Jump to content
IGNORED

Islamska drzava

iDemo

Recommended Posts

Posted

Verujem da je to tako u jednom delu te populacije, ali i da zivimo u jako cinicnom vremenu u kome je borba u ISIS za mnoge ljude jedna vrsta statusnog stremljenja i potrage za materijalnom gratifikacijom.

Pa i (preziveli) spanski borci su se omastili partijskim funkcijama, ratnim iskustvom i krenuli da sire revoluciju po svetu...

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• iDemo

107

• Bane5

86

• Ryan Franco

85

• Muwan

67

Top Posters In This Topic

Posted

To je nasa percepcija. Oni vjeruju da se bore protiv "zapadnog" i "siitskog" fasizma.

Mozda je vec kasno, ali zaista mi ne ide u glavu da je fasizam odjednom postao stvar percepcije.

'Ajd pa da odmorim...

Posted

Moja greska. ID jeste fasizam i nije percepcija. Samo oni to gledaju drugacije. ID je ideal kojim teze i za njih je sve ostalo "fasizam".

Posted (edited)

Nije poenta da li će da preraste regionalnost nego to da će u svakom slučaju okolne zemlje biti te koje će prve morati da se adekvatnije prema tome odrede™.

Ne vidim zašto bi Amerika i Evropa slale trupe a Turska, SA ili Iran ne.

ako su turska, sa i iran budale, ne mora i ostatak sveta to biti.

btw, i druga strana u spanskom gradjanskom ratu je imala svoje "internacionalne brigade", mozda bi poredjenje sa njima bilo adekvatnije.

Edited by Miralem
Posted

Moja greska. ID jeste fasizam i nije percepcija. Samo oni to gledaju drugacije. ID je ideal kojim teze i za njih je sve ostalo "fasizam".

mislim da malo izmisljas. nikakav fazisam se njih ne tice. to je verski rat i verski terorizam i njihova ideologija je bazirana na odredjenoj verskoj doktrini. ne znam da se islam bavi fasizmom. naravno ideologija je barem delimicno fasada za neke stvari ali nije realno ocekivati da je jedna versko-ekstremisticka ideologija fasada za nekakvu drugu ideologiju - ne znam kakvu, jel antifasisticku?

Posted

btw, i druga strana u spanskom gradjanskom ratu je imala svoje "internacionalne brigade", mozda bi poredjenje sa njima bilo adekvatnije.

obuzima me neobican i redak osecaj slaganja sa tobom.

Posted

Meni je veoma tesko da prihvatim da se ne radi o nekoj vrsti ludila (ili mozda koristoljublja, zelje za moci, da parafraziram Vasu) kada su u pitanju dobrovoljci sa zapada. Sasvim je druga prica kad se radi o "lokalcima". Uopste mi nije jasno sta te dve grupe imaju zajednicko, skoro da bih pre bio sklon da poverujem u Hellinu pricu o virusu verskog ludila nego da tu nema ludila.

Mislim da je malkice i do globalizacije. Svet je postao veoma mali, lako se putuje i na većinu mesta veoma lako stiže čak i legalno a kamoli ilegalno. Mogućnost da se jednostavno ode na net, kupi avionska karta, sleti u neko pogranično mesto u susednoj državi, pošalje SMS lokalnom čoveku za vezu i sutra ujutro zaduži uniforma u nekom dobrovoljačkom bataljonu očigledno čini svoje. U krajnjoj liniji, fenomen dobrovoljaca koji prevaljuju hiljade kilometara da bi uzeli učešće u ratu koji sa njima nema nikakve veze nije od juče i nije ekskluzivno vezan za Bliski Istok ili muslimanski svet. Ukrajina je dobar primer, tamo su ozbiljan faktor u ratu dobrovoljci koji su pristigli sa svih strana i čiji motivi su veoma različiti - od neke kilave ideologije pa do čiste potrebe da se nekažnjeno ubija. Ovo drugo je interesantan fenomen koji se možda može izolovano posmatrati i tražiti mu se uzroci.

Posted

u sve i jednoj arapskoj državi u kojoj se desila pobuna osnovni razlozi su bili isti. autoritarna vlast malog broja ljudi i obespravljena većina. taj sistem se silne godine provlačio zbog "stabilnosti na krhkom bliskom istoku" a raspao se, ne zato što je to htio zapad, nego zato što se raspala ekonomija zemalja u kojima je došlo do pobuna.

tu sada dolazimo do razlika izmedju pobuna i sistema na vlasti. u tunisu je postojao klasični autoritarni režim koji je podršku crpio iz sopstvenih redova. ta podrška je bila krhka i sistem se brzo i bezbolno raspao. podrška drugim režimima je bila zasnovana na drugim osnovama. u libiji su odredjena plemena bila favorizovana, u siriji su odredjene etnoreligijske grupe podržavale vlast iz straha od pokolja. u egiptu su to manjine, vojska i sekularisti.

rat u siriji je poprimio karakter vjerskog i etničkog rata. zatim se taj vjerski element radikalizovao do momenta kada je to preraslo granice i prestalo da bude sirijska stvar. krivica zapada je u tome što je sipao ulje u tu vatru i dodatno zakomplikovao stvari umjesto da shvati da je rat prestao da bude klasična pobuna protiv loše vlasti i postao etnoreligijski pokolj. sirija je kao zemlja za dugi niz godina uništena i defakto će se podijeliti na alevitsko-hrišćanski dio u priobalju i sunitski ostatak. IS će implodirati onog trenutka kada previše razvuku snage, prestanu napredovati, osiromaše i kada počnu međusobna optuživanja za krivovjerstvo. sličan princip propasti islamista zbog sitnih vjerskih razloga se desio u alžiru devedesetih.

egipat je veći kandidat za slijedeći rat od turske. i to je mnogo veći problem od ISISa.

Либијска економија не да није доживела колапс пред рат него je помоћу прихода од нафте настала држава дадиља која је студентима у Београду плаћала издашне стипендије стварајући додуше армију незадовољних идиота који ништа у животу нису стекли својом заслугом. Зато су у Либији НАТО чланице морале директно да интервенишу док се у Сирији и Украјини примењује прокси рат.

Tунис није доживео грађански рат нити претеране ломове па може заиста бити резултат спонтаности или једноставно контролисани пожар који је требало да разбукта остатак.

Алжир 90-их је исламисте таманио истим методама којима су то чинили Асади, Мубарак, Бен Али и Гадафи, а реално и Мухамед марокански и Абдуллах јордански.

Игнорисати рупе у теорији спонтаног урушавања блискоисточних поредака и искључити мешање екстрених фактора (Доха, Ријад, Техеран, Вашингтон, Брисел, Париз, Рим) као неопходног састојка је превише наивно, чак и ради санитарног отклона од конспирологије која замишља центар моћи који све планира 20 година унапред. 

Posted

Ko sve trguje s ISISom?

Ozbiljno pitam jer mislim da su u pitanju paradrzavni entiteti.

B0xRP_HCAAAiBbU.jpg

Posted (edited)

Pa to je pre koristoljublje o kome je Vasa pricao. Ipak osecam da nije u redu porediti to sa spanskim borcima koji (koliko znam) nisu isli tamo radi bilo kakve dobiti. I borili su se protiv fasizma, a upravo IS je fasizam. Prema tome, mislim da tvoje logiciranje predstavlja previse gimnastike za moj ukus.

Frankisti su takođe imali brojne međunarodne dobrovoljce.

edit: već rečeno

Edited by Prospero
Posted

треба узети у обзир и да даеш доста тих страних добровољаца користи за самоубилачке вожње, као и да је било оних који су се покајали када су им се испразниле батерије на ајфоновима и ајподовима... што кевин спејси рече у оном филму "Look, it's like they say, if you're not a rebel by the age of 20, you got no heart, but if you haven't turned establishment by 30, you've got no brains." рекао бих да клинци који иду тамо доминантно спадају у прву групу

Posted

To ne objasnjava priliv hiljada dobrovoljaca rodjenih na zapadu. Koji zasigurno nisu ugrozeni. (Mnogi od njih ne znaju nista o lokalnoj geografiji i problemima, pa ni Islamu (ode Hellina voljena teorija).

Јер њиховом животу ИД и џихад дају виши смисао од селфија, праћења никад површнијих маскултурних идола, сликања оброка и качења статуса "јер смо тако у могућности".

Не проналазе се сви у улози homo oeconomicus. Урушавање темељних вредности западних друштава (породица, вера, идеологија, демократија, нација/држава) па и саме западне цивилизације, ствара вакуум попуњен екстремизмима који за разлику од цајтгајста релативизатора свега живог под капом небеском самоуверено испуцају унапред спремљен одговор на ограничен број животних питања која одзвањају у ушима изгубљених овчица.

Решење које ће одабрати неинтегрисана јединка зависи од личних предиспозиција, околине, васпитања - џихадизам, нацизам, комунизам, шовинизам итд.

Док успех датих група наравно зависи од центара који су у стању да им обезбеде новац, логистику и легитимизацију.

Posted (edited)

Јер њиховом животу ИД и џихад дају виши смисао од селфија, праћења никад површнијих маскултурних идола, сликања оброка и качења статуса "јер смо тако у могућности".

Mozda jedan u trideset ima ovako uzvisene ciljeve.

Nemoj da koristis ISIS kao retoricku staku za kritiku zapada. ID je holivudski san, a njeni pripadnici nisu imuni na zelju za efemernim materijalnim dobrima, a pogotovo ne na selfije koje masovno kace po tviteru 

I propaganda ID je u potpunosti okrenuta zapadnoj kulturi spektakla.

Edited by Грешни Василије
Posted

Ништа није лоше у модерацији, па тако ни ефемерна материјална добра и селфији. Лоши су као крајњи циљ људског битисања баш као и верски екстремизам који лаику намеће осећај кривице због мањка ревности што затим овај надокнађује злочинима у име религије.

Борци ИД гину за своје идеале док западна цивилизација (чији смо егземпларни чланови, по свеопштој друштвеној декаденцији) обесмишљава сваки идеал, чак и онај који изискује најмањи опортунитетни трошак.

Култура спектакла и холивудска PR кампања ИД је пуко средство регрутовања и њихов пут до ултимативног пораза над онима који више ни у шта не верују, па ни у аутономно разликовање између добра и зла.

Posted (edited)

Aaa, onda u redu, sad mi je sve jasno.

Edited by Грешни Василије
  • Create New...