud rast hriscanstva, pogotovo protestantizma. Pre Korejskog rata tamo jedva da je bilo hriscana, a danas ih je medju religioznima oko 40% (ova cifra malo napamet). I jako su aktivni kao misionari po celom svetu,ne bi me zacudilo da su najzasluzniji za taj rast hriscanstva u Kini. pokusali su britanci da donesu hriscanstvo ali je sve zavrsilo u nekom strasnom pokolju. ovo suludo "pkrstavanja" se smatra da dolazi sa kapitalizmom i filozofijom radne kulture.
Ayatollah Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 (edited) Juzna Koreja je imala sulud rast hriscanstva, pogotovo protestantizma. Pre Korejskog rata tamo jedva da je bilo hriscana, a danas ih je medju religioznima oko 40% (ova cifra malo napamet). I jako su aktivni kao misionari po celom svetu,ne bi me zacudilo da su najzasluzniji za taj rast hriscanstva u Kini. Hrišćanstvo je najveća religija u Južnoj Koreji, ja sam to čuo pre par godina, i vrlo sam se začudio tom podatku. Hrišćana ima više nego korejskih budista, premda je najviše ateista, čiji udeo kontinuirano opada već pedeset godina. Evo i grafikona : Edited August 14, 2015 by Ayatollah
iDemo Posted August 14, 2015 Author Posted August 14, 2015 Hrišćanstvo je najveća religija u Južnoj Koreji, ja sam to čuo pre par godina, i vrlo sam se začudio tom podatku. Hrišćana ima više nego korejskih budista, premda je najviše ateista, čiji udeo kontinuirano opada već pedeset godina. Evo i grafikona : Zemlja sa najvise crkava (hrishcanskih) u Aziji je Južna Koreja. Ne znam da li su zanemarili FIlipine ili je u pitanju bila samo "kontinentalna" Azija al' da je Koreja - jeste. Južna.
hazard Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 A inace, tradicionalna religija Juzne Koreje je konfucijanizam, tj. tacnije, lokalna samanska/paganska religija fuzionirana sa konfucijanizmom.
iDemo Posted August 14, 2015 Author Posted August 14, 2015 A inace, tradicionalna religija Juzne Koreje je konfucijanizam, tj. tacnije, lokalna samanska/paganska religija fuzionirana sa konfucijanizmom. Ono - Perun, Stribor i ekipa, ne?
Marcus Wulffings Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 Severna Koreja ima svoje "božanstvo", tako da ne osećaju potrebu za bilo kakvim produhovljenjem; otišao sam na sajt neke indijske kompanije da u careers-u pogledam kakvi su i oglasu za posao i na svakom piše non creamy position; reko, mislim se, idi begaj
Recommended Posts