Utvara Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 kako nemaju? pa šta je ovaj al bagdadi?Njihov Führer bio bi kalif Al Bagdadi kome se zaklinju. Imaju takoreći i Führerprinzip, svako ima da sluša svog emira, dok emir ima da sluša kalifa.
Indy Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Решење које ће одабрати неинтегрисана јединка зависи од личних предиспозиција, околине, васпитања - џихадизам, нацизам, комунизам, шовинизам итд. Mislim da jednom tu nije mesto. I, pre nego sto nastavite da relativizujete (mislim, ovi koji to rade, a oni znaju koji su), setite se da su, koliko prekjuce, pripadnici IS u Palmiri streljali i zene i decu.
stooler Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 moj utisak je da je al bagdadi (za sada) vrlo expendable, u smislu da ce id nastaviti da postoji i bez njega, neznatno oslabljena. samo ce njegovo mesto zauzeti neko drugi. dosadasnje fasisticke tvorevine su se urusavale smrcu lidera, on je nekako uvek uspevao da bude jaci kohezioni faktor od ideologije. Ту лежи предност ИД у односу на класичне тоталитарне сатрапије. Ал-Багдади оде девицама и појави се нови. Битна је идеја (и логистичка подршка споља) a не инокосни орган, знатан апгрејд и у односу на Осамину ал-Каиду.
Ayatollah Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 IS je verovatno prva prava fašištička/nacistička država nastala posle WW2 i ona će 100% nestati i biti poražena samo kada se još malo "slože kockice" i postignu neki dogovori. Nadam se da neće koštati previše života, mada mi je strepnja dublja od nade, ali biće uništeni garantovano, nemam 1% sumnje. Voleo bih da delim tvoju uverenost u pogledu uništenja ID, ali mi se čini da to i nije baš tako izvesno, naročito sada kada već kontrolišu vrlo značajnu teritoriju i populaciju, i kada su postali planetarno poznati. Ni fašističke / nacističke države iz sredine 20. veka verovatno ne bi bile uništene da se nisu direktno konfrotirale sa najvećim silama tog perioda - da se Hitler zaustavio posle Čehoslovačke, a Japan pre Perl Harbura, verovatno bi uspeli da ostvare koegzistenciju sa SAD, SSSR, Velikom Britanijom i Francuskom. Ako ništa drugo, uzajamna ravnoteža straha bi održavala status kvo. Po meni, slična situacija je i sa ID, naravno na jednom značajno nižem istorijskom nivou. Lokalne snage sa kojima se direktno sukobljavaju (Asad, Hezbolah, Kurdi, Irak, sirijska opozicija), ne da nemaju snage da ih poraze, nego će biti dobro ako ne dožive potpuni slom. Ovo naročito u Siriji, dok se iračkim šiitima i Kurdima uopšte ne ratuje za oblasti koje oni ne smatraju njihovim, pa otuda potpuni slom morala u Ramadiju i višenedeljno osvajanje Tikrita sa ubedljivo nadmoćnim snagama. Ako ne bude ušla u direktan konflikt sa Turskom, Izraelom ili KSA (ovo poslednje više hipotetički), ID će moći da opstane koliko god želi, jer niko ozbiljan ne pokazuje jaku želju da im se suprotstavi - Iran šalje materijalnu i logističku podršku Asadu i Iraku, ali ne ulazi svojom vojskom, SAD gađa iz vazduha i sprovodi ograničene commando akcije, ali to sve nije dovoljno da se uruši tvorevina koja je tamo nastala.
Prospero Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 ...kontrolišu vrlo značajnu teritoriju i populaciju... Teško je reći koja je zapravo mera kontrole. Nije to funkcionalna vlast u pravom smislu reči, stanje je u mnogim delovima pod njihovom "kontrolom" i dalje vanredno, tj. pitanje je kakav je protok novca od privrede, ko šta uplaćuje i ko šta isplaćuje, rade li fabrike, nekakve institucije, da li se stanovništvo prosto zavuklo po kućama ili participira u upravi itd itd.
Kampokei Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 Nema sanse da nadjem gde sam to citao, ali bio je neki dal americki dal britanski clanak o Iraku gde se pominjalo da se plate drzavanim sluzbenicima u Mosulu i dalje na razne nacine dopremaju iz Bagdada
Muwan Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 Tu informaciju treba da ukristimo sa onom raspravom o ukrajinskim penzijama na pobunjeničkim teritorijama, dobili bismo najforumsku tuču ikada.
Miralem Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 Voleo bih da delim tvoju uverenost u pogledu uništenja ID, ali mi se čini da to i nije baš tako izvesno, naročito sada kada već kontrolišu vrlo značajnu teritoriju i populaciju, i kada su postali planetarno poznati. Ni fašističke / nacističke države iz sredine 20. veka verovatno ne bi bile uništene da se nisu direktno konfrotirale sa najvećim silama tog perioda - da se Hitler zaustavio posle Čehoslovačke, a Japan pre Perl Harbura, verovatno bi uspeli da ostvare koegzistenciju sa SAD, SSSR, Velikom Britanijom i Francuskom. Ako ništa drugo, uzajamna ravnoteža straha bi održavala status kvo. ne verovatno, nego sigurno, i to ne iz straha vec iz nekog interesa. setimo se franka ili pinocea. nikome oni nisu smetali.
Prospero Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 (edited) ^^ Nije to bila priča nego nemogućnost par forumaša da shvate da lično pravo na penziju nije normativno vezano sa teritorijalnom sposobnošću države da ubira porez. Edited May 27, 2015 by Prospero
barrcode Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 neverovatna i užasavajuća brojka. The number of fighters leaving home to join al-Qaida and the Islamic State group in Iraq, Syria and other countries has spiked to more than 25,000 from over 100 nations, according to a new U.N. report.
Hella Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 neverovatna i užasavajuća brojka. bog te koja pandemija mentalnih bolesti
Indy Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 bog te koja pandemija mentalnih bolesti Pa ako nije to, onda je razlog to sto je Islam izmisljen pre 3 godine.
Miralem Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 meni je vise za uzasavanje kad vidim koliko ima recimo onih koji se loze da kupuju lokalno i fair price. sloze ti pricu kako dzamburu iz amazonije zivi siromasno ali cisto i trudi se da uzgaja organski jer voli prirodu, i ti das duplo vise para za bezukusnu jebenu kvinou. a taj dzamburu, i kad bi postojao, verovatno bi bio inbred alkoholicar koji lema zenu i decu i izgladnjuje magarca. eto to je pno sta zabrinjava.
Recommended Posts